Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Οδοντιατρικά θέματa: Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης έχει δόντια με προβλήματα

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης έχει δόντια με προβλήματα


Η τερηδόνα και οι περιοδοντικοί νόσοι είναι η σημερινή μάστιγα της στοματικής υγείας του σημερινού ανθρώπου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου μας.
Παράγοντες όπως :
Η τεράστια εξάπλωση , εμπορία και η χρήση της ζάχαρης σε όλες της τις μορφές .
Η μη σωστή πληροφόρηση παιδιών , γονέων , διδασκάλων επι των επιπτώσεων της ζάχαρης σε όλες τις μορφές της  , στην υγεία των δοντιών.
Η  άγνοια του πραγματικού προβλήματος , εκ μέρους τόσο των πολιτών όσο και  των κυβερνόντων,  τόσο στους νέους όσο και αργότερα στην υγεία των ενηλίκων .
Η έλλειψη ή ανεπάρκεια   πολιτικής στην προληπτική οδοντιατρική.
Η έλλειψη ή ανεπάρκεια   του Εθνικού  συστήματος Στοματικής υγείας.
Η έλλειψη ή ανεπάρκεια   σωστής ενημέρωσης μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης ευρέων  ομάδων του πληθυσμού
Η έλλειψη ή ανεπάρκεια   του απαραίτητου εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού.  
Το επίπεδο εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του Οδοντιατρικού προσωπικού.
Το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών.
Η Οδοντιατρική κουλτούρα του μέσου πολίτη.
Η άγνοια της σωστής στοματικής υγιεινής και η κακή ποιότητα διατροφής
Η άγνοια των επιπτώσεων της κακής στοματικής υγείας στην γενικότερη υγεία του ανθρώπου.
Το γενικότερο βιοτικό  επίπεδο.
Η προτεραιότητα στις  δαπάνες  των σημερινών ανθρώπων .
Η δυνατότητα η μη ποιοτικής οδοντιατρικής θεραπείας για όλους .
Η έλλειψη ή ανεπάρκεια   Δημοσίων πόρων.
και πολλοί άλλοι παράγοντες έχουν οδηγήσει την τερηδόνα και τις περιοδοντικές νόσους , το υπ αριθμό ένα ,  σε ποσοστό , πρόβλημα υγείας .
 Περισσότεροι από 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη έχουν δόντια με κάποιο πρόβλημα, χωρίς να πηγαίνουν στον γιατρό για να κάνουν θεραπεία.
Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 621 εκατομμύρια μικρά παιδιά που επίσης έχουν ανάλογο πρόβλημα στα νεογιλά δόντια τους, ανεβάζοντας έτσι σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια τον πληθυσμό της Γης (το 43 % των συνολικά 7 δισ. κατοίκων) που χρειάζεται επίσκεψη σε οδοντογιατρό. 
Αυτό εκτιμά μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, που προειδοποιεί ότι η έκταση του εν λόγω προβλήματος δημόσιας υγείας έχει φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα διεθνώς.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Βάγκνερ Μαρσένες του Πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο οδοντιατρικό περιοδικό «Journal of Dental Research», σύμφωνα με το  BBC , μελέτησαν (μεταανάλυση) στοιχεία από 378 μελέτες, που συνολικά φορούσαν περίπου 4,7 εκατ. ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Η στατιστική ανάλυση προβλέπει ότι πάνω 190 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις που χρήζουν οδοντιατρικής θεραπείας, θα παρουσιάζονται κάθε χρόνο. Υπάρχουν χώρες όπως η Λιθουανία όπου πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού (68%) έχουν πρόβλημα τερηδόνας.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δόντια με τερηδόνα μπορεί στην πορεία να σημαίνουν πόνο, μόλυνση, απουσία από τη δουλειά ή από το σχολείο, καθώς και πιθανό πρόβλημα ανάπτυξης για ένα παιδί.
Αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, μπορεί το δόντι να χρειαστεί σφράγισμα ή να εμφανιστούν ουλίτιδα, αποστήματα , απώλεια δοντιών κ.α.
Η τερηδόνα και οι παθήσεις των ούλων μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες περιπέτειες ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με καρδιαγγειακά και άλλα προβλήματα υγείας.
Η κύρια αιτία για τη διάβρωση των δοντιών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η διατροφή, κυρίως η κατανάλωση τροφών και ποτών με ζάχαρη.
Στην χώρα μας η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα .
Μέσα σε όλα τ΄ άλλα έχει επιδεινωθεί η στοματική υγεία λόγω ανέχειας και οικονομικής αδυναμίας των πολιτών.
Το κράτος έχει υποβαθμίσει στο ελάχιστο την παρεχόμενη θεραπεία μέσα από το σύστημα υγείας,  περιοριζόμενη ως επί το πλείστον σε Οδοντιατρικές πρώτες βοήθειες.
Η κατάσταση αυτή αν συνεχισθεί  θα μας φέρει στα επίπεδα στοματικής υγείας τριτοκοσμικών χωρών παρ ‘ όλο που η χώρα μας διαθέτει εξαίρετους επιστήμονες με σύγχρονο εξοπλισμό.
Συγγραφή
Κριτσωτάκη Μαρία Ειρήνη
Φοιτ. Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Επιμέλεια
Κριτσωτάκης Σταύρος
Χειρ. Οδοντίατρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.