ΔΙΑΤΡΟΦΗ και ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ


ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ  ... ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ



       Ολοι ξέρουν ότι τα γλυκά χαλάνε τά δόντια λόγω ζάχαρης, και ειδικά η σοκολάτα, επειδή μένει πολύ ώρα κολλημένη στα δόντια , μέχρι να ξεπλυθεί απο τό σάλιο ή μέχρι να βουρτσίσουμε τα δόντια μας...!

Υπάρχουν  βέβαια και άλλοι τρόποι με τούς οποίους μπορείτε  να χαλάσετε τα δόντια σας ...!!!



Να ρουφάτε επί ώρες ένα καφέ με ζάχαρη η μάλλον ...ζάχαρη με λίγο καφέ !

Να μασάτε μία τσίχλα με ζάχαρη επί ώρες, επειδή μυρίζει το στόμα σας...!




Να  έχετε στο στόμα σας μία καραμέλα, για να εξουδετερώσετε την λόγω τσιγάρου κακή γεύση ...!


Νά κάνετε μεγάλη κατανάλωση λεμονιού ή ξυδιού στήν σαλάτα σας η στην μπριζόλα σας...!
Νά τρώτε μεγάλες ποσότητες   εσπεριδοειδών, μήλων, ακτινιδίων η αλλων ξινών φρούτων...!



Νά καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες  ποτών με ανθρακικό οξύ...πορτοκαλάδες κόκκινες, κόκα κόλες, γκαζόζες κλπ




Νά πίνετε πολλές πορτοκαλάδες , λεμονάδες, μανταρινάδες ή σκέτο χυμό λεμονιού...



Νά τρίβετε τα δόντια με λεμόνι η ξύδι...γιά ν' ασπρίσουν...!!!;;;


Όταν προσλαμβάνετε ζάχαρη με οποιανδήποτε μορφή , τα μικρόβια του στόματος , μεταβολίζουν την γλυκόζη της ζάχαρης σε οξέα και τα οποία καταστρέφουν τά δόντια.
Όταν κάνετε κατάχρηση τροφών με οξέα, αυτά τα οξέα συμβάλουν στήν γρήγορη καταστροφή των δοντιών . Τα οξέα , λόγω χαμηλού pH, αποδομούν με ταχύτητα την εξωτερική επιφάνεια τής αδαμαντίνης
Τέτοια οξέα είναι το λεμόνι, τό ξύδι, τά οξέα τών φρούτων (π.χ. τα κιτρικά οξέα των εσπεριδοειδών ) , το ανθρακικό οξύ των ανθρακούχων ποτών κλπ

Ο  χειρότερος συνδυασμός για ένα ποτό- αναψυκτικό , είναι ζάχαρη, κιτρικά οξέα και ανθρακικό οξύ μαζί (πχ Ανθρακούχες πορτοκαλάδες, λεμονάδες, μανταρινάδες με προσθήκη ζάχαρης). Ειδικά όταν πίνεται από λίγο για ώρες. 

Ξέπλυμα με μια γουλιά νερό, βοηθάει κάπως την κατάσταση.



Όλη τήν πιό πάνω καταστροφή μπορείτε να τήν αποφύγετε αν ακολουθείστε τα κάτωθι:
Πίνετε καφέ χωρίς ζάχαρη . Αν δέν μπορείτε χωρίς ζάχαρη...τότε με τήν ελάχιστη. Βέβαια υπάρχουν και τα υποκατάστατα ( εδώ προσοχή διότι πολλά γράφονται γι΄αυτά... ). Ελπίδες δίνει η χρήση της νέας φυσικής γλυκαντικής ουσίας  που δεν παχαίνει , δεν ανεβάζει το σάκχαρο, και βέβαια δεν χαλάει τά δόντια . Η γλυκαντική ουσία είναι η στέβια....
Μήν πίνετε  τον καφέ, όταν έχει ζάχαρη, επί ώρες.
Χρησιμοποιείτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη...
Αν μυρίζει το στόμα σας, τότε βουρτσίζετε τα δόντια σας  πιο συχνά και βέβαια υπάρχουν και οι Οδοντίατροι. Αυτοί ξέρουν.
Αποφεύγετε τήν υπερβολική κατανάλωση φρούτων με Οξέα (οπως Πορτοκάλια,     μανταρίνια,ακτινίδια κλπ.) εκτός αν αμέσως μετά βουρτσίζετε τα δόντι σας.
Όταν πίνετε χυμούς από εσπεριδοειδή (πορτοκαλάδα, μανταρινάδα, λεμονάδα, γκρέιπ φρουτ κλπ)  , μήλα, ακτινίδια κλπ , πίνετε τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. 
Ποτέ τρίψιμο τών δοντιών με λεμόνι η ξύδι....
Αν θέλετε ν' ασπρίσουν τα δόντια σας, απευθυνθείτε στον Οδοντίατρο σας.
Περιορίστε την ποσότητα του λεμονιού και τού ξυδιού στις σαλάτες και τα φαγητά σας.
Και μετά λίγο νερό για ξέπλυμα...
Τά ανθρακούχα ποτα και ειδικά τα ανθρακούχα εσπεριδοειδή , καλό ειναι να πίνονται γρήγορα και στό τέλος, ξέπλυμα του στόματος με νερό.
Γενικώς σ' όλα μέτρο.


Υ.Γ. Θα αναρωτιέστε γιατί σ' όλες τίς πιο πάνω φωτογραφίες  , έχω βάλει παντού  γυναίκες. 

Ο λόγος είναι απλός . Είναι και αυτές πάντα γλυκές  η  μερικές φορές και ξινές , αλλά πάντα απολαυστικές ! Και βέβαια όπως η σοκολάτα και τ' άλλα απολαυστικά, πάντα ...καταστροφικές (!!!) και όχι μόνο γιά τα δόντια...
Γι' αυτό προσοχή . Δεν χρειάζεται για την απόλαυση μιας... στιγμής να καταστρέψουμε τα...δόντια μας!!!


ΖΑΧΑΡΗ  και ΤΕΡΗΔΟΝΑ
Αμέσως (σε λίγα δευτερόλεπτα) μετά τη λήψη ζάχαρης, σε μορφή γλυκού η ποτού, αρχίζει το πάρτυ των μικροβίων.Παράγονται οξέα (κατεβαίνει το pH του σάλιου κάτω από  5.5 τα οποία  καταστρέφουν την Αδαμαντίνη (σμάλτο) και εν συνεχεία την Οδοντίνη.

Η παραγωγή οξέων συνεχίζεταιτουλάχιστον για 20 λεπτά (στην ουσία παράγονται οξέα όσο χρόνο πέρα των 20 λεπτών, υπάρχει γλυκό σε επαφή με την επιφάνεια των δοντιών π.χ. σοκολάτα) και εφ' όσον δεν υπάρχει νέα πρόσληψη ζάχαρης( π.χ. καφές με ζάχαρη) , οπότε ξεκινάνέος κύκλος 20 λεπτών , παραγωγής οξέων. 

Επομένως έχουμε συνεχή καταστροφή, αν πίνουμε έναν  καφέ η άλο ποτό με ζάχαρη η έχουμε μία καραμέλα η τσίχλα με ζάχαρη  για ώρες ολόκληρες.
Τό τίμημα τής απόλαυσης της κατανάλωσης σοκολάτας η άλλων γλυκών , είναι η καταστροφή τών δοντιών . 
Καί βέβαια σ' αυτό δέν φταίει ο Οδοντίατρος. Αυτός είναι ο πυροσβέστης στήν φωτιά που ανάβεται τρώγοντας γλυκά και γενικώς καταναλώνοντας ζάχαρη.
Τουλάχιστον  βουρτσίζοντας τα δόντια σας περιορίζεται κάπως τό πρόβλημα. 

 Ιανουάριος 2013                                                                  Κριτσωτάκης Σταύρος
                                                                                                                       Χειρ. Οδοντίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.