Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΠΝΙΣΜΑ και ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πρόλογος
Σύμφωνα με τον Παγκ. Οργανισμό Υγείας το 1/3 του παγκοσμίου ενήλικου Πληθυσμού είναι καπνιστές. Τό ίδιο περίπου είναι και το ποσοστό καπνιζόντων μαθητών.
Υπολογίζεται ότι ο καπνός προκαλεί 3,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κάπνισμα μπορεί να θεωρηθεί ως παγκόσμια επιδημία, η οποία προκαλεί σοβαρά νοσήματα και τεράστια προβλήματα υγείας .
Οι καπνιστές ζουν λιγότερο από τους μη καπνιστές , ενώ αρρωσταίνουν περισσότερο και προκαλούν υπερβολικές ανάγκες σε ιατρικές υπηρεσίες.
Το κάπνισμα είναι γνωστό για την συμβολή του στις 2 πιο θανατηφόρες κατηγορίες ασθενειών που πλήττουν αυτή την στιγμή τους πλέον "καλοζωισμένους" πληθυσμούς  της γης. Τους καρκίνους και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.
Η στοματική κοιλότητα είναι  το μέρος του σώματος  πού δέχεται πρώτο την βλαβερή δράση του καπνού.
Η δράση του είναι τοπική και γενική η ενδογενής.
Η επίδρασης του καπνίσματος έχει  άμεσα και έμμεσα βλαβερά αποτελέσματα .
 Κάπνισμα και  "Ακίνδυνες Βλάβες"
Το κάπνισμα οδηγεί στις κάτωθι  "Ακίνδυνες βλάβες" στη στοματική κοιλότητα οι οποίες είναι μέν αντιαισθητικές αλλά  είναι αντιστρεπτές όταν διακοπεί:

α) Η Κακοσμία του στόματος από τον καπνό δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα διότι επηρεάζει αρνητικά τις επαγγελματικές , κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις ενός ατόμου. 
ΛΥΣΗ: Σταμάτημα του καπνίσματος καλός καθαρισμός με αποτρύγωση (Υπερουλική και Υποουλική ) και Σοδοβολή.

 β) Η κιτρινόφαιη χρώση των δοντιών που δημιουργεί κυρίως αισθητικό πρόβλημα , αφού το χρώμα των δοντιών μπορεί να είναι από κίτρινο έως σκούρο καφέ η και μαύρο, εξαρτημένο από τον αριθμό των τσιγάρων και το χρονικό διάστημα που καπνίζει κάποιος.
ΛΥΣΗ: Σταμάτημα του καπνίσματος, καλός καθαρισμός με Σοδοβολή και Λεύκανση.

γ) Η μελάγχρωση των καπνιστών η οποία δημιουργεί υπέρχρωση με αυξημένη μελανίνη στα μελανοκύτταρα  στην περιοχή των προστομιακών  ούλων ,στην περιοχή του προστομιακού βλεννογόνου καθώς και στο φατνιακό βλεννογόνο του στόματος.
ΛΥΣΗ: Μετά από το σταμάτημα του καπνίσματος παραμένει σταθερή.

δ) Η Νικοτινική στοματίτιδα εμφανίζεται αποκλειστικά στην υπερώα (ουρανίσκο) των καπνιστών ( περισσότερο της πίπας) . Οφείλεται στην ανάπτυξη υψηλής θερμοκρασίας στο στόμα . Χαρακτηρίζεται από έντονη ερυθρότητα κυρίως στο μέσο και πίσω τμήμα της υπερώας η οποία εν συνεχεία γίνεται γκρίζα η λευκή.  Σε μανιακούς καπνιστές δημιουργούνται  διαβρώσεις , αυλακώσεις και ραγάδες.
 ΛΥΣΗ: Η άμεση διακοπή του καπνίσματος.
ε) Οι λευκές γραμματοειδείς πλάκες είναι ελαφρώς επηρμένες και παρουσιάζονται κυρίως στο βλεννογόνο του κάτω χείλους. Οφείλεται στην υψηλή θερμοκρασία που δημιουργείται στο σημείο συγκράτησης του τσιγάρου και παρατηρούνται σε καπνιστές άνω των 40 τσιγάρων ανά ημέρα.
ΛΥΣΗ: Υποχωρούν μετά από 1-2 μήνες από τό ολοκληρωτικό σταμάτημα του καπνίσματος

ζ) Η τριχωτή γλώσσα που χαρακτηρίζεται από αντιαισθητική επιμήκυνση και πάχυνση των τριχοειδών θηλών κυρίως στη μέση της γλώσσας παίρνοντας χρώμα καφέ-μαύρο.
ΛΥΣΗ: Σταμάτημα του καπνίσματος καλός καθαρισμός με αποτρύγωση (Υπερουλική και Υποουλική ) και Σοδοβολή. Εξαφανίζεται σε 3-6 μήνες μετά την διακοπή.
η) Αλλοίωση γεύσηςΣε περιπτώσεις χρόνιου καπνίσματος παρατηρείται άμβλυνσης  και αλλοίωσης της γεύσης  (συνήθης η πικρή γεύση ειδικά το πρωί ), λόγω επίδρασης της νικοτίνης και της θερμοκρασίας του καπνού , στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας.
ΛΥΣΗ: Σταμάτημα του καπνίσματος καλός καθαρισμός με αποτρύγωση (Υπερουλική και Υποουλική ) και Σοδοβολή.
Κάπνισμα και περιοδόντιο
Το Κάπνισμα έχει τεκμηριωθεί , με πολλές έρευνες και μελέτες τα τελευταία χρόνια , ως σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση περιοδοντικών νόσων .
Μέσα από τις έρευνες έχει αποδειχθεί η σχέση καπνίσματος  ως προς την συχνότητα εμφάνισης, την βαρύτητα και την πορεία και εξέλιξη των περιοδοντικών νόσων.
Οι καπνιστές έχουν  μεγαλύτερη πιθανότητα έως και 20 φορές) να αναπτύξουν περιοδοντίτιδα από τους μη καπνιστές.
Το 75% των ασθενών που πάσχουν από περιοδοντίτιδα είναι καπνιστές.
Η βαρύτητα , η εξέλιξη και οι αθροιστικές  βλάβες είναι ανάλογες της συχνότητας και της  διάρκεια του καπνίσματος (τσιγάρα ανά ημέρα και χρόνια καπνίσματος) .
Το κάπνισμα με την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται , η ελάττωση του οξυγόνου στο περιβάλλον της στοματικής κοιλότητας , τα παράγωγα της καύσης ( CO2, CO κλπ) , ή νικοτίνη , ή πίσσα και οι διάφορες τοξικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό η παράγονται,  δημιουργούν ένα περιβάλλον το οποίο έχει βλαβερά αποτελέσματα.
Τα βλαβερά αυτά αποτελέσματα είναι τα εξής :  Η πίσσα και η νικοτίνη δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αυξημένης ποσότητας μικροβιακής πλάκας υπεύθυνης για την φλεγμονή των ούλων. Επίσης η  εναπόθεση πίσσας και νικοτίνης στις επιφάνειες των δοντιών ευνοούν την δημιουργία τρυγίας (πέτρας)  υπερουλικά και υποουλικά.
Το κάπνισμα συμβάλλει στην μειωμένη τοπική  άμυνα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια.
Η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται καθώς και η ελάττωση του οξυγόνου στους θυλάκους δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη  παθογόνων αναερόβιων μικροοργανισμών τα οποία ευθύνονται για την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας.
Η νικοτίνη δημιουργεί αγγειοσύσπαση και επίπτωση στην μικροκυκλοφορία στην περιοχή των ούλων με αποτέλεσμα μειωμένη άμυνα.
Η νικοτίνη απορροφάται από την επιφάνεια της ρίζας και από τους ινοβλάστες  με αποτέλεσμα να έχομε μειωμένη δυνατότητα προσκόλλησης των ούλων επί της ρίζας των  δοντιών και ως εκ τούτου την χαλάρωση της πρόσφυσης και τέλος την κινητικότητα των .
Το κάπνισμα επηρεάζει έμμεσα την φυσιολογική λειτουργία των οστεοβλαστών και την εναπόθεση ασβεστίου και ως εκ τούτου παρεμβαίνει στην διαδικασία επούλωσης , εμποδίζοντας ένα καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα ειδικά στις περιπτώσεις της χειρουργικής του περιοδοντίου και στις περιπτώσεις οστεοενσωμάτωσης των εμφυτευμάτων, επιβραδύνουν την επούλωση και καθιστούν το αποτέλεσμα της θεραπείας λιγότερο προβλέψιμο. 
Ο καπνός επηρεάζει και αλλοιώνει  σοβαρά την ποιότητα του σάλιου με αποτέλεσμα να μειώνει τις αντιοξειδωτικές, προστατευτικές και αμυντικές ιδιότητες του .
Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην εξής καταστροφική σειρά : Υπερβολική τρυγία (Υπερουλική και Υποουλική ), χαλάρωση της πρόσφυσης των ούλων, δημιουργία θυλάκων , ανάπτυξη πολύ παθογόνων μικροβίων, δημιουργία πύου , καταστροφή του οστού στήριξης των δοντιών, υποχώρηση των ούλων, απώλεια στήριξης των δοντιών, κινητικότητα και τέλος απώλεια των δοντιών.
Κάπνισμα Εμφυτεύματα και Περιοδοντική  Χειρουργική


Το κάπνισμα επιταχύνει την εμφάνιση  και την βαρύτητα της περιεμφυτευματίδας (ανάλογη της περιοδοντίτιδας στα εμφυτεύματα).
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχομε μειωμένο  προσδόκιμο παραμονής των εμφυτευμάτων στο στόμα. Πολλοί περιοδοντολόγοι στο εξωτερικό, απαιτούν από τους ασθενείς τους να διακόπτουν το κάπνισμα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της περιοδοντολογικής θεραπείας.
Επίσης  δεν διενεργούν  χειρουργικές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής του περιοδοντίου σε καπνιστές, γιατί το ποσοστό αποτυχίας της επέμβασης είναι πολύ μεγαλύτερο από τους μη καπνιστές .
Επίσης δεν τοποθετούν εμφυτεύματα σε βαρείς καπνιστές αν δεν είναι διατεθειμένοι να διακόψουν το κάπνισμα.Βαρείς καπνιστές στην Εμφυτευματολογία θεωρούνται οι καπνιστές 10 τσιγάρων την ημέρα.
Παρόλο που το αποτέλεσμα της περιοδοντικής θεραπείας και η επούλωση των περιοδοντικών ιστών σε καπνιστές είναι λιγότερο προβλέψιμα απ' ότι σε μη καπνιστές, η έρευνα δείχνει ότι αν κάποιος διακόψει το κάπνισμα πριν από την έναρξη της θεραπείας, τότε η ανταπόκριση των ιστών στη θεραπεία είναι σαφώς καλύτερη και φτάνει τα επίπεδα των μη καπνιστών.
Κάπνισμα και  Εμφράξεις
Η ελάττωση του  Οξυγόνου κατά την διάρκεια του καπνίσματος συμβάλλει στην ανάπτυξη αναεροβίων μικροβίων  στις βαθιές τερηδόνες και συνεπώς στην ταχύτερη εξέλιξη τους.
Η πίσσα και η νικοτίνη συμβάλλουν στον χρωματισμό των εμφράξεων με τα σύγχρονα υλικά των συνθέτων ρητινών με αντιαισθητικό αποτέλεσμα.
Αυτό θα δημιουργεί την ανάγκη για πιο συχνές αλλαγές των εμφράξεων.
Κάπνισμα και Προσθετική
Η επιτάχυνση και η βαρύτητα της περιοδοντίτιδος ενός καπνιστή  επηρεάζει και το προσδόκιμο παραμονής στο στόμα  μίας Ακιν. Προσθετικής εργασίας.
Η περιοδοντίτιδα των καπνιστών   θα οδηγήσει αργά η γρήγορα σε απώλεια δοντιών και επομένως σε ανάγκη αναπλήρωσης αυτών με Ακίνητες Προσθετικές εργασίες και εν συνεχεία με Κινητές .







Η περιοδοντίτιδα επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής των δοντιών στο στόμα και επομένως και την  παραμονή των προσθετικών εργασιών .
Οι τελικές Ολικές Οδοντοστοιχίες θα έχουν πρόβλημα συγκράτησης λόγω της απορρόφησης της φατνιακής ακρολοφίας από την δράση της περιοδοντίτιδας.
Κάπνισμα και Αισθητική
Η Αισθητική του στόματος των καπνιστών βλάπτεται σοβαρά από την περιοδοντίτιδα των καπνιστών διότι καταλήγει  στην υποχώρηση των ούλων .
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επιμήκυνση των δοντιών λόγω της αποκάλυψης των ριζών. Ακόμα και οι Ακιν. Προσθετικές Εργασίες στα πρόσθια δόντια αργά η γρήγορα θα έχουν αισθητικό Πρόβλημα.
Η άμεση διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσει στην μείωση ταχύτητας υποχώρησης των ούλων και επομένως θα βοηθήσει και στο εξελισσόμενο Αισθητικό πρόβλήμα.
 Επίσης σε καπνιστές η Λεύκανση των δοντιών είναι πολύ πιο δύσκολη και το αποτέλεσμα της Λεύκανσης είναι προσωρινό.
Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα αισθητικής είναι οι ρυτίδες που σχηματίζονται στην επιδερμίδα γύρω από χείλια και έχει σχέση με την δράση του καπνού στον τρόπο , στην ποσότητα και στην ταχύτητα παραγωγής και εναπόθεσης νέου κολλαγόνου στην περιοχή
 Κάπνισμα και Καρκίνος του Στόματος

Όταν μιλάμε για καρκίνο του στόματος εννοούμε τους διάφορους καρκίνους που  εμφανίζονται  στην γλώσσα ( πάνω η κάτω επιφάνεια ) , τα χείλη ,  το έδαφος του στόματος, την υπερώα , τις παρειές , τά ούλα και τον βλεννογόνο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις καρκίνου , πρέπει να προσθέσομε και ένα μεγάλο αριθμό ασθενών με παρουσία λευκοπλακίας.
Η λευκοπλακία είναι μια προκαρκινική κατάσταση .
1 στις 10 περιπτώσεις λευκοπλακίας  εξελίσσονται σε καρκίνο,  αν αφεθούν χωρίς θεραπεία. 
Δυστυχώς δεν εμφανίζεται η λευκοπλακία πάντοτε πριν την εμφάνιση του καρκίνου, ώστε να υπάρχει μία προειδοποιητική ένδειξη.
Το κάπνισμα  αποδεδειγμένα δεν έχει σχέση μόνο με τον καρκίνο του πνεύμονα , καθώς και με πολλούς άλλους καρκίνους,  αλλά έρευνες εδώ και πολλά χρόνια  τον συσχετίζουν ( από τον 18ο αιώνα)  άμεσα με τον καρκίνο του στόματος.
 Το 75% των ασθενών με καρκίνο του στόματος είναι καπνιστές. Σύμφωνα με έρευνες  ο καπνός αλλοιώνει την χημική σύσταση του σάλιου, ακυρώνοντας τις αντιοξειδωτικές και αντιτοξικές του ιδιότητες .
Αυτό οδήγησε σε έρευνες οι οποίες απέδειξαν ότι  το μείγμα Καπνού και σάλιου ευνοεί(!;) την ανάπτυξη καρκίνου του στόματος.
Ο καρκίνος του στόματος τις περισσότερες φορές εμφανίζεται αθόρυβα χωρίς συμπτώματα . Αν μάλιστα το σημείο δεν είναι άμεσα ορατό από τον ασθενή , τις περισσότερες φορές όταν γίνεται αντιληπτό λόγω μεγέθους , είναι σε αρκετά προχωρημένη κατάσταση.
Ο καρκίνος μπορεί να εμφανισθεί σαν μια απλή λευκή η ερυθρή πλάκα η διάβρωση , μια μικρή πληγή , ένα μικρό ογκίδιο η σε μορφή μυρμηκιάς.
Μπορεί να εμφανισθεί σε οποιοδήποτε σημείο του στόματος ορατό η μη . Πιο επικίνδυνα σημεία είναι το έδαφος του στόματος , η κάτω επιφάνεια τής γλώσσας και το οπίσθιο τμήμα της άνω επιφάνειας τής γλώσσας επειδή έχει πάρα πολλά αγγεία και είναι εύκολο να γίνει μετάσταση.
Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος του στόματος είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ( το 90% των καρκίνων του στόματος ) με καλή πρόγνωση,  αν διαγνωσθεί στα αρχικά στάδια, αλλά πολύ κακή με μεταστάσεις αν αργήσει να γίνει διάγνωση.
Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί το 6% περίπου του συνόλου των καρκίνων . Αρκετά σημαντικό ώστε να μην το λαμβάνομε υπ’ όψιν.
Το 2005 εμφανίσθηκαν 500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στόματος , εκ των οποίων οι 200 περιπτώσεις κατέληξαν. Στις περισσότερες  περιπτώσεις ο καρκίνος του στόματος δεν εμφανίζει πρώιμα συμπτώματα.
Ο Οδοντίατρος όμως είναι σε θέση να αναγνωρίσει μία "ύποπτη" κατάσταση σε αρχικό στάδιο και να σας παραπέμψει αμέσως στον κατάλληλο θεράποντα ιατρό. Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καρκίνου. Αν αφεθεί να εξαπλωθεί μπορεί να καταλήξει  σε σοβαρές αναπηρίες , δυσμορφίες η και στον θάνατο.
Σήμερα υπάρχουν Τέστ για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του στόματος. Ανιχνεύεται ο  ιός H.P.V. ο κύριος υπεύθυνος για τον καρκίνο του στόματος. Με επιτυχία άνω του  99% ( το PAP TEST έχει επιτυχία περίπου 70%) .

Το Τέστ είναι Απλό,  Γρήγορο, Ακίνδυνο, Αναίμακτο , Ανώδυνο και Αποτελεσματικό .

Αν είσαστε πάνω από 40 ετών , γυναίκα η άνδρας και είσαστε καπνιστής πάνω από 5 χρόνια , απευθυνθείτε άμεσα στον οδοντογιατρό σας για μια επισταμένη επισκόπηση της στοματικής κοιλότητας λόγω υψηλού κινδύνου  και ζητήστε  την εφαρμογή του Τέστ αν υπάρχει ύποπτο σημείο.
 Κάπνισμα και περιοδοντίτιδα των εφήβων και νέων
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νεαρά άτομα που καπνίζουν έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν  απώλεια πρόσφυσης  των ούλων από τα  δόντια (δηλ.  χρόνια ουλίτιδα - περιοδοντίτιδα )  συγκριτικά με  τά άτομα της  ίδιας ηλικίας που δεν καπνίζουν.
Επίσης διαπιστώθηκε   ότι όσο μεγαλύτερο διάστημα διαρκεί η συνήθεια του καπνίσματος , τόσο μεγαλύτερη είναι ή βλάβη  στά ούλα και στο περιοδόντιο.
Διαπιστώθηκε  ότι η κακή συνήθεια του καπνίσματος που συνεχίζεται από την εφηβεία μέχρι την ενηλικίωση του καπνιστή , διπλασιάζει την πιθανότητα ανάπτυξης περιοδοντίτιδας στους νεαρούς καπνιστές.
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης σαφώς ότι οι νεαροί ενήλικες μπορεί να προσβληθούν από περιοδοντίτιδα σε ηλικίες που ο οργανισμός είναι στην ακμή του , δηλ. στην καλύτερη κατάσταση από γενικότερη υγεία , εφ' όσον επιμένουν να καπνίζουν.
Κάπνισμα , Εγκυμοσύνη και χειλεο- υπερωιοσχιστία

Πέραν των γνωστών προβλημάτων (ελλιποβαρή κλπ) που δημιουργούνται από το κάπνισμα των εγκυμονούσων γυναικών για τα έμβρυα που κυοφορούσαν , έρευνες σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Ευρώπης κατέληξαν ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης,  λόγω έλλειψης ενός γονιδίου στο DNA του εμβρύου υπάρχει έλλειψη ενός ενζύμου  υπεύθυνο για την αποτοξίνωση του καπνού του τσιγάρου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μητέρες- καπνίστριες να έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με υπερωιοσχιστία η χειλεοσχιστία (Λυκόστομα).
Η έκθεση του εμβρύου στην τοξικότητα των χημικών ουσιών , που παράγονται κατά την καύση  του καπνού του τσιγάρου , ειδικά κατά την περίοδο 5-12η εβδομάδα , επιδρά αρνητικά στην φυσιολογική ανάπτυξη των κρανιοπροσωπικών ιστών και αυξάνουν τις πιθανότητες σχηματισμού των ανωτέρω σχιστιών.
 Κάπνισμα Πούρων η Πίπας



Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα πούρων ή πίπας είναι το ίδιο επιβαρυντικό για το περιοδόντιο όσο τα τσιγάρα.
Μελέτες έδειξαν ότι σε καπνιστές πούρων ή πίπας, τα ποσοστά της απώλειας δοντιών είναι ίδια με αυτά των καπνιστών τσιγάρων.
Στατιστικά οι καπνίζοντες πίπα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του χείλους εν σχέσει με τους καπνιστές τσιγάρων. Αυτό οφείλεται στην συνεχή παρουσία υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο συγκράτησης της πίπας.

 Παθητικό Κάπνισμα και Περιοδοντίτιδα
 Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο απώλειας οστού  και απώλεια δοντιών.
 Συμπεράσματα
Αν είστε καπνιστής διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσετε ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και καρκίνο του στόματος.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των ούλων , την έκθεση των ριζών και τέλος την κινητικότητα των δοντιών.
Το τελικώς  δημιουργούμενο  πρόβλημα   είναι πρόβλημα αισθητικό και λειτουργικό.
Όλες οι βλάβες που προκαλούνται από το κάπνισμα στο στόμα ( αθώες και επικίνδυνες ) μπορεί να προληφθούν με την αποχή η την διακοπή του .
Οι καπνιστές θα πρέπει να επισκέπτονται συχνά τον Οδοντίατρο ώστε να διατηρούν τη στοματική τους κοιλότητα σε καλή κατάσταση.
Αλλά ακόμη και μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας και υποχώρησης των ούλων με την συχνή Οδοντιατρική παρέμβαση είναι μεγάλο κέρδος.
Επί πλέον η συχνή ( κάθε 6 μήνες ) επίσκεψη στον Οδοντίατρο θα οδηγήσει σε γρήγορη διάγνωση του καρκίνου στά αρχικά στάδια και παραπομπή για  θεραπεία σε πλέον ειδικούς (Στοματολόγους , Γναθοχειρουργούς κλπ) .
Αυτό μπορεί να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις που απειλούν πολλές φορές όχι μόνο την υγεία των δοντιών αλλά και την ίδια τήν ζωή του ασθενούς.
Επίλογος
Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας (1η αιτία απώλειας δοντιών στη μέση και τρίτη ηλικία) είναι σαφώς βαρύτερη στους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Η διακοπή του καπνίσματος έχει σε κάθε περίπτωση ευνοϊκή επίδραση σε όλους τους δείκτες βαρύτητας της ήδη υπάρχουσας ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας.
Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε ότι το αμυντικό σύστημα του οργανισμού και οι μηχανισμοί επούλωσης είναι επιβαρυμένοι στους καπνιστές. Για το λόγο αυτό, πολλοί καπνιστές εμφανίζουν πρηξίματα μετά τα χειρουργεία στο περιοδόντιο ή στα χειρουργεία τοποθέτησης εμφυτευμάτων.
Επίσης είναι ένας παράγοντας που αποδεδειγμένα ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος .
Πέραν αυτών επειδή η περιοδοντίτιδα έχει αρνητική επίδραση στην Γεν. Υγεία ( π.χ. Καρδιοαγγειακά , Σακχ. Διαβήτη κλπ) καλό είναι ν’ αποφεύγουμε ένα επιβαρυντικό παράγοντα της περιοδοντίτιδας  όπως είναι αυτός του καπνίσματος που αποδεδειγμένα επιταχύνει και επιβαρύνει την εμφάνιση της.
Καιρός για οριστική διακοπή του καπνίσματος.
Σώστε το χαμόγελό σας.
Σώστε τα  δόντια σας.
Σώστε την Υγεία σας.
Σώστε την ζωή σας.
ή

Κριτσωτάκης Σταύρος
                                Χειρ.Οδοντίατρος
                    
                                                                                                                     Κριτσωτάκη Μαρί Ειρήνη
                                                                                                     Φοιτ. Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.