Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

ΕΞΑΓΩΓΗ-Οδηγίες για μετά


Μετεξακτικές οδηγίες
24-48 Ώρες και Μετά

 
ΠΡΩΤΕΣ 24 ΩΡΕΣ

Δάγκωμα της γάζας
1.                  Συνεχίστε να δαγκώνετε την γάζα,  πού τοποθετείται επάνω στο  τραύμα, τουλάχιστον για 1 ώρα μετά την επέμβαση, χωρίς όμως να την αναμασάτε, ώστε να αποφευχθεί αιμορραγία.
2.                  Μην απομυζάτε την πληγή ή μη την  ενοχλείτε με διάφορα αντικείμενα (οδοντογλυφίδες,  καρφίτσες κλπ.) ώστε να μη αιμορραγήσει και να μη διαλυθεί ή φύγει το πήγμα του αίματος πού σχηματίζεται.
Πίεση με γάζα
3.                  Η  ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ  (αίμα πού αναβλύζει και όχι ροζ σάλιο ), πρέπει να αντιμετωπίζεται με την τοποθέτηση γάζας επάνω στο τραύμα και την πίεση της πάνω σ' αυτό με δάγκωμα. Εάν δεν σταματήσει μέσα σε 4-6 ώρες τηλεφωνείστε στον γιατρό σας.
4.                  Μην πλύνετε το στόμα σας τουλάχιστον για 10-12 ώρες για να μην αρχίσει να αιμορραγεί πάλι.
ΤΟ ΑΙΜΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ.ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΙΕΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΛΗΓΗ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΓΑΖΑΣ.
Μετά την παρέλευση 10-12 ωρών και εφ’ όσον δεν αιμορραγεί η πληγή , μπορείτε να το ξεπλύνετε με αλατόνερο .
Όχι ζεστά 
Μην  πλύνετε, για τον ίδιο λόγο, το στόμα σας μέχρι την επομένη μέρα  με αντισηπτικά .
5.                  Αποφύγετε τα θερμά φαγητά και  ποτά.
6.                  Μην τοποθετείτε θερμές κομπρέσες ή διάφορα γιατροσόφια (Ασπιρίνη, παυσίπονα, ούζο, ρακί κλπ) , επάνω στο τραύμα ή στο μάγουλό σας.
Όχι τσιγάρο
7.                  Αποφεύγετε το κάπνισμα για 24 ώρες. Αν είσαστε μανιώδη καπνιστής και δεν μπορείτε χωρίς τσιγάρο , μείνετε «άκαπνοι» οπωσδήποτε τουλάχιστον 3 ώρες.
8.                  Μετά από την εξαγωγή μπορείτε να ασχοληθείτε με την εργασία σας, όχι όμως με πολύ κοπιώδεις ασχολίες και βέβαια εξαρτάται από την βαρύτητα και την δυσκολία της εξαγωγής.
9.                  Όταν ξαπλώσετε χρησιμοποιήσετε διπλό μαξιλάρι.
10.             Με ψυχρό καιρό μπορείτε να κυκλοφορείτε έξω άλλα ντυμένου καλά.
11.             Μην λούζεστε και γενικώς μην σκύβετε για αρκετή ώρα.
12.             Στα γεύματα χρησιμοποιείτε κρύα (όχι παγωμένη ) μαλακή τροφή και υγρά και χρησιμοποιείστε την άλλη πλευρά για μάσηση.
13.             Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά .
14.             Ο ΠΟΝΟΣ είναι συνηθισμένος μετά από εξαγωγή  και ιδιαίτερα μετά από δύσκολες επεμβάσεις. 
15.             Μετά την παρέλευση της αναισθησίας καλό είναι να πάρετε ένα αναλγητικό DEPON,PONSTAN,LONARID κ.λ.π. πλην ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ ή άλλων σκευασμάτων με περιεχόμενο το σαλικυλικό οξύ. 
Οχι ασπιρίνη
16.             Λαμβάνετε αναλγητικά  κάθε 2-3 ώρες  και  όχι περισσότερα από 3-4 ημερησίως από το κάθε ένα.
Τα διάφορα αναλγητικά να λαμβάνονται εναλλάξ ώστε να γίνει ικανοποιητική κάλυψη τού  πρώτου 24ώρου πού είναι και το πιο  επώδυνο.
17.             Πόνος πού ΔΕΝ  παρέρχεται  με τα διάφορα  αναλγητικά και είναι πολύ δυνατός, συνεχής και σταθερός εντοπιζόμενος στο κεφάλι, το αυτί ή την γνάθο πρέπει να γίνεται γνωστός στον γιατρό σας για οδηγίες.
18.             Ποτέ μην τοποθετείτε παυσίπονα πάνω στην πληγή.
Κρύα επιθέματα

19.             Εάν παρουσιασθεί ΕΚΧΥΜΩΣΗ (μελάνιασμα) ή ΟΙΔΗΜΑ (πρήξιμο ) από την πρώτη  στιγμή ,τότε τοποθετείστε  ψυχρές κομπρέσες για 10λεπτά και εν συνεχεία κάνετε ένα διάλειμμα για 20 λεπτά . Επαναλάβετε   αυτόν το κύκλο εάν είναι αναγκαίο για αρκετές φορές.
20.             Σπανίως παρουσιάζεται, για λίγο, πυρετός με ρίγος.
21.             Μην παίρνετε αντιβιοτικά ή αντιοιδηματώδη παρά μόνο μετά από συνεννόηση   με τον γιατρό σας.
22.             Στις δύσκολες εξαγωγές είναι συνηθισμένη ή ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ  ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ τού κάτω χείλους ή της περιοχής της  εξαγωγής, όπως επίσης ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΔΙΑΝΟΙΞΕΩΣ τού στόματος.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 24 ΩΡΕΣ
1.                  Εάν ό ΠΟΝΟΣ  συνεχίζεται (  συνηθισμένος ιδιαίτερα μετά από δύσκολες επεμβάσεις) λαμβάνονται αναλγητικά όπως και πιο πάνω.
2.                  Πόνος πού ΔΕΝ παρέρχεται  με τα αναλγητικά πρέπει να γίνεται γνωστός στον γιατρό σας για οδηγίες. 
3.                  Την επομένη ημέρα επιβάλλεται ή ελαφρά περιποίηση του στόματος , βούρτσισμα των δοντιών, στοματοπλύσεις με αντισηπτικό, μαγειρική σόδα ή μαγειρικό αλάτι. 
4.                  Η ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΟΣΜΗ τού στόμτος και ή ΑΣΧΗΜΗ ΓΕΥΣΗ είναι  συνηθισμένα φαινόμενα και μπορούν να μετριασθούν με την καλή μετεγχειρητική αγωγή. 
5.                  Η ΕΚΧΥΜΩΣΗ ( μελάνιασμα ) γύρω  από την  κάτω  γνάθο, το μάγουλο ή το μάτι είναι συνηθισμένα μετεξακτικά  επακόλουθα. Συνήθως αυτά παρέρχονται μόνα τους χωρίς να χρειάζονται ειδική αγωγή.
Θερμά επιθέματα
Όταν χρειάζεται τοποθετούνται υγρά θερμά  επιθέματα   μετά από την  παρέλευση  24-48 ωρών και πάντοτε μετά από συνεννόηση και οδηγίες τού γιατρού.
Αυτή ή τοπική  συσσώρευση αίματος υποδορίως, διαλύεται μετά από 10-14 ημέρες αφού  αλλάξει διάφορα χρώματα ενδιαμέσως (πορφυρό, υποπράσινο,  κιτρινωπό). 
6.                  ΟΙΔΗΜΑ μπορεί να παρουσιασθεί επίσης και είναι  αρκετά  συνηθισμένο φαινόμενο.
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε συγκέντρωση και λίμναση αίματος ή εξιδρωματικών υγρών μέσα στους ιστούς.
Για αποφυγή μολύνσεως ή μετά από μόλυνση   τού οιδήματος γίνεται χορήγηση  αντιοιδηματωδών, αντιφλεγμονωδών και αντιβιοτικών  φαρμάκων ΜΟΝΟ μετά από συνεννόηση με τον γιατρό. 
Τοποθέτηση υγρών  θερμών  επιθεμάτων    , βελτιώνει την ταχύτητα απορρόφησης του οιδήματος. και πάντοτε σε συνεννόηση με τον γιατρό.
7.                  ΦΛΕΓΜΟΝΗ της περιοχής  μπορεί να  συνοδεύεται ή όχι με πόνο, οίδημα,  πυρετό και  κακουχία.
Γίνεται συνεννόηση με τον  γιατρό σας για την λήψη καταλλήλου φαρμακευτικής αγωγής.  
Ξηρό φατνίο
8.                  Σε ορισμένες περιπτώσεις  εμφανίζεται επώδυνη κατάσταση πού ονομάζεται ΞΗΡΟ ή ΕΠΩΔΥΝΟ ΦΑΤΝΙΟ μετά από 48-72 ώρες.
Αίτια μπορεί να είναι διάφορα. π.χ. Τοπικές  συνθήκες τού φατνίου όπως μειωμένη αιμάτωση τού φατνίου μετά την επέμβαση, κακή  υγιεινή,  κακή μετεξακτική αγωγή και ή δυσκολία της επεμβάσεως μπορεί να είναι μερικά αίτια.
 Παρουσιάζεται συνήθως σε γυναίκες ,ασθενείς άνω των 30 ετών , σε καπνιστές, σε συνοστεωμένα δόντια, σε έγκλειστα δόντια ή στην εξαγωγή των κάτω γομφίων και συνήθως μετά την δεύτερη ή τρίτη  ημέρα από την επέμβαση. Συμβαίνει λόγω έλλειψης ή μη δημιουργίας ή αφαίρεσης του πήγματος του αίματος από την πληγή.
Συμπτώματα είναι ο  ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΟΝΟΣ  πού  συνήθως αντανακλά στο αυτί και συνοδεύεται, όχι πάντοτε με δυσώδη οσμή και  ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΔΙΑΝΟΙΞΗΣ του στόματος. 
Η πληγή φαίνεται σαν ανοιχτή τρύπα μέσα στην οποία συνήθως μαζεύονται τροφές ή σήψη των οποίων δυσκολεύει την κατάσταση.
Μια τέτοια επώδυνη κατάσταση ΔΕΝ ΠΑΡΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ (Η ανακούφιση με τ’ αναλγητικά   κρατάει για λίγη ώρα), παρά  μόνο με την βοήθεια τού γιατρού και συνήθως η θεραπεία κρατάει 7-14 ημέρες.
Βοηθούν θερμές αλατούχες πλύσεις και θερμά υγρά επιθέματα , τοπικά αντισηπτικά , καλή υγιεινή της πληγής και  βέβαια όλα αυτά πάντοτε  μετά από  συνεννόηση με τον γιατρό.


Τηλεφωνήστε αν κάτι δεν πάει καλά
Αν εφαρμοσθούν κατά γράμμα οι παραπάνω οδηγίες, τότε, όλα θα πάνε καλά και δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Η βοήθεια από τον γιατρό σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι άμεση και καταλυτική .
Αν βλέπετε ότι κάτι δεν πάει καλά , μην διστάζετε να πάρτε τηλέφωνο τον γιατρό σας. Έχει υποχρέωση να σας απαντήσει και να σας βοηθήσει άμεσα (τηλεφωνικά η στο ιατρείο) .
Γενικώς η αιμορραγία, το οίδημα, ο πόνος και ο χρόνος επούλωσης της πληγής εξαρτάται από την βαρύτητα και την δυσκολία της επέμβασης.
Εξαρτάται από την γενική υγεία, τα λαμβανόμενα φάρμακα λόγω ύπαρξης ασθενειών (Σακχ.Διαβήτης, Καρδιαγγειακά προβλήματα, οστεοπόρωση, , καρκίνος,  νοσήματα , ακτινοβολίες , κλπ)
Και βέβαια εξαρτάται από την Στοματική Υγιεινή και το μικροβιακό φόρτο του στόματος από άλλες παθήσεις στο στόμα (π.χ. περιοδοντίτιδα , συρίγγια ) .
 
Μη ξεχνάτε.
Ένας ενημερωμένος ασθενής είναι :
Ένας συνεργάσιμος ασθενής.
Ένας ασθενής με τα λιγότερα προβλήματα.
        Ένας ασθενής με χαμόγελο!!!
                                     
Κριτσωτάκης Σταύρος
Χειρ.Οδοντίατρος

Κριτσωτάκης Μαρία Ειρήνη
Φοιτ. Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.