ΣΧΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Η υγεία περνάει από τα ούλα...

  Οκτώ στους δέκα ενήλικες αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους προβλήματα με τα ούλα τους. Αν και στις σοβαρότερες περιπτώσεις προκαλούν κακοσμία του στόματος και προβλήματα στα δόντια, αυτό δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να επιφέρουν.
        Η  ουλίτιδα αρχίζει όταν  προσκολλώνται στα δόντια βακτήρια,  που σχηματίζουν μια πλάκα. Η οδοντική πλάκα ερεθίζει τα ούλα και τους προκαλεί φλεγμονή.Η πρώτη ένδειξη της ουλίτιδας είναι η αιμορραγία γύρω από ένα ή περισσότερα δόντια. 


        Επί χρόνια μετά μπορεί να μην υπάρξει κανένα άλλο σύμπτωμα, αλλά σταδιακά η φλεγμονή προκαλεί υποχώρηση των ούλων, διάβρωση των συνδέσμων που στηρίζουν το δόντι ή και του οστού ακόμα, και τελικά απώλεια του δοντιού.
    Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως περιοδοντική νόσος και ο οδοντίατρος μπορεί να την αναγνωρίσει από τα πρώτα της στάδια. Ο περισσότερος κόσμος, ωστόσο, μόνος του δεν μπορεί να την αντιληφθεί εγκαίρως.

    Για να την αποφύγει κανείς πρέπει να καθαρίζει καθημερινά τα δόντια του τουλάχιστον δύο φορές, χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα και οδοντικό νήμα, ενώ απαραίτητο είναι να πηγαίνει στον οδοντίατρο κάθε 6 έως 12 μήνες.


    Προβλήματα    επίσης    δημιουργούνται   με παραμελημένες τερηδόνες που όχι μόνο οδηγούν σε πόνο , πρήξιμο ,  σπάσιμο των δοντιών και τέλος στη απώλεια των , αλλά με την νέκρωση του πολφού (νεύρου)  τους , δημιουργούνται αποστήματα με οξέα συμπτώματα αλλά και με την χρονία παρουσία τους (κύστες , συρίγγια κλπ) υπονομεύουν οχι μόνο την λειτουργία και αισθητική του στόματος αλλά και μέσω των μικροβίων που εμπλέκονται , υπονομεύεται η γενικότερη υγεία.
    Όσοι δεν το κάνουν, δεν κινδυνεύουν απλώς να χάσουν τα δόντια τους. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν αναπτυχθεί η περιοδοντική νόσος, καθώς και η ύπαρξη  οδοντικών αποστημάτων  , τα βακτήρια που ευθύνονται γι’ αυτά μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί να φτάσουν σε όλο το σώμα, προκαλώντας προβλήματα εκεί όπου κανείς δεν το περιμένει.


          Να μερικά από αυτά: 


      * Δυσκολίες στη σύλληψη και στην εγκυμοσύνη. 

      Επιστημονικές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα  ότι οι γυναίκες με ουλίτιδα καθυστερούν κατά μέσον όρο 2 μήνες να μείνουν έγκυοι σε σύγκριση με όσες έχουν υγιή ούλα.
     Αυτό συμβαίνει , όπως συμπεραίνουν οι επιστήμονες , διότι τα βακτήρια της ουλίτιδας προκαλούν φλεγμονή στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, με συνέπεια να δυσκολεύεται η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.
     Όπως έδειξαν έρευνες , το 23% των υπό έρευνα  εγκύων με ουλίτιδα γέννησαν πριν από την 35η εβδομάδα της κυήσεως, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε εγκύους δίχως ουλίτιδα ήταν μόλις 7%.
     Άλλη μελέτη στην  οποία συμμετείχαν σχεδόν 4.000 έγκυοι, έδειξε πως όσο πιο προχωρημένη ήταν η περιοδοντική νόσος μιας εγκύου, τόσο περισσότερο κινδύνευε να έχει επιπλοκές στην κύηση η ακόμη και  να αποβάλλει. 

     Από άλλες έρευνες βγήκε το συμπέρασμα ότι αυξάνεται η πιθανότητα για γέννηση ελλιποβαρών νεογνών.  


    * Αρθρίτιδα.

      Οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα διατρέχουν οκταπλάσιο κίνδυνο να έχουν περιοδοντική νόσο σε σύγκριση με τον υγιή πληθυσμό, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές. Επιπλέον, μελέτες  έδειξαν πως η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
      Σύμφωνα με ειδικούς ρευματολόγους , αυτό οφείλεται στο ότι τα βακτήρια των ούλων παράγουν πρωτεΐνες  οι οποίες ενεργοποιούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί στη ρευματοειδή αρθρίτιδα..


  
   * Βρογχίτιδα.  

  Μελέτη συσχέτισε  την περιοδοντική νόσο με τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Όπως έδειξε, ομάδα 100 ασθενών που είχαν νοσηλευτεί εξαιτίας πνευμονοπαθειών, όπως η οξεία βρογχίτιδα, είχαν πολύ χειρότερη περιοδοντική υγεία σε σύγκριση με αντίστοιχη ομάδα υγιών εθελοντών. 

    

    * Πνευμονία.
      Έρευνα  κατέληξε  στο συμπέρασμα  ότι οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα είχαν χειρότερη στοματική υγεία σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην μελέτη, κατάσταση που δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις πνευμονικές παθήσεις και στις περιοδοντικές.
  


   * Στυτική δυσλειτουργία.

     Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, έδειξε πως όσο χειρότερη περιοδοντική υγεία είχε ομάδα πασχόντων από στυτική δυσλειτουργία, τόσο σοβαρότερη ήταν η δυσλειτουργία αυτή. Προγενέστερες μελέτες, εξάλλου, είχαν υποδηλώσει πως η φλεγμονή της περιοδοντικής νόσου εμποδίζει την παραγωγή μιας ουσίας που λέγεται μονοξείδιο του αζώτου και χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας έτσι την ροή αίματος στο πέος. 

     * Άνοια. 

    Μελέτες   έχουν  δείξει  πως η περιοδοντική νόσος μπορεί να συμβάλλει στον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας.  Άντρες και γυναίκες με περιοδοντική νόσο, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μην αποδίδουν καλά σε τεστ μνήμης.      * Καρδιοαγγειακά προβλήματα
       Η περιοδοντική νόσος διπλασιάζει τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου.


  Σύμφωνα με τακτικές σε πολλά νοσοκομεία του Εξωτερικού ,θεωρείται  επιβεβλημένο  να ελέγχεται η οδοντική υγεία των ασθενών ,  που χρειάζονται αλλαγή σε βαλβίδα της καρδιάς,  bypass, καρδιακό στεντ κλπ, ώστε πρώτα να θεραπευτεί η περιοδοντική νόσος αν απαιτείται και εν συνεχεία να προχωρήσει σε επέμβαση.  Αυτό βέβαια  εφ όσον υπάρχει αρκετός χρόνος  διότι μια βαριά περιοδοντική νόσος χρειάζεται αρκετό χρόνο (μήνες)  για να ελεγχθεί.
   Η  καλή περιοδοντική  κατάσταση  αυξάνει  τις πιθανότητες επιτυχίας της επέμβασης.

      Η περιοδοντική νόσος επίσης αυξάνει τις πιθανότητες για έμφραγμα, εγκεφαλικά επεισόδια , στένωση καρωτίδων , βαλβιδοπάθεια , αθηρωμάτωση των αγγείων, θρομβώσεις, φλεβίτιδα  κλπ    * Σακχαρώδης Διαβήτης.

   Η  θεραπεία της περιοδοντικής νόσου μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και στον έλεγχο των επιπλοκών του διαβήτη τύπου 2.
     Ο έλεγχος του σακχάρου θα βελτιώσει την περιοδοντική νόσο και τούμπαλιν. Είναι  μια κατάσταση δηλ. φαύλου κύκλου.        Σε επόμενες αναρτήσεις θα αναφερθούμε εκτενέστερα στον συσχετισμό των άνω ασθενειών καθώς και άλλων με τις νόσους των ούλων και του περιοδοντίου γενικώς.
      Εν κατακλείδι

     Η υγεία των ούλων και των δοντιών  η οποία βασίζεται στην καθημερινή υγιεινή του στόματος , την σωστή διατροφή με αποφυγή της ζάχαρης και την συχνή επίσκεψη στον Οδοντίατρο πριν υπάρξουν συμπτώματα (Πόνος, πρήξιμο, αιμορραγία, κακοσμία, κινητικότητα  ) και δημιουργηθούν ανήκεστες βλάβες , μειώνει τις πιθανότητες για επιπλοκές της γενικής μας υγείας.
   
                      Η συνεργασία Ασθενούς , Οδοντιάτρου και Ειδικού Παθολόγου 
       θα προλάβουν μετέπειτα σοβαρά προβλήματα υγείας, για μια ποιοτική τρίτη ηλικία!Ιανουάριος 2013                                                                                   Κριτσωτάκης Σταύρος
                                                                                                       Χειρ. Οδοντίατρος