Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

PIERCING στη ΓΛΩΣΣΑ: Μία επικίνδυνη μόδα(!?)


ΠΡΟΣΟΧΗ: Mια extreme  μόδα που μπορεί να γίνει εφιάλτης !!!Το piercing ( τοποθέτηση διαφόρων κρίκων , κοσμημάτων κλπ) σε διάφορα μέρη του σώματος ( μύτη, αυτιά , φρύδια , χείλια, γλώσσα, χαλινούς, μάγουλα, ,  κλπ ) στην σημερινή εποχή είναι η συνέχεια μιας παράδοσης αιώνων σε  όλους τους λαούς . Από τους πιο πρωτόγονους έως τους πιο πολιτισμένους.
Το κατ’ εξοχήν κόσμημα που χρησιμοποιήθηκε ανά τους αιώνες ήταν το σκουλαρίκι με τρύπημα των αυτιών .Σαν σκουλαρίκια χρησιμοποιήθηκαν υπέροχα κοσμήματα χρυσά η όχι και ήταν  δείγμα καλλωπισμού και αισθητικής ιδίως στις γυναίκες μικρές και μεγάλες.
Ειδικά από την αρχαία Ελλάδα έχουμε δείγματα , πραγματικά έργα τέχνης υψηλής αισθητικής!

Σκουλαρίκια σε άλλα μέρη του σώματος χρησιμοποιήθηκαν  συνήθως από  πρωτόγονους πολιτισμούς.
Σήμερα στις δυτικές κοινωνίες, τα τρυπήματα σε διάφορα μέρη του σώματος (piercing ) πέραν των αυτιών , έχουν γίνει μόδα αμφιβόλου αισθητικής , φθάνοντας πολλές φορές σε υπερβολές και ως προς τον αριθμό αλλά και ως προς τα σημεία εφαρμογής!

Τα piercing έχουν γίνει πολύ δημοφιλή ιδίως μεταξύ των νέων. Οι νέοι και όχι μόνο,  τρυπούν σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους χωρίς να το σκεφτούν δεύτερη φορά. Η κοινωνική αυτή συμπεριφορά φθάνει μερικές φορές σε ακραίες καταστάσεις οι οποίες δεν μπορούν να ερμηνευτούν με την κοινωνιολογία παρά μόνο με την ψυχολογία.

Ωστόσο όλοι αυτοί που δέχονται να κάνουν piercing , ξεχνούν ότι πίσω από αυτή την μόδα-διάκριση του τρυπήματος , ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι.

Ένα παράδειγμα piercing μεγάλου κινδύνου είναι το piercing στη γλώσσα . Ένα τρύπημα που συνήθως γίνεται απευθείας στο κέντρο της γλώσσας η στον χαλινό που βρίσκεται κάτω από την γλώσσα και πίσω από τα κάτω πρόσθια δόντια.


Το piercing στην γλώσσα το έκαναν για λατρευτικούς λόγους οι Μάγια και οι Αζτέκοι  πριν από 1.500 -2.000 χρόνια και ήταν ένδειξη απόδοσης  τιμής και αφοσίωσης προς τους θεούς. Το ίδιο συνέβαινε και συμβαίνει σε πολλούς λαούς της Άπω Ανατολής

Το piercing εμφανίζεται στις Δυτικές κοινωνίες γύρω στο 1990 αρχικά ανάμεσα στους punks και άλλες  ομάδες  .

Η δημοτικότητά του αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ιδίως μεταξύ των έφηβων κοριτσιών και των νέων γυναικών (16% έναντι 5% στα αγόρια) , λόγω του αριθμού των γυναικών celebrities που έχουν κάνει. Επίσης, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είναι ορατό , είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή για piercing (μετά από τα αυτιά) για όσους εργάζονται σε γραφεία ή σε επαγγέλματα στα οποία δεν επιτρέπονται ορατά piercings.

Ποιοι  είναι οι λόγοι, όμως, που πολλοί επιλέγουν να τρυπήσουν τη γλώσσα τους, με αποτέλεσμα να αποτελεί το δεύτερο πιο δημοφιλές σημείο μετά τα αυτιά;

Παρόμοια με τα τατουάζ, τα piercings στη γλώσσα συνδέονται κυρίως με τη νεολαία, η οποία συνήθως τα κάνει λόγω:

·                Μόδας

·     Αντιγραφή προτύπων της νεολαίας τα οποία έχουν κάνει piercing

·                  Επιθυμία έκφρασης της προσωπικότητάς της αφού το Piercing είναι σημάδι εξέγερσης ενάντια στο κατεστημένο κατά πολλούς.

·                 Επιθυμία διάκρισης από τους υπολοίπους της παρέας.

·                Eνδειξη αποδοχής μίας ορισμένης στάσης ζωής η ιδεολογίας.

·                Αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα που επίσης έχει Piercing στη γλώσσα.

·                Απόδειξη ανθεκτικότητας και δύναμης, καθώς το συγκεκριμένο piercing γίνεται χωρίς αναισθητικό και είναι ιδιαίτερα επώδυνο.

·                Η πίεση από τους συνομήλικους (peer pressure) μπορεί να είναι ένας ακόμη λόγος.

Η διαδικασία τοποθέτησης, αυτή καθ’ αυτή αν και ακραία , δεν γίνεται από επιστήμονες υγείας αλλά από αυτοδίδακτους  εμπειρικούς τεχνίτες που είναι αμφίβολο αν τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες για μια τέτοια σοβαρή επέμβαση.


Οι κανόνες αυτοί  αφορούν στον χώρο, τα μέσα , την γνώση της ανατομίας της περιοχής, κανόνες ασηψίας και αντισηψίας, προεπεμβατική και μεταεπεμβατική  χημειοπροφύλαξη, χρήση μη αλλεργιογόνων υλικών και πολλές άλλες λεπτομέρειες, που αν δεν ληφθούν υπ’ όψιν   μπορεί  να δημιουργήσουν σοβαρά τοπικά και γενικά προβλήματα υγείας.

Η τοποθέτηση γίνεται χωρίς αναισθησία  διαπερνώντας τον μύ της γλώσσας. Η διάτρηση γίνεται από την ράχη της γλώσσας προς την κάτω επιφάνεια της γλώσσας και σε επαφή με το έδαφος του στόματος .

Αυτή η  περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη λόγω της παρουσίας σ’ αυτήν μεγάλων αγγείων , νεύρων και σιελογόνων αδένων και βρίσκεται στην είσοδο του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος.

Παρ’ όλους τους υπαρκτούς  κινδύνους κάθε μέρα όλο και περισσότεροι νέοι και νέες τοποθετούν η ενδιαφέρονται για τοποθέτηση αυτού του είδους «κοσμήματος» . Οι περισσότεροι από αυτούς είτε αγνοούν αυτούς τους κινδύνους και τις επιπτώσεις  είτε τους αψηφούν.


ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Υπάρχουν πολυάριθμοι και σοβαροί λόγοι για να αποφύγετε ένα τρύπημα στη γλώσσα που θα σας προκαλέσει προβλήματα στην υγεία σας.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Οδοντιατρικής (IDS),ο  κίνδυνος να προκληθεί ζημιά στα δόντια μετα απο  piercing στην  γλώσσα είναι 69% και γενικότερα προβλήματα 85%. 


ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΠΙΘΑΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

1.             Αιμορραγία λόγω πιθανού τραυματισμού μεγάλου αγγείου. (Άμεση ανάγκη ιατρικής βοήθειας)

2.             Πόνος και οίδημα , λόγω του τραύματος (απαιτείται φαρμακευτική αγωγή)

3.             Ανικανότητα σωστής ομιλίας και άρθρωσης για τις πρώτες μέρες, γιατί το piercing προκαλεί την υπερβολική παραγωγή σάλιου.

4.             Αλλεργικές αντιδράσεις στα υλικά του piercing, δεδομένου ότι η γλώσσα είναι μια ευαίσθητη περιοχή.

5.              Δυσκολία μάσησης, που πιθανότατα να κρατήσει για όσο καιρό διατηρείται το σκουλαρίκι στη γλώσσα.

6.             Δυσκολία κατάποσης .
7.             Δυσκολία στην αναπνοή λόγω του οιδήματος . 

8.             Πιθανό μούδιασμα έως και παράλυση της γλώσσας λόγω τρώσεως νεύρων.
9.             Λοιμώξεις και συνεπώς οίδημα και  πόνος. Το στόμα είναι ένα από τα μέρη του σώματος που περιέχει τα περισσότερα βακτήρια. Όταν υπάρχει ένα διάτρητο σημείο στο στόμα, αυτό τείνει να συσσωρεύει υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων. Τις περισσότερες φορές αυτό θα οδηγήσει σε μόλυνση και τελικά λοίμωξη. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να ληφθούν αντιβιοτικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι η βακτηριακή λοίμωξη θα είναι πιθανώς ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο αν δεν κλείσει το piercing. (Απαιτείται ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια)

10.        Κατάποση του σκουλαρικιού. Κοσμήματα που είναι χαλαρά μέσα στο στόμα μπορεί να αποτελέσουν ένα κίνδυνο πνιγμού και να οδηγήσουν σε τραυματισμό του πεπτικού συστήματος ή των πνευμόνων.


ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ   ΠΙΘΑΝΑ   ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

1.             Σπασμένα η ραγισμένα δόντια λόγω συνεχούς κρούσης των μεταλλικών «κοσμημάτων» στα πρόσθια δόντια.

2.             Περιοδοντικά προβλήματα και υποχώρηση των ούλων που οδηγεί σε απώλεια δοντιών.

3.             Συνεχή και επαναλαμβανόμενα οιδήματα λόγω κακής υγιεινής στην περιοχή του piercing και με όλες τις συνέπειες του όπως τα αναφέραμε πιο πάνω.
4.             Αποκοπή του κινητικού η του αισθητικού νεύρου αν κατά τη διαδικασία της διάτρησης χτυπηθεί κάποιο νεύρο. Τούτο  θα έχει ως αποτέλεσμα την παράλυση (Προσωρινή η μόνιμη , ολική η μερική παράλυση ) ή την έλλειψη αίσθησης της γλώσσας.
5.             Αλλαγές στη γεύση.
6.             Μυϊκή βλάβη και δυσκολία κίνησης της γλώσσας είτε κατά την μάσηση είτε κατά την ομιλία. Αυτό συμβαίνει λόγω χρόνιας βλάβης και πιθανής δημιουργίας εσωτερικών ουλών. Η βλάβη της γλώσσας δημιουργείται από τον τραυματισμό της  κατά την φάση της τοποθέτησης είτε λόγω της χρόνια φλεγμονής της.
7.             Κίνδυνος ασθενειών. Σε περίπτωση χρήσης μη αποστειρωμένης βελόνας από τον άνθρωπο που θα σας κάνει το piercing , είναι δυνατό να μολυνθείτε από οποιαδήποτε ασθένεια, όπως ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C και AIDS, ακόμα και αν σας φαίνετε απίθανο.

8.             Είσοδος βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος και μόλυνση της καρδιάς.

9.             Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έχει αναφερθεί μόλυνση της πληγής που οδήγησε σε σηψαιμία (δηλητηρίαση του αίματος) και θάνατο από σηπτικό σοκ.

10.        Έχει αναφερθεί μέχρι και εγκεφαλικό απόστημα λόγω διαπύησης της περιοχής του piercing.
11.        Απόφραξη και καταστροφή των υπογλωσσίων σιελογόνων αδένων λόγω τραυματισμού των πόρων τους.
12.        Αν υπάρχει  τοποθέτηση  πέραν του ενός τεμαχίων piercing στον ίδιο χρόνο και υπάρχει ταυτόχρονος σοβαρή μόλυνση των πληγών και νέκρωση περιοχής της γλώσσας, τότε μπορεί να χρειασθεί η αφαίρεσης τμήματος αυτής.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ πρίν
Αν παρόλα αυτά δεν πειστήκατε και επιμένετε να τρυπήσετε τη γλώσσα σας θα πρέπει να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία:

·                Ρωτήστε τους φίλους που έκαναν piercing σε γλώσσα, χείλη ή οπουδήποτε αλλού και είχαν καθόλου η ελάχιστα προβλήματα μετέπειτα να σας συστήσει το όνομα του στούντιο που επισκέφθηκε.

·                Επισκεφθείτε το στούντιο. Πρέπει να είναι καθαρό , ειδικά το μέρος όπου γίνονται τα piercing.Παρατηρείστε αν φοράνε γάντια μιας χρήσης.
·                Ζητήστε να δείτε τα πιστοποιητικά υγείας του στούντιο.

·                Πρέπει όλες οι βελόνες, καθώς και τα στηρίγματα, στεφάνες, και barbells να φυλάσσονται σε αποστειρωμένη συσκευασία.

·                Όλα τα μέλη του προσωπικού που συμμετέχουν στα τρυπήματα θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Β.

·                Αν το προσωπικό δεν είναι φιλικό ή πρόθυμο να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας, απλώς επισκεφθείτε ένα άλλο στούντιο piercing.
·                Φροντίστε τις μέρες πριν την τοποθέτηση του  piercing η υγεία σας να είναι σε καλή κατάσταση.
·                Κάνετε ένα καθαρισμό δοντιών πριν το piercing.
·                Αν έχετε αποστήματα , συρίγγια  κλπ στο στόμα σας φροντίσετε να θεραπευτούν πριν την διαδικασία του  piercing.
·                Λίγο πριν , βουρτσίσετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείστε ένα ισχυρό αντισηπτικό για το στόμα.
·                Συμβουλευτείτε έναν Οδοντίατρο τι αντιβίωση θα πάρετε προληπτικά και για πόσες μέρες.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ μετά
·                Αποφύγετε το αλκοόλ.

·                Αποφύγετε τα πικάντικα, σκληρά και κολλώδη τρόφιμα.

·                Μην καπνίζετε.

·                Βουρτσίστε μετά από κάθε γεύμα και ξεπλύνετε με ένα στοματικό αντισηπτικό διάλυμα.


·                Την 2η μέρα και μετά ξεπλύνετε το στόμα σας συχνά με ζεστό νερό και αλάτι.

·                Φάτε μαλακές τροφές. 
·                Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για τον τρόπο της βέλτιστης στοματικής υγιεινής ώστε να υπάρξουν τα λιγότερα προβλήματα.

·                Λήψη βιταμινών κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό για την επιτάχυνση της επούλωσης. Η επούλωση της πληγής γίνεται μετά από 15+ ημέρες.


Προειδοποίηση

Είναι πολύ σημαντικό για σας να ακολουθήσετε όλες τις μετα-διαδικαστικές οδηγίες για τη φροντίδα των νέων σας piercing, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μόλυνσης. Δεν πρέπει μια ενέργεια νεανικής μόδας να σας δημιουργήσει μικρά η μεγάλα προβλήματα υγείας.
v    Αν βλέπετε ότι περνάνε οι μέρες και αντί να μειώνεται το οίδημα αυτό αυξάνεται η επεκτείνεται και σε παρακείμενα ανατομικά στοιχεία (πχ κάτω από την σιαγόνα, στα παρακείμενα μάγουλα κλπ

v    Αν υπάρχει εκροή πύου από την πληγή.

v    Αν υπάρχει έντονη  δυσοσμία μετά από την 2η ημέρα.

v    Αν αλλάξει το χρώμα που περιβάλλει ένα piercing (πράσινο, γκρι, μοβ ή μαύρο).

v    Αν η γεύση του στόματος μεταβάλλεται σε πικρή ή σε γεύση πύου.

v    Αν υπάρχει έντονη ερυθρότητα γύρω από τήν πληγή

v    Αν αλλάξει η όψη της πληγής γύρω από το piercing.

v    Αν έχουμε συνεχείς η παρατεταμένους έντονους πονοκεφάλους η πονόδοντους.

v    Αν υπάρξει ρίγος ,ναυτία η πυρετός


Εάν υπάρξει οποιοδήποτε από τ’ ανωτέρω προβλήματα υγείας μετά από τη διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Πιθανώς υπάρχει έντονο τοπικό πρόβλημα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο ακόμη και της ζωής σας….


Μετά τα παρά πάνω ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε αν αξίζει την ταλαιπωρία !!!


Μαρία –Ειρήνη Κριτσωτάκη
Φοιτ. Οδοντιατρικής

ΣΧΟΛΙΟ:
Πολύ ενδιαφέροντα τ' ανωτέρω.
Συμφωνώ σ΄όλα.
     Με μια τέτοια extreme μόδα ένα νέο άτομο μπορεί να βάλλει σε κίνδυνο  την υγεία του  με αναπάντεχες παρενέργειες.
    Θά έλεγα μάλιστα ότι αν κάποιος-α επιμένει, σε μια μόδα που «μαρκάρει» κοινωνικά και σωματικά τ’ άτομα, καλό είναι        ν' αναρωτηθεί μήπως, αυτή η  εσωτερική ανάγκη για επίδειξη - διαφοροποίηση,  είναι θέμα προσωπικής ανασφάλειας και πως θα μπορούσε να την ξεπεράσει με διαφορετικό και βεβαίως πιο ανώδυνο τρόπο ….

Κριτσωτάκης Σταύρος
Χειρ.Οδοντίατρος DDS ΕΚΠΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.