Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

34+ Λόγοι για τους οποίους θα πάτε οπωσδήποτε στον Οδοντίατρο.

Συντάκτες –Επιμέλεια : Κριτσωτάκης Σταύρος Χειρ. Οδοντίατρος 
Κριτσωτάκη Μαρία Ειρήνη Φοιτ. Οδοντ. Σχολής ΕΚΠΑ


Πρόλογος
Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο δεν είναι ευχάριστες για κανέναν (ίσως εκτός από τον οδοντίατρο  και όσους κινούνται γύρω του ).
Καλό όμως  είναι να γίνονται εγκαίρως ώστε  να αποφεύγονται τα προβλήματα στο στόμα μας.
Προβλήματα που ούτως  ή άλλως θα εμφανιστούν Ο λόγος είναι ότι η στοματική κοιλότητα είναι μια πολυμήχανη η οποία συνεχώς φθείρεται λόγω της λειτουργίας της και του χρόνου.
Μια μηχανή που αν δεν τις δώσουμε το κατάλληλο καύσιμο(τροφή)  και δεν της συμπεριφερθούμε σωστά,  σίγουρα θα παρουσιαστούν προβλήματα.
Μερικές  ενέργειες μας , τις περισσότερες φορές εν αγνοία μας , δημιουργούν τις απαραίτητες δυσμενείς συνθήκες ώστε τα δόντια και το περιοδόντιο που τα στηρίζει να καταστραφούν εν μέρει ή ολικά.
Ως προς τα δόντια:

 • Τα δόντια καταστρέφονται από την τερηδόνα .

 • Η τερηδόνα δημιουργείται από τα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια (οδοντική πλάκα) που υπάρχουν στο στόμα .
 • Τα οξέα παράγονται από τα μικρόβια που μεταβολίζουν τα  σάκχαρα που βρίσκονται στις τροφές σε διαφορες μορφές  (Γλυκόζη, Φρουκτόζη, Σακχαρόζη, Γαλακτόζη, Μαλτόζη),  Επίσης παράγονται (τα οξέα) από κάθε άλλη μορφή υδατάνθρακα που μεταβολίζεται σε σάκχαρο μέσα στο στόμα όπως το άμυλο (πχ ψωμί, ζυμαρικά κλπ που μεταβολίζονται με την βοήθεια της αμυλάσης ενός ενζύμου που υπάρχει στο σάλιο) .
 • Τέλος τα οξέα καταστρέφουν το δόντι ξεκινώντας από την επιφανειακή διάλυση του ανόργανου υποστρώματος του.
 • Κάθε φορά που θα βάλουμε μια ποσότητα ζάχαρης στο στόμα μας μετά από λίγο το Ph γίνεται όξινο για περίπου 20 λεπτά. Μια γουλιά καφέ με ζάχαρη η οπουδήποτε άλλου ποτού ή  τροφής με ζάχαρη η ζημιά συνεχίζεται για όση ώρα έρχεται σε επαφή με τα δόντια συν(+) άλλα 20 λεπτά.
 • Όπου η τροφή με την ζάχαρη παραμένει σφηνωμένη ή κολλημένη σε δόντια , σ εκείνο το σημείο  το Ph παραμένει όξινο .μέχρι η τροφή να φύγει με οποιοδήποτε τρόπο (βούρτσισμα, οδοντογλυφίδες, νήμα, ξέπλυμα  ή διάλυση  από το  σάλιο ή από  το νερό ) .
 •  Η καταστροφή της επιφάνειας του δοντιού (αδαμαντίνης ) συνεχίζεται με την καταστροφή του εσωτερικού του δοντιού (οδοντίνης) η οποία είναι πιο γρήγορη και συντελεί στην ολική καταστροφή του.
Ως προς τα ούλα:

 • Τα ούλα λόγω των συσσωρευμένων μικροβίων μολύνονται  και φλεγμαίνουν.
 • Εν συνεχεία αυτή η φλεγμονή προχωρά στο οστούν (φατνίο) που στηρίζει  το δόντια .
 • Αποτέλεσμα η διάλυση του οστού που οδηγεί στην κινητικότητα και τέλος στην πτώση του δοντιού.
Πολλοί παράγοντες εμπλέκονται σε όλη αυτή την διαδικασία,  όπως DNA , άμυνα οργανισμού , ανατομικά προβλήματα της περιοχής , ορθοδοντικές ανωμαλίες ποιότητα και ποσότητα σαλιού, γενική υγεία , ορμονικοί παράγοντες, λαμβανόμενα φάρμακα ,  προσωπικά ατομικά χαρακτηριστικά,  είδος διατροφής, συχνότητα λήψεως τροφής, έξεις ,τρόπος και συχνότητα καθαρισμού, και πολλά άλλα.
Εν συνεχεία παραθέτουμε τους κύριους λόγους  οι οποίοι θα  οδηγήσουν  άρον άρον στον οδοντίατρο .

1.Αδιαφορία
Ο αδιάφορος χαρακτήρας που δεν ενδιαφέρεται για ότι συμβαίνει στο στόμα του.
Αυτή η στάση καταστρέφει το στόμα. Η καταστροφή παρά τις προειδοποιήσεις και στο τέλος η έκταση των προβλημάτων  θα τον αναγκάσει να πάει θέλει δεν θέλει..

2.Φόβος
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ένα φόβο για τον οδοντίατρο χωρίς ποτέ να τον έχουν επισκεφτεί και βέβαια χωρίς να έχουν κακές εμπειρίες .
Απλώς ακούγοντας το τι λένε οι άλλοι και κυρίως αυτούς που είχαν κακή εμπειρία. Αυτά συνήθως εντυπώνονται στην μικρή ηλικία όταν ακούν τους γονείς τους να μιλάνε μπροστά τους αρνητικά.
Η Οδοντιατρική σήμερα θα μπορούσαμε  να πούμε ότι είναι εντελώς ανώδυνη ή έστω ελάχιστα επώδυνη .

3.Οξέα συμπτώματα ενδείξεις
Υπάρχουν Προειδοποιητικές - Ανησυχητικές ενδείξεις που θα έπρεπε να  σας ανησυχήσουν:

 • Πόνος στο γλυκό , στο κρύο ,στο ζεστό ή στο δάγκωμα.
 • Αίμα το πρωί μόλις ξυπνήσουμε  ή όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας .
 • Πόνος το πρωί όταν ξυπνάμε στην περιοχή των παρειών.

4.Μαύρες κηλίδες
Καστανόμαυρες  κηλίδες  στις επιφάνειες των δοντιών (επάνω ή στο πλάι  ) σημαίνει ότι η τερηδόνα ήδη έχει κάνει την ζημιά της .

5.Κατακράτηση φαγητού
Κατακράτηση (συνήθως κρέας) ανάμεσα στα δόντια) σημαίνει ότι υπάρχει τερηδόνα ανάμεσα στα δόντια που έχει δημιουργήσει κοιλότητα ή έχει υποχωρήσει το ούλο και αφήνει χώρο στον  οποίο  συγκρατείται ή παραμένει το φαγητό.

6.Αποτριβή δοντιών
Όταν έχουμε εκτεταμένη αποτριβή  ειδικά στους κυνόδοντες και τα πρόσθια δόντια σημαίνει σφίξιμο των δοντιών (βρουξισμός ή βρυγμός ή τριγμός ) την νύχτα ή (και) την ημέρα, που θα έχει σαν συνέπεια την καταστροφή όλων των δοντιών από την αποτριβή ή την κινητικότητα που θα συμβεί.

7. Αιφνίδιο σπάσιμο
Εάν σπάσει ένα  μικρο ή μεγαλύτερο τμήμα δοντιού μπορεί να σημαίνει βρουξισμό , μεγάλη τερηδόνα , μειωμένη αντοχή του δοντιού λόγω πολλών εμφράξεων , απονεύρωσης  κλπ. Υπάρχει περίπτωση επίσης  να έχουμε μεγαλύτερο κάταγμα απ ότι φαίνεται.

8.Αλλαγή χρώματος
Όταν παρατηρήσετε σε κάποιο δόντι αλλαγή χρώματος το πιο πιθανό λόγω νέκρωσης του δοντιού από τερηδόνα ή από περιοδοντικό λόγο.

9.Κινητικότητα
Όταν κουνιέται ένα  ή περισσότερα δόντια σημαίνει εγκατεστημένη περιοδοντίτιδα ή υπερβολική πίεση  στα συγκεκριμένα δόντια λόγω πρόωρης επαφής για διάφορους λόγους.

10.Εκροή πύου
Όταν υπάρχει εκροή πύου από κάποιο σημείο των ούλων ή δημιουργία συριγγίου σημαίνει περιοδοντικό ή ακρορριζικό απόστημα λόγω περιοδοντίτιδας ή νέκρωσης δοντιού.

11.Άσχημη γεύση στο στόμα
Αυτό  σημαίνει τερηδόνα με μεγάλη κοιλότητα, περιοδοντίτιδα, απόστημα ή ουλίτιδα.

12.Υποχώρηση των ούλων
Όταν υποχωρούν τα ούλα και υπάρξει αποκάλυψη των ριζών μπορεί να σημαίνει περιοδοντίτιδα τοπική ή γενική, κακή χρήση της οδοντόβουρτσας , πλάγιες κινήσεις, βρουξισμός κλπ

13.Κακοσμία
Μπορεί να σημαίνει τερηδόνες ,βαρεία ουλίτιδα,  περιοδοντίτιδα , αποστήματα, συρίγγια, και πολλά άλλα .

14.Ορθοδοντικές ανωμαλίες
Αυτές αργά η γρήγορα λόγω κακής άρθρωσης  , κακής ή ατελούς μάσησης , κατακράτησης των τροφών κλπ θα οδηγηθούν σε ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, τερηδόνες κλπ

15. Ξηροστομία
Αν για διάφορους λόγους έχετε μειωμένη παραγωγή σάλιου με αποτέλεσμα ξηροστομία η οποία θα οδηγήσει σε προβλήματα τερηδόνας , περιοδοντικά  καυσαλγία κλπ

16.Κακή Υγιεινή
Εάν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας συστηματικά ή βαριέστε το βράδυ πριν κοιμηθείτε  ή μασουλάτε συνεχώς και γενικώς τότε το  στόμα σας δεν θα είναι καθαρό οπότε το μέλλον του στόματος σας θα είναι ζοφερό.

17. Σκληρή Βούρτσα
Η χρήση σκληρής βούρτσας έχει σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση των ούλων και την αυχενική αποτριβή των δοντιών

18.Οδοντογλυφίδες
Η χρήση οδοντογλυφίδας ανεξέλεγκτα δημιουργεί πρόβλημα στα ούλα. Η αίσθηση της ανακούφισης όταν ματώνουν σημαίνει ήδη εγκατεστημένη ουλίτιδας τοπικά ή γενικά.

19.Στοματικά Διαλύματα
Όταν προσπαθείτε με διάφορα στοματικά διαλύματα ή με διάφορα άλλα μαντζούνια να καλύψετε την κακοσμία του στόματος σας   ή τους πόνους σας τότε το πρόβλημα παραμένει  και διογκώνεται .

20.Κάπνισμα
Το κάπνισμα οδηγεί αργά ή γρήγορα σε μεγάλα προβλήματα στο περιοδόντιο πέραν του αισθητικού προβλήματος (κακοσμία, χρωματισμός κλπ) και του ενδεχομένου κινδύνου του καρκίνου του στόματος.

21.Ασθένειες
Πάρα πολλές ασθένειες επιβαρύνουν το στοματικό περιβάλλον με  ανάλογη επιβάρυνση στο περιοδόντιο .Ένα καθημερινό παράδειγμα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης .

22.Λαμβανόμενα φάρμακα
Πολλά φάρμακα επιβαρύνουν  την υγεία της στοματικής κοιλότητας και ειδικά το περιοδόντιο. Επίσης διαφοροποιούν πιθανή Οδοντοθεραπεία.  Τέτοια φάρμακα είναι τα αντιπηκτικά, τα φάρμακα χοληστερίνης, πίεσης , καρδιάς , ηρεμιστικά, ορμόνες, διφωσφονικά, αντισυλληπτικά  κλπ

23.Δάγκωμα αντικειμένων
Η κακή συνήθεια (επαγγελματική ή μη ) του δαγκώματος διαφόρων αντικειμένων ή του σκισίματος ή ανοίγματος διαφόρων συσκευασιών με τα δόντια ,  μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα περιοδοντικά ή προβλήματα αντοχής των δοντιών (σπασίματα και κινητικότητα). Παραδείγματα έχουμε όπως  βελόνες από ράπτες, καρφιά από ξυλουργούς,  άνοιγμα μπουκαλιών κλπ

24. Κακές έξεις
Δάγκωμα νυχιών , στυλό , μολυβιών, χειλιών ,παρειών κλπ μπορεί να δημιουργήσουν πολύ μεγάλα προβλήματα παρ΄ όλη την αθώα  εξ αρχής φαινομενικότητα τους .

25.Εναλλαγή κρύου ζεστού
Καυτός καφές και ένα παγωμένο ποτήρι νερό-Καυτή σούπα και μια παγωμένη μπύρα .
Συνδυασμοί καταστροφής για τα δόντια. Η απότομη συστολή διαστολή θα έχει σαν αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου την δημιουργία ρωγμών και από εκεί θα ξεκινήσει η   θραύση ολοκλήρων κομματιών δοντιών ή αρχή τερηδόνας
Μπορεί ο πάγος να μην έχει ζάχαρη και οξέα, αλλά όσοι συνηθίζουν να μασάνε τα παγάκια σαν καραμέλες, θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους για σπασμένα ή ραγισμένα δόντια.

26.Σκληρά Τρόφιμα
Παξιμάδια,  Ξηροί καρποί. Αποξηραμένα  φρούτα , ψητό καλαμπόκι, ποπ κορν κλπ
Όλα νόστιμα όλα αλλά σκληρά. Όσο πιο σκληρά τα παξιμάδια είναι τόσο πιο υγιεινά είναι και πιθανώς πιο νόστιμα αλλά βέβαια αυξάνεται και ο κίνδυνος κατάγματος δοντιών
Οι ξηροί καρποί είναι νόστιμοι και υγιεινοί αλλά αφ ενός περιέχουν υδατάνθρακες και αφ ετέρου αν προσπαθούμε να τους σπάσουμε δαγκώνοντας τους δυνατά ,  το ποιο πιθανό είναι ότι θα σπάσουμε τα δόντια μας
Οι σταφίδες, τα αποξηραμένα σύκα και βερίκοκα και γενικώς όλα τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ θρεπτικά για τον οργανισμό αλλά οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και οι αδιάλυτες ίνες κυτταρίνης που περιέχονται σε αυτά, τα καθιστούν πολύ βλαβερά για τα δόντια. Προτιμήστε λοιπόν τη φρέσκια εκδοχή των φρούτων αυτών

27.Γλυκές τροφές
Γλυκά, σοκολάτες ,  καραμέλες-, τσίχλες , κομπόστα  και πολλές άλλες γλυκές αμαρτίες.
Τα γλυκά έχουν σαν βάση την ζάχαρη .Η ζάχαρη όπως είναι η χαρά των μικροβίων που δημιουργούν τα οξέα της τερηδόνας.
Όσο πιο κολλώδη είναι ,τόσο περισσότερο ζημιά κάνουν γιατί δεν διαλύονται .
Ένα γλυκό του κουταλιού κάνει λιγότερη ζημιά από τις πάστες και αυτές λιγότερη από τις σοκολάτες .
Το γλυκό που παραμένει σε κάποιο σημείο τροφοδοτεί με ζάχαρη τα μικρόβια για όση ώρα μένει στο στόμα μέχρι να διαλυθεί ή να ξεπλυθεί από το σάλιο. Δηλαδή για ώρες !!!!
Γι αυτό τα γλυκά είναι καλά μόνο για τους ζαχαροπλάστες και τους …οδοντιάτρους !!!
Οι λαστιχωτες καραμέλες αυτές θα έλεγα είναι ότι χειρότερο υπάρχει για τα δόντια. Κολλάνε πάνω στα δόντια , εισέρχονται και γεμίζουν κάθε μικρή κοιλότητα τους και επειδή είναι δυσδιάλυτες μπορεί να παραμείνουν πάρα πολλές ώρες με καταστροφικό αποτέλεσμα.
Καταλαβαίνετε λοιπόν , τι κακό γίνεται,  όταν τα μικρά παιδιά τρώνε τέτοιες καραμέλες με την ανοχή και την ευθύνη των γονέων τους. 
Είναι η υπ αριθμόν 1 κίνδυνος πιο πολύ από κάθε άλλη καραμέλα και σοκολάτα .
Για ακόμη μια φορά, κάτι που κάνει καλό κάπου αλλού, κάνει κακό στα δόντια. Οι καραμέλες για τον λαιμό ή τον  βήχα, έχουν τόση ζάχαρη, όση και οι κανονικές καραμέλες και επειδή όταν είμαστε άρρωστοι συνηθίζουμε να έχουμε όλη τη μέρα μια να λιώνει στο στόμα μας, η ζημιά συσσωρεύεται.
Και σε αυτή την περίπτωση προτιμήστε της καραμέλες χωρίς ζάχαρη ή ακόμα καλύτερα, τα ζεστά ροφήματα
Παρομοίως οι καραμέλες για το τσιγάρο κάνουν το ίδιο κακό γιατί περιέχουν ζάχαρη και λόγω της μεγάλης τους διάρκειας συνεχώς και όλη την ημέρα .
Το ίδιο συμβαίνει με τις καραμέλες μέντας ή άλλες αρωματικές  που καταναλώνουμε για δροσερή αναπνοή και αίσθηση καθαριότητας του στόματος,. Καθώς συνηθίζουμε να έχουμε πάντα μια μέντα στο στόμα μας, εκθέτουμε τα δόντια μας σε πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
Προτιμάτε λοιπόν τις μέντες χωρίς ζάχαρη ή με ξυλιτόλη, που εκτός των άλλων καταπολεμά και τα βακτήρια του στόματος.
Οι τσίχλες που δεν έχουν ζάχαρη κάνουν καλό στην στοματική υγεία .Αντιθέτως αν περιέχουν ζάχαρη.
Τα φρούτα είναι ήδη γλυκά από μόνα τους αλλά οι κατασκευαστές της κομπόστας δεν αρκούνται στη φυσική ζάχαρη και προσθέτουν ακόμα περισσότερη στα κονσερβοποιημένα φρούτα. Το σιρόπι σε αυτές τις συσκευασίες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για την υγεία των δοντιών, οπότε όταν επιλέγετε κομπόστα, τουλάχιστον επιλέξτε να περιέχουν τη λιγότερη δυνατή ζάχαρη.

28.Καφές , ποτά , κοκτέιλ
Ο καφές είναι γευστικός και τονωτικός αλλά όταν πίνεται επί ώρες και μάλιστα όταν περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης  τότε ύπουλα υπονομεύει την ακεραιότητα των δοντιών μας και την αισθητική του χαμόγελου σας .
Το ίδιο συμβαίνει με την ζάχαρη που περιέχουν οι μαργαρίτες και τα μοχίτο,. Δεν  κάνει καλό ούτε στη σιλουέτα σας, αλλά ούτε και στα δόντια σας. Επιπλέον, το αλκοόλ στεγνώνει το στόμα από το σάλιο, που έχει προστατευτικές και καθαριστικές ιδιότητες.
Και εδώ προτιμήστε τα κοκτέιλ με τη λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη.
Το ίδιο συμβαίνει με οποιοδήποτε ποτό που έχει ζάχαρη και το οποίο παραμένει επί πολύ χρόνο μέσα στο στόμα. Πχ τσάι, αναψυκτικά, γάλα με ζάχαρη  σε μπιμπερό, Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με την περίπτωση της αντικατάστασης της ζάχαρης από μέλι.
Και τα ενεργειακά ποτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και οξέος και η συνήθεια να τα κρατάμε για κάποια ώρα στο στόμα μας, αυξάνει δραματικά τη διάβρωση και φθορά των δοντιών.

29.Κρυφή ζάχαρη
Το άμυλο είναι ένας πολυσακχαρίτης. Αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες μόρια γλυκόζης .
Τροφές που περιέχουν άμυλο είναι οι τροφές φυτικής προέλευσης που δεν περιέχουν υψηλά ποσοστά νερού, όπως η πατάτα ,  το καρότο, το παντζάρι, το ρύζι, τα δημητριακά και κατ' επέκταση το αλεύρι, το ψωμί και τα μακαρόνια.
Το άμυλο όλων αυτών των  τροφών  όταν έρθουν σε επαφή με το σάλιο διασπάται με την βοήθεια της αμυλάσης σε γλυκόζη . Η αμυλάση είναι ένα  ενζυμο που βρίσκεται στο σάλιο. ώστε να ξεκινήσει από το στόμα η πέψη και επομένως και η πρόσληψη της γλυκόζης , τόσο απαραίτητης στον οργανισμό. Η παραγωγή όμως της γλυκόζης οδηγεί στην παραγωγή οξέων από τα μικρόβια της τερηδόνας και βέβαια βάζει σε κίνδυνο τα δόντια μας.
Το κακό δεν τελειώνει όμως εκεί, καθώς όλες αυτές οι τροφές   μασιόνται, πολτοποιούνται και χώνονται σε κάθε απόμακρο σημείο του στόματος, όπου μένοντας περισσότερο χρόνο κάνουν  περισσότερη ζημιά στα δόντια.
Όλα τα snacks ( μπισκότα, κριτσίνια, κρακεράκια,  πατατάκια κλπ ) περιέχουν πέρα από το άμυλο σαν βασικό συστατικό και ζάχαρη της περισσότερες φορές. Γι αυτό αντικαταστήστε ότι από αυτά μπορείτε με ξηρούς καρπούς .Είναι πιο υγιεινοί και σίγουρα δεν  έχουν άμυλο αρκεί να μην προσπαθήσετε να τους σπάσετε με τα δόντια σας.

30.Γευστικές απολαύσεις
Λεμόνι στην μπριτζόλα, Ξύδι  στην σαλάτα , πίκλες( τουρσιά)  Χυμός Φρούτων και λαχανικών , φρούτα όπως πχ Εσπεριδοειδή, μήλα, ακτινίδια, ανανάς κλπ,  , Αναψυκτικά κάθε είδους , Λευκό κρασί,  Ανθρακούχο νερό και πολλά άλλα είναι καθημερινές μικρές  απολαύσεις .
Τα περισσότερα ανοίγουν την όρεξη , βελτιώνουν την γεύση και την διάθεση, προσφέρουν θρεπτικά στοιχεία  και ευχαρίστηση στη γλώσσα  .
Αλλά δυστυχώς όλα τα πιο πάνω έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό ότι είναι όξυνα και όταν λαμβάνονται συνεχώς και σε μεγάλες ποσότητες, γρήγορα δημιουργούνται προβλήματα από την φθορά των δοντιών.
Τα φρούτα και ειδικά τα εσπεριδοειδή περιέχουν οξέα ( κιτρικά οξέα) και σάκχαρα (φρουκτόζη) που επιδεινώνουν την κατάσταση .Το ίδιο συμβαίνει και με τους χυμούς τους.
Όλα τα ανθρακούχα ποτά  όπως είναι τα αναψυκτικά , τα τύπου cola , η  μπύρα, το ανθρακούχο νερό ,  πέραν της ζάχαρης όπου περιέχεται , έχουν και το CO2 που δημιουργεί Ανθρακικό οξύ , που ρίχνει το Ph σε όξινο με τα ανάλογα αποτελέσματα.
Ο χειρότερος τριπλός συνδυασμός θα έλεγα ότι είναι Ανθρακούχα(ανθρακικό οξύ)  αναψυκτικά εσπεριδοειδών   (κιτρικά οξέα) με προσθήκη ζάχαρης. Ο  συνδυασμός αυτών επιταχύνει την διάλυση του δοντιού.
Σίγουρα δεν περιμένατε να συμπεριλαμβάνεται το εμφιαλωμένο ανθρακούχο νερό σε αυτή τη λίστα. Το ανθρακικό οξύ που δημιουργείται λόγω ύπαρξης του αερίου ανθρακικού οξέος δημιουργεί όξινο Ph που έχει σαν συνέπεια να γίνεται απομετάλλωση των δοντιών και επομένως διάβρωση τους.. Αν προέχουν λοιπόν τα δόντια σας, πίνετε το καθιερωμένο νερό βρύσης, αν φυσικά είναι πόσιμο.
Ακόμη και το λευκό κρασί έχει όξινο  Ph όπως και ο χυμός της ντομάτας. Οι πίκλες (τουρσιά) , οι .ελιές και πολλά άλλα νόστιμα και ξιδάτα λόγω του συντηρητικού τους που είναι  το ξύδι κάνουν την ζημιά τους. Ακόμη, η οξύτητα της ντομάτας καθιστά τα δόντια ακόμα πιο πορώδη και δεκτικά στη διάβρωση και τον χρωματισμό.
Κάθε φορά που καταναλώνετε ένα πορτοκάλι ή ένα γκρέιπφρουτ, καλό είναι να πίνετε και νερό μαζί με αυτό για να ξεπλένετε τα οξέα που περιέχουν τα εσπεριδοειδή. Αυτά τα φρούτα, αν και πολύ θρεπτικά, βλάπτουν σημαντικά τα δόντια. Ακόμη, αν θέλετε απλά να αρωματίσετε το νερό, προσθέστε αιθέρια έλαια και όχι φέτες από λεμόνι.
Η λύση γι’ αυτό το πρόβλημα είναι να ξεπλένετε συχνά με νερό το στόμα σας, όσο τρώτε κάποιο φαγητό με ξινή γεύση.

31.Νόστιμα και χρωματιστά
Υπάρχουν τροφές ή κακές έξεις  με χρωστικές . που βάφουν τα δόντια σας . σε συνδυασμό με την διάβρωση από τα οξέα που προηγείται .

Καφές παντός είδους, μαύρο τσάι , χυμός ντομάτας, μπαχαρικά (πχ το κάρυ ,η πάπρικα, ο κρόκος Κοζάνης ), ρόδια, μαύρα , μούρα, μύρτιλλα, τα σμέουρα, τα κόκκινα σταφύλια, βατόμουρα, blackberry, blueberry.redberry, cranberry, φράουλες, άψητη αγκινάρα,  κόκκινες σάλτσες. ketch  up, παντζάρια, χυμός από παντζάρι , κόκκινο κρασί και ποτά (λικέρ)  με έντονο σκούρο ή κόκκινο χρώμα είναι γνωστά ότι τα περισσότερα από αυτά περιέχουν ανθοκυανίνες , γνωστές ουσίες φια τις  αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες .Είναι όμως δυστυχώς και «ένοχες» για τους λεκέδες στα δόντια. Λερώνουν τα δόντια σε βάθος πέραν της φυσιολογικής αλλαγής του χρώματος των δοντιών με την ηλικία.

32. Χρωματισμός από φάρμακα και θεραπείες
Υπάρχουν επίσης φάρμακα και θεραπείες που λερώνουν τα δόντια.
Αλλαγή χρώματος απο φάρμακα

Τέτοια φάρμακα είναι τα σκευάσματα σιδήρου, χημειοθεραπείες , διάφορα αντιισταμινικά  φάρμακα, φάρμακα πίεσης  στοματοδιαλύματα χλωρεξιδίνης ή ακετυλοπυριδίνης , τετρακυκλίνη  και δοξυκυκλίνη  την περίοδο εγκυμοσύνης του εμβρύου, το φθόριο σε υπερβολικές ποσότητες συνήθως από υπερβολική περιεκτικότητα στο πόσιμο νερό (πχ παλιά στο Λαύριο κλπ). Επίσης η ακτινοβολίες στην περιοχή του λαιμού και της κεφαλής  μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα δόντια.
Επειδή όμως τα πιο πάνω είναι αναγκαία  φροντίστε να πηγαίνετε πιο συχνά και έγκαιρα  στον οδοντίατρο για ότι χρειάζεται.

33.Εγκυμοσύνη
Επουλίδα κύησης
Η Εγκυμοσύνη μπορεί να δημιουργήσει μικρά άλλα ακόμη και μεγάλα προβλήματα τόσο στην ίδια την εγκυμονούσα λόγω των ορμονικών αλλαγών αλλά και στο κυοφορούμενο έμβρυο σχετικά με την δημιουργία και ανάπτυξη των μελλοντικών δοντιών του.
Η έγκαιρη επίσκεψη στον οδοντίατρο θα προλάβει πολλά μελλοντικά προβλήματα τόσο στην μέλλουσα μητέρα όσο και στο παιδί.

34.Απαράδεκτα γιατροσόφια
Πολλές φορές διαβάζουμε απαράδεκτα γιατροσόφια για να αποκτήσουμε λευκά δόντια χωρίς να πάμε στον Οδοντίατρο πχ Τρίψιμο με λεμόνι , ξύδι , Λεμόνι και σόδα κλπ.
Μέχρι και εφαρμογή διαλύματος χλωρίνης έχω διαβάσει. . Με όλα αυτά το μόνο που θα καταφέρετε είναι ναι μεν τα δόντια να ασπρίσουν αλλά σκληρή σαν την κιμωλία και όχι σαν το μάρμαρο που θα έπρεπε , επομένως να καταστρέψετε εντελώς τα δόντια σας μια ώρα αρχύτερα  , να υποφέρετε και να πληρώσετε ακριβά την ανοησία σας.

Επίλογος
Όπως είδατε όλα τα τρόφιμα λίγο πολύ , δημιουργούν προβλήματα είτε με την ζάχαρη (άμεσα ή έμμεσα) που περιέχουν  , είτε με τα διάφορα οξέα , είτε με τις χρωστικές  που περιέχουν.
Δεν συντρέχει κανένας λόγος να κόψετε από το διαιτολόγιο σας κανένα από τα πιο πάνω τρόφιμα.
Κανένα όπως το άσπρο ψωμί , το κρασί , το κοτόπουλο , το κάρυ, τις σοκολάτες ,τα γλυκά, τα φρούτα , τους χυμούς , τους ξηρούς καρπούς, τα παξιμάδια , τον καφές ,τα κοκτέιλ κλπ.
Λίγες είναι οι χαρές της ζωής και μέσα σα αυτές είναι και οι γευστικές τροφές .
Απλά έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας, πως η χαρά της ζωής χρειάζεται και ένα αστραφτερό χαμόγελο για να εκφραστεί..
Μην παραμελείτε λοιπόν το στόμα σας,
Βουρτσίζετε όποτε μπορείτε τα δόντια σας μετά από κατανάλωση των πιο   πάνω τροφίμων  και αν δεν μπορείτε να το κάνετε  άμεσα,  ξεπλύνετε τα με πολύ νερό.
Χρησιμοποιείτε όπου μπορείτε λιγότερη ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως την στέβια ή την ξυλιτόλη
Ζητήστε πληροφορίες , συμβουλές και βοήθεια από τον Οδοντίατρο σας.
Ο Οδοντίατρος σας είναι ο αμέριστος συμπαραστάτης στην προσπάθεια να κρατήσετε ένα αστραφτερό χαμόγελο και δόντια χωρίς πολλά προβλήματα
 Επειδή θα τον χρειαστείτε λοιπόν οπωσδήποτε,  γι΄ αυτό πηγαίνετε εγκαίρως και μην περιμένετε να πονέσετε ή να αισθανθείτε κάποιο πρόβλημα .
Για να μπορείτε πάντα να χαμογελάτε χωρίς φόβο και χωρίς πόνο.
Το χαμόγελο  κάνει καλό και σε σας αλλά και στους άλλους.

Το χαμόγελο είναι ένα «φάρμακο» που δεν υπάρχει περίπτωση να πάθεις τίποτε από υπερδοσολογία, ούτε όταν το δίνετε αλλά ούτε όταν το παίρνετε! 
Σχετιζόμενες αναρτήσεις:Διατροφή και Στοματική Υγεία
                                         Στοματική Υγιεινή
                                         Κάπνισμα και Στοματική Υγεία
                                         Βρουξισμός
                                        Οστεοπόρωση, Διφωσφονικά και Οστεονέκρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.