Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ-Πρόγραμμα Γερά Δόντια Χαρούμενα Παιδιά 4ο Δημ.Σχολείο Γέρακα (Βίντεο και Φωτογραφίες)


11 Απριλίου 2013
4ο Δημ. Σχολείο Γέρακα
το  πανηγύρι συνεχίστηκε …



Συνεχίζοντας την Συμμετοχή τους ,  στο Πρόγραμμα της Ε.Ο.Ο. “Γερά Δόντια Χαρούμενα Παιδιά”,  την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 και ώρα 8.00 π.μ. ο  Χειρ. Οδοντίατρος  κ. Κριτσωτάκη Σταύρος , η Φοιτήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής Δίδα Μαρία-Ειρήνη Κριτσωτάκη και η Νοσηλεύτρια  Δίδα Αθηνά Πρωτόπαππα . βρεθήκαν ξανά στον Δήμο Γέρακα Αττικής αλλά αυτή την φορά στο 4ο Δημ. Σχολείο .
Οι δασκάλες της Β’ τάξης Αλεξάνδρα Ευθυμίου και Νικολέτα Καπέλα υποδέχτηκαν την ομάδα και μετά από τα διαδικαστικά ξεκίνησε …το πανηγύρι στα δύο τμήματα Β1 και Β2.
Στην μία αίθουσα ο   κ. Κριτσωτάκη Σταύρος βοηθούμενος από την Δίδα Μαρία-Ειρήνη Κριτσωτάκη μετά από την κλινική εξέταση έκαναν   καταγραφή  και κατηγοριοποίηση  των προβλημάτων των δοντιών των παιδιών τα οποία προσήρχοντο ένα ένα  η δύο μαζί .
Αφού γινόταν φθορίωση (στα παιδιά πού είχαν την έγκριση των γονιών  τους) δίνονταν συμβουλές για τον τρόπο βουρτσίσματος  και διατροφής.
Τέλος μαζί με το ενημερωτικό έντυπο για τους γονείς εδίναν διάφορα dvd, φυλλάδια , ημερολόγια κλπ σχετικά με την στοματική υγιεινή και σαν  συμβολικό δώρο ένα μήλο.
Στην διπλανή αίθουσα  η Δις Αθηνά Πρωτόπαππα Νοσηλεύτρια  με την συμμετοχή όλων των  παιδιών  των δύο τμημάτων ξεκίνησε την  ενημέρωση-μάθημα  για τον τρόπο καταστροφής των δοντιών από την τερηδόνα, τους τρόπους στοματικής υγιεινής και του σωστού τρόπου   βουρτσίματος των δοντιών .
Η εκμάθηση έγινε με την χρήση μοντέλων   επίδειξης.
Εν συνεχεία έγινε η κατηγοριοποίηση των τροφών ανάλογα της τερηδονογόνου δράσης των.
Τέλος με την χρήση παιγνιδιών-τροφών και πραγματικών κενών συσκευασίας από διάφορες τροφές , ποτά, αναψυκτικα, snacks, γλυκά κλπ, εδόθη η δυνατότητα, στα παιδιά , της αναγνώρισης των τροφών που κάνουν κακό στα δόντια και των τροφών που μπορούν να τις αντικαταστήσουν .
Η όλη διαδικασία περιελάμβανε και ζωγραφική με θέμα τα δόντια .
Αφού τελείωσε η εξέταση και η φθορίωση,  τα 40 παιδιά  , οι 2 δασκάλες και οι 3 της Οδοντιατρικής Εθελοντικής  Ομάδας  συγκεντρώθηκαν σε μία αίθουσα όπου έγινε μια συνοπτική αναφορά των  κινδύνων , των τρόπων  προφύλαξης από την καταστροφική δράση της ζάχαρης και των τροφών που την περιέχουν , την υγιεινή διατροφή  και  την διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών.
Η όλη διαδικασία έγινε με την πλήρη συμμετοχή των παιδιών τα οποία έδειξαν ότι είχαν προηγουμένως ενημερωθεί επαρκώς χάριν της σωστής δουλειάς που είχε γίνει από τις δασκάλες  τους .
Το πάρτι τελείωσε με αγάπες, αφιερώσεις , αγκαλιές και φιλιά από τα παιδιά.
Τα παιδιά έδειξαν ότι είχαν ανάγκη από ενημέρωση , γνώση, προσοχή και αγάπη ,σε μια εποχή σκληρή από πολλές απόψεις .

Μια εποχή σκληρή που λείπει το φιλί και το χαμόγελο.
Σ ‘ αυτό συμβάλλουμε και εμείς με όλες μας τις δυνάμεις  ώστε να συνεχίσουμε σαν κοινωνία να έχουμε ένα  γλυκό φιλί και ένα ζεστό χαμόγελο για όλους .

Οι παρακάτω φωτογραφίες και ζωγραφιές των παιδιών είναι από αυτή την Εθελοντική Δραστηριότητα .




















































Kiss & Smile

Κριτσωτάκη Σταύρος
Χειρ. Οδοντίατρος DDS ΕΚΠΑ

Κριτσωτάκη Μαρία Ειρήνη
Φοιτ. Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.