Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΟΝΤΙΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ-Οδηγίες αμέσως μετά το ατύχημα







ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ



Τα παιδιά λόγω της φυσιολογικής υπερδραστηριότητας και ενασχολήσεων τους όπως τρέξιμο, παιχνίδι, άθληση κλπ και της μειωμένης αντίληψης του κινδύνου είναι πιο ευάλωτα σε κινδύνους από ατυχήματα.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα είναι ο τραυματισμός της περιοχής του στόματος και ειδικά των προσθίων δοντιών. Το 30% των παιδιών εμπλέκονται σε τέτοιου είδους  ατυχήματα και από αυτά ,τα τ’αγόρια  σε αναλογία 8 στα 10.
Για να προληφθούν οι δυσάρεστες συνέπειες αυτών των ατυχημάτων τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται από νωρίς ώστε να μάθουν πως να αναγνωρίζουν τις επικίνδυνες πρακτικές και πως να παίζουν με ασφάλεια. Μερικές από τις πιθανές αιτίες τραυματισμού της περιοχής του στόματος είναι: Ατυχήματα με ποδήλατο, πατίνια ή σκέϊτ, σπρωξίματα και πτώσεις σε σκάλες, προαύλια σχολείων ή ακόμη και μέσα στο σπίτι.

Απρόσεχτα παιχνίδια σε κούνιες, τραμπάλες, τσουλήθρες, πισίνες κλπ
Δάγκωμα μολυβιών, παιχνιδιών ή άλλων σκληρών αντικειμένων,
Μη χρησιμοποίηση ζώνης ή ειδικού παιδικού καθίσματος μέσα στο αυτοκίνητο το σχολικό, το συγκρουόμενο αυτοκινητάκι στο λούνα παρκ.
Ατυχήματα κατά την άθληση (χτύπημα με τους συναθλητές ή με τα όργανα άθλησης ή από πτώση) .
Σε αυτήν την περίπτωση το παιδί μπορεί να προστατεύσει τα δόντια του εφόσον φοράει ένα προστατευτικό οδοντικό νάρθηκα (μασελάκι).

Ο προστατευτικός αυτός νάρθηκας φτιάχνεται πολύ εύκολα μ ‘ ένα αποτύπωμα στο Οδοντιατρείο και στοιχίζει ελάχιστα εν σχέσει με την προστασία που προσφέρει.
Το θέμα δεν είναι να φτιάξετε τον νάρθηκα αλλά να μάθετε το παιδί σας να τον χρησιμοποιεί όποτε είναι αναγκαίο .

Σε περίπτωση  ατυχήματος, η σωστή αντιμετώπιση από τον γονέα/ συνοδό είναι καθοριστική για την πορεία του τραυματισμένου δοντιού. Πιθανή μόνιμη απώλεια των τραυματισμένων δοντιών θα συνοδεύει τα παιδιά σ’ όλη τους την ζωή με όλες τις επιπτώσεις αυτής της απώλειας (ψυχολογικές, αισθητικές , λειτουργικές, οικονομικές κλπ).
Ακόμα και αν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα μετά από τραυματισμό επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο.
Ένας τραυματισμός στην περιοχή του στόματος μπορεί να έχει προκαλέσει κάταγμα της ρίζας του δοντιού ή και την νέκρωση του δοντιού. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εμφανιστεί αλλαγή του χρώματος του δοντιού , απόστημα  και πόνος.
Ο τραυματισμός στα νεογιλά (παιδικά) δόντια μπορεί να βλάψει τα αναπτυσσόμενα από κάτω μόνιμα δόντια, ειδικά αν συμβεί έως τα 3 χρόνια.
Ο τραυματισμός χωρίς την σωστή αντιμετώπιση από τον Οδοντίατρο το ταχύτερο δυνατόν ,  μπορεί να οδηγήσει σε μερική η ολική απώλεια των μονίμων δοντιών η οποία θα συνοδεύει το παιδί σ’ όλη του την ζωή!

Γι’ αυτό είναι σημαντικό η άμεση αναζήτηση  βοήθειας από Οδοντίατρο, ότι ώρα και αν είναι ότι ημέρα (εργάσιμη η αργία) και αν είναι!!!στον οδοντίατρο .Η αντιμετώπιση του περιστατικού μέσα στα επόμενα 30 λεπτά δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Αν μετά από τραυματισμό τα δόντια παρουσιάσουν μετατόπιση ή κινητικότητα:

Μετά από τραύμα υπάρχει πιθανότητα το δόντι :

·       Να έχει μετατοπισθεί (αλλάξει θέση) προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
·       Να ενσφηνωθεί (βυθιστεί) μέσα στα ούλα ή αντιθέτως να «βγει» λίγο από τη θέση του (εκγόμφωση).
Στην περίπτωση που το δόντι απλά μετακινηθεί , αλλά δεν βγεί τελείως από το φατνίο (οστό), προσπαθήστε ( χωρίς βίαιες κινήσεις ) να το επαναφέρετε στην θέση του αμέσως. Πείτε στο παιδί να αποφεύγει να δαγκώνει με αυτό το δόντι. Επισκεφθείτε αμέσως τον Οδοντίατρό σας ώστε να επαναφέρει το δόντι στην σωστή του θέση και να το ακινητοποιήσει εάν χρειάζεται.

Αν το δόντι σπάσει:

Ψάξτε αν μπορείτε να βρείτε το σπασμένο κομμάτι του δοντιού, βάλτε το σε κρύο νερό και πηγαίνετε αμέσως στον Οδοντίατρο. Υπάρχει πιθανότητα να μπορέσει να το «ξανακολλήσει».
Εάν δεν το βρείτε, ο Οδοντίατρος θα προχωρήσει σε ανασύσταση (χτίσιμο) του σπασμένου δοντιού.
Ενεργήστε άμεσα για να σώσετε το δόντι, να αποφύγετε μόλυνση της περιοχής και να μειώσετε την ανάγκη εκτενέστερης θεραπείας.

Αν το μόνιμο δόντι βγει τελείως από την θέση του μετά από χτύπημα:

Βρείτε το δόντι αμέσως


Μην το πιάνετε από την ρίζα, μην τρίψετε και μην πειράξετε τους ιστούς που βρίσκονται πάνω σε αυτήν.
   


Ξεπλύνετέ το δόντι με φυσιολογικό ορό ή γάλα κρατώντας το από την μύλη και όχι από την ρίζα! Αν δεν υπάρχει κανένα από τα δύο πλύσιμο με λίγο δροσερό νερό.
Εάν είστε ψύχραιμοι και σίγουροι, προσπαθήστε με ήπιες κινήσεις να βάλετε το δόντι στην θέση του μέσα στο φατνίο (κόκαλο).
Εάν δεν μπορείτε να το επανατοποθετήσετε βάλτε το μέσα σε καθαρό δοχείο με γάλα ή φυσιολογικό ορό.
Εφόσον το παιδί είναι ήρεμο και συνεργάσιμο βάλτε το δόντι μέσα στο στόμα του ανάμεσα στο μάγουλο και τα δόντια η κάτω από την γλώσσα..
Στην συνέχεια απευθυνθείτε αμέσως στον Οδοντίατρό σας για να επανεμφυτεύσει και να σταθεροποιήσει το δόντι στην θέση του. Στην περίπτωση αυτή η άμεση επέμβαση είναι καθοριστική για την πορεία του τραυματισμένου δοντιού ο χρόνος που θα περάσει μέχρι την επανατοποθέτηση του δοντιού είναι σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της θεραπείας. Μέσα στα πρώτα 30 λεπτά το ποσοστό επιτυχίας είναι 90% ενώ όταν ο χρόνος αυτός είναι μεταξύ 30 και 60 λεπτών το ποσοστό επιτυχίας πέφτει στο 75%.
 Αν το νεογιλό (παιδικό) δόντι βγει τελείως από την θέση του μετά από χτύπημα:
Στην περίπτωση αυτή μην προσπαθήσετε να επανεμφυτεύσετε το δόντι
Επισκεφτείτε τον Οδοντίατρο για να εξετάσει πιθανό τραυματισμό των ούλων, του οστού ή του σπέρματος του μονίμου δοντιού.
Πόνος
Τι πρέπει να κάνω όταν το παιδί μου έχει πονόδοντο ;
Καθαρίστε καλά με την βούρτσα την περιοχή που πονάει ώστε να φύγουν τα υπολείμματα τροφής. Αν ο πόνος επιμένει χορηγείτε παυσίπονο (Depon ή Ponstan), όχι ασπιρινούχο και τοποθετείστε κρύα κομπρέσα στο πρόσωπο αν είναι πρησμένο.
Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο όσο δυνατόν νωρίτερα.
 Αιμορραγία
Σε περίπτωση αιμορραγίας μετά την εξαγωγή ενός νεογιλού δοντιού:
Βάλτε μία καθαρή γάζα στην περιοχή και πείτε στο παιδί να δαγκώσει την γάζα με πίεση για 15 λεπτά.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί.
Αν η αιμορραγία επιμένει επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο.
Δάγκωμα στη γλώσσα ή το μάγουλο.
Καθαρίστε την περιοχή με καθαρή υγρή γάζα.
Πιέστε με την γάζα για να σταματήσετε την αιμορραγία.
Βάλτε πάγο στην περιοχή.

Αν παρ’ όλα  αυτά  η αιμορραγία δεν σταματήσει μετά από 15 λεπτά το παιδί πρέπει να εξετασθεί από οδοντίατρο ή γιατρό.

Αν  ακολουθείστε τις πάρα πάνω οδηγίες εγκαίρως , 
όλα θα πάνε καλά!!!
Οι οδηγίες που ισχύουν για τά μόνιμα δόντια στα παιδιά ισχύουν και για περιπτώσεις ατυχήματος στους ενήλικες .

Εύχομαι  να  μην βρεθείτε ποτέ στην ανάγκη
 να χρειασθείτε αυτές τις Οδηγίες ,
αλλά αν έχετε αυτή την ατυχία , τώρα ξέρετε τι θα κάνετε!


Κριτσωτάκης Σταύρος
Χειρ.Οδοντίατρος

Κριτσωτάκη Μαρία Ειρήνη 
Φοιτ. Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.