Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΑΣΘΕΝΗΣ και ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ :Οδηγίες για να κάνουν την ζωή και την θεραπεία εύκολη για σας και τον γιατρό σας.-Πριν το Ιατρείο

Οδηγίες πριν το Ιατρείο



· Έχετε τον αριθμό του  κινητού τηλεφώνου του Οδοντιάτρου σας στο κινητό σας τηλέφωνο. (Αχρείαστο νά είναι ...) . Μην διστάσετε να τηλεφωνήσετε μέρα η νύχτα αν είναι αναγκαίο .
· Είναι Υποχρέωση του Γιατρού σας  να απαντήσει και να σας βοηθήσει.
· Μη  τηλεφωνείτε  από τηλέφωνο  με απόκρυψη , ώστε αν δεν απαντήσει αμέσως,  να μπορέσει να σας πάρει πίσω αργότερα . Η ενημερώστε τον με  SMS.
· Όταν τηλεφωνείτε ακόμη και  αν είσαστε πολύ γνωστοί και καλοί φίλοι , να λέτε το Επίθετο σας και το όνομα σας. . Ο γιατρός μέσα στην ένταση της εργασίας , είναι δυνατόν να μην καταλάβει ποιός –α είστε, μόνο με την χροιά της φωνής σας η ακόμη και μόνο  με το μικρό σας όνομα .
· Πολλές φορές ο γιατρός από τακτ δεν ρωτάει ποιος είναι για να μην σας προσβάλει η για να μην φανεί ότι δεν σας γνώρισε, κλείνει το τηλέφωνο έχοντας κανονίσει ραντεβού προσπαθώντας να   καταλάβει ποιος ήταν στο  τηλέφωνο.
· Μη περιμένετε να θυμηθεί από τηλεφώνου  την περίπτωση κάποιου δοντιού σας , ειδικά αν έχει περάσει πολύ καιρός. Μόνο όταν συμβουλευτεί τα αρχεία του και δει την περίπτωση από κοντά, μπορεί να τη θυμηθεί επακριβώς . Πόσο μάλλον αν δεν σας έχει αναγνωρίσει !
· Εξηγείστε με λίγα λόγια τον λόγο που ζητάτε ραντεβού.
· Αν θέλετε κάποια τηλεφωνική βοήθεια δώστε του να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει με λίγα λόγια , ακούστε τις συμβουλές και μην περιμένετε το οδοντιατρικό πρόβλημα να λυθεί τηλεφωνικά. Μόνο δια της φυσικής σας παρουσίας στο ιατρείο λύνεται.
· Κανονίστε ραντεβού ώστε να εξυπηρετεί εσάς και το Ιατρείο.
· Προσπαθήστε να είστε ακριβής στο ραντεβού σας , ώστε και ο γιατρός να μην πιέζεται και η προγραμματισμένη εργασία να τελειώσει.
· Ειδοποιείτε, όσο πιο ενωρίς γίνεται , αν είναι να ματαιώσετε το ραντεβού σας.
· Να τηρείτε τα ραντεβού με ακρίβεια. Ακύρωση  ραντεβού, δημιουργεί πρόβλημα στην λειτουργία του Ιατρείου και  το πρόβλημα σας  μετατίθεται και μεγαλώνει . Σας γλιτώνει από απώλεια δοντιών, χρόνου, ταλαιπωρίας, πόνου και χρήματος.
· Ακύρωση ραντεβού αυξάνει το κόστος του Ιατρείου , το οποίο κόστος πληρώνετε βεβαίως εσείς!
· Αν το Ιατρείο εργάζεται με ραντεβού ακριβείας, μην πηγαίνετε με καθυστέρηση  πάνω από 10 λεπτά παρά μόνο αν έχετε ειδοποιήσει εγκαίρως. Το πιο πιθανό , αν πάτε πολύ καθυστερημένα, η προγραμματισμένη θεραπεία να  μην εκτελεσθεί η να εκτελεσθεί πλημμελώς η να εκτελεσθεί κακώς.
· Μην ακυρώνετε ραντεβού στο οποίο εμπλέκονται και τρίτοι όπως συνεργαζόμενος Οδοντίατρος, οδοντοτεχνικό εργαστήριο π.χ. Ειδικές θεραπείες η επεμβάσεις, αποτύπωμα η δοκιμή  προσθετικής εργασίας κλπ.
· Αποφεύγετε να πηγαίνετε σε γιατρούς με ατελείωτες ώρες αναμονής σ’ ένα σαλόνι. Εκ των πραγμάτων  δεν μπορεί να γίνει σωστή εργασία ( και ειδικώς μια λεπτή όπως αυτή της Οδοντιατρικής ) με την πίεση πολλών ασθενών στο σαλόνι του Ιατρείου. Δεν τιμά ούτε εσάς να περιμένετε ώρες , σαν να είστε αργόσχολος , ούτε και την εργασία του ο Οδοντίατρος.
· Αποφεύγετε να κανονίζετε ραντεβού μετά την 8η μ.μ. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αποδώσει σωστά και με ακρίβεια μετά από 10 ώρες εργασία αλλά ούτε και ο ασθενής ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θεραπείας (ανοχή, αντοχή , υπομονή κλπ) μετά από την ένταση μιας ολόκληρης  ημέρας.
· Αν αγχώνεστε με την οδοντοθεραπεία αποφεύγετε να κανονίζετε ραντεβού αργά  το απόγευμα η βράδυ .Τότε και εσείς είσαστε κουρασμένος και ο γιατρός επίσης, με αποτέλεσμα το ραντεβού να βγαίνει με πολύ άγχος και από τους δύο.
· Στα βραδινά ραντεβού πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος για ατύχημα η για “πλημμελή ”   εργασία λόγω κούρασης και του ασθενούς και του Γιατρού.
· Εφ' όσον αγχώνεστε από την ιδέα του ραντεβού με το Οδοντίατρο , μην πηγαίνετε πολύ ώρα πριν, ώστε να μην είσαστε αναγκασμένος να περιμένετε επί μακρόν,  που έχει ως αποτέλεσμα ν' αυξάνει την ένταση σας.
· Πριν το ραντεβού  βουρτσίζετε τα δόντια σας όπως το κάνετε καθημερινά,  ώστε ο Γιατρός , να μπορεί  να βγάλει   τα  ανάλογα συμπεράσματα ως προς τον τρόπο και την ποιότητα του βουρτσίσματος και να σας δώσει τις  ανάλογες οδηγίες.
· Πριν το ραντεβού  κάνετε Θετικές σκέψεις ( Πάω ν' απαλλαγώ από τον πόνο, να βελτιώσω την εμφάνιση του χαμόγελου μου, να μπορώ να τρώγω καλύτερα, να σώσω το δόντι μου) .
· Μαύρες και αρνητικές σκέψεις (Θα πονέσω, δεν μπορώ την ένεση κλπ) αυξάνουν το άγχος και την ένταση και οδηγεί σε όχι καλή συνεργασία κατά την διάρκεια της θεραπείας.
· Η μεταφορά των αρνητικών συναισθημάτων σας στους γύρω σας , τους κάνουν κακό . Ειδικά στα παιδιά . Δημιουργούν άρνηση απέναντι σε εμπειρίες που δεν έχουν.  Ειδικά η εικόνα του πατέρα που φοβάται την οδοντοθεραπεία, θα μείνει ανεξίτηλη  στο μυαλό των παιδιών του.
· Στις προληπτικές εξετάσεις ανά εξάμηνο , να είστε συνεπείς, ώστε και προβλήματα να μην δημιουργούνται  και να μην χάνεται η εγγύηση. Ανταποκριθείτε έγκαιρα στα  χρονικά περιθώρια επανεξέτασης. Γλιτώνετε δόντια, πόνο, χρόνο και χρήμα.
· Ενημερώνετε έγκαιρα για κάθε αλλαγή της Υγεία σας και κάθε αλλαγή στα τηλέφωνα σας ώστε να γίνεται δυνατή η Υπενθύμιση του ραντεβού.
· Μην πηγαίνετε για ραντεβού με άδειο στομάχι αλλά ούτε υπερφορτωμένο . Ένα ελαφρύ γεύμα διευκολύνει.
· Ακολουθείστε επακριβώς τις Οδηγίες για το εκάστοτε ραντεβού. Αυτό διευκολύνει την Θεραπεία.
· Ενημερώστε τον Οδοντογιατρό σας για την γενική σας υγεία και για το παραμικρό πρόβλημα όσο και αν σας φαίνεται άσχετο. π.χ. Σάκχαρο, πίεση, προβλήματα καρδιάς, προβλήματα αίματος, ορμονικά προβλήματα, οστεοπόρωση, περίοδος, κλιμακτήριος , πολυκυστικές ωοθήκες, αλλεργίες, χειρουργικές επεμβάσεις και ότι άλλο σας συμβαίνει.
· Υπάρχουν δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες παθήσεις, που έχουν σχέση με την στοματική κοιλότητα όπου δίδουν συμπτώματα η δίδουν συμπτώματα πριν ακόμη αυτά εκδηλωθούν.
· Ενημερώστε επίσης για κάθε φάρμακο που παίρνετε όσο άσχετο και αν σας φαίνεται. Π.χ. Πίεσης, καρδιάς, χοληστερίνης,  σακχάρου, οστεοπόρωσης, αλλεργίες, αντισυλληπτικά , αγχολυτικά , ηρεμιστικά κλπ.
· Τα φάρμακα πάρα πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα στα ούλα και στον βλεννογόνο του στόματος τα οποία δεν θα μπορέσει ο Οδοντογιατρό σας να τα ερμηνεύσει αν δεν έχει υπ’ όψιν του Ιατρικό Ιστορικό και τα λαμβανόμενα φάρμακα.

· Αν σας έχει υποδειχθεί να παίρνετε κάποιο φάρμακο πριν το ραντεβού σας (Αντιβιοτικό, ηρεμιστικό κλπ) πάρετε το έγκαιρα.
· Αν σας έχει υποδειχθεί από άλλο γιατρό όπως παθολόγο, καρδιολόγο η κάποιον άλλον να παίρνετε κάποιο φάρμακο πριν την Οδοντοθεραπεία,  ενημερώστε τον Οδοντογιατρό σας γι’ αυτό.
· Αν έχετε προβλήματα αλλεργίας σε διάφορα υλικά η φάρμακα , ενημερώστε το στην φάση του κανονισμού του ραντεβού.
· Στο ραντεβού σας με κάποιον Οδοντογιατρό που πάτε για πρώτη φορά ,πάρτε μαζί σας παλιές ακτινογραφίες (ενδοστοματικές η πανοραμικές) , εκμαγεία , φωτογραφίες , εξετάσεις  και οτιδήποτε άλλο θα είναι χρήσιμο για την καλύτερη διάγνωση της κατάστασης του στόματος σας.
· Αν έχετε κακές εμπειρίες από άλλον Οδοντογιατρό στο παρελθόν ( φόβος γενικά, φόβος του αίματος, φόβος της ένεσης κλπ) ενημερώστε έγκαιρα ώστε να υπάρξει προετοιμασία για εναλλακτική αντιμετώπιση.
· Αν υπάρχει κάποια ξεχασμένη (;!) οικονομική υποχρέωση από προηγούμενη θεραπεία θυμηθείτε την και εξοφλήστε την άμεσα  με το νέο ραντεβού. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους !. Άλλωστε δεν νομίζω να θέλει κάποιος να εργάζεται χωρίς να πληρώνεται. Και οι Οδοντογιατροί είναι και αυτοί  εργαζόμενοι και μάλιστα με πολλά έξοδα περισσότερα από κάθε άλλη ιατρική ειδικότητα!

Για τις μικρές και μεγάλες κυρίες…

· Αν είσαστε γυναίκα και έχετε σκοπό να μείνετε έγκυος σε σύντομο χρονικό διάστημα , ενημερώστε τον Οδοντογιατρό σας ώστε να μην συμπέσει η έναρξη και οι πρώτοι μήνες  της εγκυμοσύνης με την οδοντοθεραπεία.
·  Αποφεύγετε να   κανονίζετε ραντεβού μέσα στην περίοδο της εμμήνου ρύσης γιατί υπάρχει ευαισθησία στον πόνο , στα ούλα , στην αιμορραγία κλπ.
· Αν είσαστε έγκυος ενημερώστε τον γιατρό σας για τον  μήνα εγκυμοσύνης , την πορεία της εγκυμοσύνης και τον  λόγο του ραντεβού.
· Αν παίρνετε διφωσφονικά φάρμακα ενημερώστε εγκαίρως τον γιατρό σας. Υπάρχει σοβαρός λόγος!

Και ορισμένες πρακτικές συμβουλές…

· Αποφεύγετε να φοράτε ακριβά ρούχα. Πολλές φορές τα διάφορα υλικά , φάρμακα, αίματα κλπ μπορεί να τα λερώσουν ανεξίτηλα. Ούτε πολύ ανοικτά χρώματα , ούτε πολύ σκούρα. Ρούχα με σχέδια και με διάφορα ανάμεικτα  χρώματα μπορεί ακόμη και να λερωθούν να μην φαίνονται .

· Μη φοράτε μακριά σκουλαρίκια , Μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.
· Επίσης καλό είναι να μην έχετε χτενίσματα με κότσο, αλογοουρές , “κοκαλάκια” κλπ. Δημιουργούν πρόβλημα στην σταθεροποίηση του κεφαλιού με όλα τα επακόλουθα.
· Μη φοράτε βαριά αρώματα. Ο Οδοντογιατρός εργάζεται πολύ κοντά σας και είναι και αυτός …άνθρωπος!

Αυτά!

Και να έχετε υπ’ όψιν σας ότι ένας ενημερωμένος ασθενής   είναι ένας ασθενής με τα λιγότερα προβλήματα!

Κριτσωτάκης Σταύρος
Χειρ. Οδοντίατρος 

Κριτσωτάκη Μαρία Ειρήνη
Φοιτ. Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.