Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ-Πρόγραμμα Γερά Δόντια Χαρούμενα Παιδιά σε Δημοτικά σχολεία. 1ο Δημ.Σχολείο Γέρακα



Εθελοντικό Πρόγραμμα Αγωγής Στοματικής Υγείας
“Γερά Δόντια Χαρούμενα Παιδιά”
της Ε.Ο.Ο.


Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.) από το 2011, με την συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα Αγωγής Στοματικής Υγείας σε 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία και 150 σχολεία απομακρυσμένων       περιοχών και αφορά περίπου 40.000 μαθητές/ μαθήτριες της Β’ δημοτικού. Το πρόγραμμα αυτό  εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.
Το πρόγραμμα στηρίζεται στην ενεργητική μάθηση και έχει σκοπό την αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των μαθητών/-τριών ενισχύοντας την υπευθυνότητα, την επικοινωνία, την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την προσωπικότητα και την ικανότητα του μαθητή για την υιοθέτηση υγιεινών τρόπων ζωής. Έτσι, επιδιώκεται η θετική τροποποίηση της συμπεριφοράς των μαθητών με στόχο την προστασία και την προαγωγή της στοματικής τους υγείας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται:
1.  Εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγωγής στοματικής υγείας, ενταγμένο στο αναμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα για τα σχολικά έτη 2011-2012 / 2012-2013.
2.  Επίσκεψη εθελοντών Οδοντιάτρων,  στα σχολεία για την ενημέρωση των μαθητών και την επίλυση τυχόν αποριών τους, τον έλεγχο της στοματικής τους υγείας και την ενημέρωση των γονέων τους καθώς και τη φθορίωση των δοντιών τους σε όσα παιδιά εχουν την συγκατάθεση των γονέων τους.
Στο πρόγραμμα αυτό μπορεί να συμμετέχουν επίσης Φοιτ. Οδοντιατρικής και Νοσηλευτές ή Βοηθοί Οδοντιάτρων.

1ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα 29-3-2013
Συμμετέχοντας εθελοντικά στο πρόγραμμα αυτό, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013 , πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα από τον Χειρ. Οδοντίατρο κ. Κριτσωτάκη Σταύρο και βοηθούμενος από την Φοιτήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δίδα Μαρία Ειρήνη Κριτσωτάκη και την Νοσηλεύτρια-Βοηθό Οδοντιατρείου Δίδα Αθηνά Πρωτόπαππα .
Στην επίσκεψη αυτή έγινε οδοντιατρική εξέταση και φθορίωση των δοντιών των μαθητών των 2 τμημάτων της  Β’ τάξης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Γερά Δόντια». .
Επίσης έδειξαν στους μικρούς μαθητές  τον ορθό τρόπο βουρτσίσματος , τους επισήμαναν τους κινδύνους και τους τρόπους προφύλαξης από την καταστροφική δράση της ζάχαρης και των τροφών που την περιέχουν , από τις αιτίες προσβολής των περιοδοντικών νόσων των δοντιών και τους έγινε ενημέρωση για την υγιεινή διατροφή  και  την διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών.
Τέλος με την εξέταση συμπληρώθηκε και ειδικό ενημερωτικό έντυπο για τους γονείς των μαθητών, το οποίο περιείχε τις επισημάνσεις για την κατάσταση των δοντιών των μαθητών.
Το ενημερωτικό έντυπο περιείχε  συστάσεις εφ’ όσον χρειάζεται:
α. Για Οδοντιατρική Θεραπεία εφ’ όσον υπάρχουν τερηδόνες η τραυματισμοί.
β. Τον καθαρισμό  των δοντιών από Οδοντίατρο.
γ. Την τοποθέτηση προληπτικών καλύψεων οπών και σχισμών στα μόνιμα δόντια.
δ. Την ανάγκη για Ορθοδοντική εκτίμηση.
Μαζί με το Ενημερωτικό έντυπο , εδόθη φυλλάδιο για την στοματική υγιεινή , την σωστή διατροφή και την σωστή αντιμετώπιση των οδοντικών ατυχημάτων των παιδιών .Επίσης εδόθη ένα DVD με  πληροφορίες , παιχνίδια και τραγούδια με επίκεντρο τα δόντια.
Μαζί με τα παραπάνω εδόθη σαν συμβολικό δώρο ένα μήλο.
Στην κλινική εξέταση και την φθορίωση τα παιδιά συνεργάστηκαν πλήρως και χωρίς αντιδράσεις , με τον κ. Κριτσωτάκη και την Δίδα  Μαρία Ειρήνη Κριτσωτάκη .Επίσης τ
α παιδιά ανταποκρίθηκαν στη όλη διαδικασία  συμμετέχοντας  ενεργά με τραγούδια , ζωγραφική και διαδραστικές  δραστηριότητες  σε θέματα στοματικής υγιεινής και υγιεινής διατροφής τις οποίες είχε οργανώσει  η Δίς Α. Πρωτόπαππα .
Στην επιτυχία της όλης δραστηριότητας συμμετείχαν ενεργά ο Δντής του σχολείου κ Δήμος Ηλίας  και οι δασκάλες των 2 τμημάτων της Β τάξης κ.κ Τσαφαρά και  Κανέλλη.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από αυτή την Εθελοντική Δραστηριότητα .






















 
 


Kiss & Smile

Κριτσωτάκης Σταύρος 
Χειρ.Οδοντίατρος

Κριτσωτάκη Μαρία Ειρήνη
Φοιτ. Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.