Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ και Στυτική Δυσλειτουργία



Μια νόσος του στόματος που δεν αφήνει τίποτε …όρθιο!
Όταν οδοντίατρος σας, σάς συμβουλεύει να βουρτσίζετε τα δόντια σας, αυτό δεν είναι  μόνο για το καλό των δοντιών σας αλλά και γενικώς για την υπόλοιπη υγεία σας.

Περιοδοντίτιδα θα λέγαμε με λίγες λέξεις ότι είναι η νόσος στην οποία εξελίσσεται η ουλίτιδα όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η φλεγμονή από τα ούλα προχωρεί και μεταδίδεται στην περιοχή του οστού που στηρίζει τα δόντια με τελικό αποτέλεσμα τα δόντια να χάσουν την στήριξη τους και στο τέλος να πέσουν!

Περιοδοντίτιδα και η υπόλοιπη υγεία
Τα μικρόβια αυτής της φλεγμονής δυστυχώς δεν δημιουργούν προβλήματα μόνο τοπικά στο στόμα αλλά επηρεάζουν και πολλά άλλα όργανα και καταστάσεις.

Τέτοια προβλήματα είναι πχ Δυσκολίες στη σύλληψη και στην εγκυμοσύνη, Αρθρίτιδα, Βρογχίτιδα , πνευμονία,  Σακχαρώδης Διαβήτης, Περιοδοντίτιδα και Καρδιοαγγειακά προβλήματα. Η περιοδοντική νόσος επίσης αυξάνει τις πιθανότητες για έμφραγμα, εγκεφαλικά επεισόδια , στένωση καρωτίδων, βαλβιδοπάθεια , αθηρωμάτωση των αγγείων, θρομβώσεις, φλεβίτιδα  κλπ
Η περιοδοντική νόσος διπλασιάζει τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου.

Περιοδοντίτιδα και  σεξουαλική ανικανότητα.
Μεταξύ των οργάνων που. .. πέφτουν(!) θύμα της περιοδοντίτιδας είναι και το …πέος !
Διάφορες μελέτες μέχρι τώρα  έδειξαν ότι πως όσο χειρότερη περιοδοντική υγεία είχε ομάδα πασχόντων από στυτική δυσλειτουργία, τόσο σοβαρότερη ήταν η δυσλειτουργία αυτή.
Μια τελευταία έρευνα διεξήχθη στην Ταιβάν.

Η τελευταία ερεύνα
Σύμφωνα με την  έρευνα , οι άνδρες που έχουν περιοδοντική νόσο έχουν επίσης ένα υψηλό ποσοστό ανικανότητας.
 Ερευνητές στην Ταϊβάν μελέτησαν σχεδόν 33.000 άνδρες με προβλήματα στύσης και 162.000 άνδρες χωρίς αυτό το πρόβλημα.
Στην ομάδα  χωρίς στυτική δυσλειτουργία μόνο το 12%  περίπου είχε ασθένεια των ούλων.
Στην ομάδα με περιοδοντίτιδα που περιλαμβάνονται 23.400 άνδρες περίπου το 27 % των ανδρών με μεγάλη στυτική δυσλειτουργία και μόνο το 9%  των ατόμων με απόλυτη  φυσιολογική στυτική λειτουργία.
Η μελέτη διήρκησε  πέντε χρόνια.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η περιοδοντίτιδα ήταν πολύ πιο διαδεδομένη μεταξύ των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία από την άλλη ομάδα.
Η μελέτη δεν απέδειξε ότι η περιοδοντική νόσος προκαλεί ανικανότητα, μόνο ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των δύο.
Η σχέση μεταξύ της στυτικής δυσλειτουργίας και της  περιοδοντίτιδα είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία στο  σηραγγώδες σώμα,  που προκαλείται από την  περίσσεια βακτηρίων στο στόμα και με τελικό αποτέλεσμα την στυτική δυσλειτουργία του πέους.

Άλλες έρευνες
Άλλοι ερευνητές στην Τουρκία εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της χρόνιας περιοδοντίτιδας και στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες στα τριάντα τους.
Στη μελέτη τους, το 53% των ανδρών που είχαν προβλήματα στύσης  είχαν επίσης χρόνια περιοδοντίτιδα.
Στην ομάδα σύγκρισης των ανδρών που δεν είχαν προβλήματα , μόνο το 23% είχε ασθένεια των ούλων.
Οι νεαροί άνδρες και οι ηλικιωμένοι έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.
Οι νεαροί άνδρες διότι αν συνεχίσουν με περιοδοντική νόσο αυξάνουν την πιθανότητα να παρουσιάσουν μόνιμη δυσλειτουργία και οι ηλικιωμένοι επιβαρύνονται με έναν επί πλέον  παράγοντα,  πέραν των άλλων λόγω ηλικίας , συστηματικών παθήσεων , φαρμάκων κλπ
Προγενέστερες μελέτες, εξάλλου, είχαν υποδηλώσει πως η φλεγμονή της περιοδοντικής νόσου εμποδίζει την παραγωγή μιας ουσίας που λέγεται μονοξείδιο του αζώτου και χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας έτσι την ροή αίματος στο πέος.
Άλλη μελέτη έχει δείξει ότι πιθανώς υπάρχει σχέση μεταξύ της υπερτροφίας του προστάτη λόγω προστατίτιδας που πιθανώς οφείλεται σε μικρόβια που έχουν σχέση με την περιοδοντίτιδα.

Τι πρέπει να κάνετε
Σαν συμπέρασμα λοιπόν θα λέγαμε ότι με την περιοδοντίτιδα όχι μόνο πέφτουν τα δόντια αλλά δυστυχώς επηρεάζουν την γενικότερη υγεία  αλλά και τις σεξουαλικές σχέσεις των ανθρώπων .
Και βέβαια δεν αναφέρομαι στην απωθητική κακοσμία του στόματος η οποία σου κόβει πολλές φορές κάθε όρεξη για σέξ.

Μιλάμε για την αυτή καθ΄ αυτή την στυτική λειτουργία. Γι αυτό τον λόγο βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές , περιορίσετε το κάπνισμα που επιβαρύνει την περιοδοντίτιδα και φροντίζετε να επισκέπτεστε τον Οδοντίατρο σας 2 φορές τον χρόνο για επαγγελματικό καθαρισμό.
Η παραμέληση της στοματικής υγιεινής δεν θα έχει σαν αποτέλεσμα μόνο να πέσουν τα δόντια σας αλλά και άλλα μέλη του σώματος σας θα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα…. καθήκοντα τους!

Η φροντίδα της στοματικής υγείας δεν έχει μόνο σαν αποτέλεσμα να έχετε όλα σας τα δόντια μέχρι τα βαθειά γεράματα , αλλά σας κάνει να χαμογελάτε μ’ ένα όμορφο χαμόγελο εσείς και η/ο  σύντροφος σας ικανοποιημένοι διότι το… ηθικό σας  παραμένει υψηλά και γεμάτοι αυτοπεποίθηση!!!   


Κείμενο
Κριτσωτάκης Σταύρος
Χειρ. Οδοντίατρος
Επιμέλεια
Κριτσωτάκη Μαρία-Ειρήνη
Φοιτ. Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Εάν σας αρέσει τo Blog μας , κάνετε ένα like και εγγραφή για να ενημερώνεστε ανελλιπώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.