Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΕΧΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ :Ο ασθενής με βεβαρημένο Ιατρικό Ιστορικό

Ο μέσος όρος ζωής τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει,  λόγω της έγκαιρης Διάγνωσης, της πιο αποτελεσματικής Θεραπείας και των  πιο σωστών φαρμάκων.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την όλο και πιο συχνή ανάγκη για Οδοντοθεραπεία ανθρώπων σε μεγαλύτερη ηλικία  με ενεργείς ασθένειες σε διάφορες φάσεις.
Κάθε ασθένεια και ειδικότερα κάθε ασθενής έχει ανάγκη από ειδικούς χειρισμούς πριν , κατά την διάρκεια και μετά την Οδοντοθεραπεία.
Ο λόγος είναι απλός .Η προστασία και προφύλαξη της Ζωής και της Υγείας του ασθενούς, του νοσηλευτικού προσωπικού και των υπολοίπων ασθενών.
Η ανάγκη αυτή είναι μεγαλύτερη ειδικά σε περιπτώσεις ασθενών με Λοιμώδη νοσήματα.
Ασθενείς με Ενδοκρινολογικά προβλήματα, ασθενείς που λαμβάνουν Διφωσφονικά ή καλύτερα αντιοστεολυτικά και οι ογκολογικοί ασθενείς , είναι ορισμένες κατηγορίες ασθενών με Βεβαρημένο Ιατρικό Ιστορικό  που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής , ενημέρωσης και θεραπείας .
Ασθενείς επίσης με Καρδιολογικά και Αγγειακά προβλήματα χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση ώστε να επιδεινωθεί η κατάστασης τους.
Ασθενείς με Χ.Α.Π. (Χρονία Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια ) , Βρογχικό Άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να χρειασθεί να αντιμετωπίσουν εξάρσεις της νόσου τους αν δεν αντιμετωπισθούν κατάλληλα.
Ο Νευροψυχιατρικός ασθενής είναι μια ειδική κατηγορία που χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς .
Ασθενείς με Νεφρική Ανεπάρκεια και ειδικά οι ασθενείς που νοσηλεύονται μέρα παρά μέρα σε Τεχνητό Νεφρό είναι μια κατηγορία ειδικής αντιμετώπισης.
Τέλος η Έγκυος Γυναίκα είναι μια περίπτωση που όλοι αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση τόσο για την ασφάλεια της κυοφορούσας όσο και
για την υγεία και ασφάλεια του εμβρύου.
Όπως καταλαβαίνετε ή αντιμετώπιση των παθολογικά βεβαρημένων  ασθενών είναι μια υπόθεση που αφορά όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και τους εξειδικευμένους που τους παρακολουθούν αλλά και τους Θεράποντες Οδοντιάτρους .
Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει πριν , κατά την διάρκεια και μετά την θεραπεία ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές οδυνηρές για όλους .
Η γνώση και η εμπειρία δεν αρκεί γιατί τα δεδομένα για τις παραπάνω ασθένειες και όχι μόνο αλλάζουν καθημερινά (είδη , στάδια και διάρκεια θεραπείας, φάρμακα και πολλοί άλλοι παράγοντες ) αλλά δημιουργούν την ανάγκη για νέους τρόπους αντιμετώπισης.
Ο Οδοντίατρος  ,ειδικά σε δύσκολες περιπτώσεις αλλά ακόμη και οι Οδοντίατροι με ειδικότητα αντιμετωπίζουν συχνά επιστημονικά και ατομικά διλήμματα ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των ασθενών με Βαρύ Ιατρικό Ιστορικό.
Διλήμματα που έχουν να κάνουν με την σωστή Θεραπεία, τις πιθανές επιπλοκές και την επιβάρυνση της ήδη βεβαρημένης τους υγείας, την αποτελεσματικότητα και την χρονική διάρκεια της θεραπείας, το μέλλον της Στοματική Υγεία του ασθενούς σε σχέση με την εξέλιξη της ασθένειας του , την αποφυγή σε παραπομπή σε θεραπεία σε Νοσοκομείο , το ελάχιστο κόστος και γενικώς την ταλαιπωρία του.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και για εκπαίδευση του Οδοντιάτρου στα πιο πάνω θέματα ώστε όταν χρειασθεί να είναι έτοιμος να προσφέρει σωστή , έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία.
Αυτό γίνεται μέσω σεμιναρίων αναλόγου θέματος από εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους σε τακτά χρονικά διαστήματα.  

Κριτσωτάκης Σταύρος
Χειρ. Οδοντίατρος DDS ΕΚΠΑ

Κριτσωτάκη Μαρία Ειρήνη
Φοιτ. Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.