Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΧΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ


ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ  ΝΟΣΟ.

C.Albicans- Μυκητίαση
Η στοματική κοιλότητα  και η  γναθοπροσωπική χώρα γενικώς  αποτελεί πεδίο εκδήλωσης πληθώρας νοσολογικών οντοτήτων τοπικής η συστηματικής αιτιολογίας ποικίλης βαρύτητας.
Τα κλινικά τους χαρακτηριστικά συχνά αλληλοκαλύπτονται δημιουργώντας  διαγνωστικό πρόβλημα . Μπορεί να υποδύονται την εικόνα φλεγμονωδών και αντιδραστικών βλαβών του στόματος ενώ υποκρύπτουν νεοπλασματικά ( καρκινικά)  και συστηματικά νοσήματα με σοβαρή πρόγνωση.
Γλωσσοδυνία
Καρκίνος της  Γλώσσας
Ο υψηλός βαθμός υποψίας με αναζήτηση σημαντικών πληροφοριών από το ιστορικό του ασθενούς , η επιλογή και διενέργεια των καταλλήλων διαγνωστικών δοκιμασιών και εργαστηριακών εξετάσεων και η έγκαιρη παραπομπή του ασθενούς όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την τεκμηρίωση της διάγνωσης και στην ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση.
Κλινικά συμπτώματα όπως πληγές που δεν κλείνουν, λευκές και ερυθρές πλάκες και ελκώσεις, συνεχής αιμορραγία ορισμένων πληγών , ακτινογραφικά ευρήματα , διογκώσεις, οιδήματα,
Αυτός είναι  ένας λόγος για την επίσκεψη όλων μας στον Οδοντίατρο κάθε έξι μήνες. Αυτός πέρα από τον καθιερωμένο καθαρισμό και έλεγχο για νέες τερηδόνες θα εκτιμήσει τις πιθανές βλάβες αντιληπτές και μη, σε ορατά σημεία και μη και γενικώς κάθε ύποπτη αλλοίωση η οποία μπορεί να υποκρύπτει σοβαρή τοπική η συστηματική νόσο.
Στα Τοπικά Νοσήματα του Στόματος συμπεριλαμβάνονται: 
σύνδρομο Sjogren
Αντιδραστικές Βλάβες (π.χ. τραυματικά έλκη, τραυματικό ίνωμα, βλεννοκήλη, πυογόνο κοκκίωμα, χημικοί ερεθισμοί, εγκαύματα), Αλλεργικές Αντιδράσεις (π.χ. εξ επαφής σε οδοντιατρικά υλικά ή σε φάρμακα), Νεοπλάσματα (π.χ. καρκίνος στόματος, όγκοι σιαλογόνων αδένων, όγκοι οστών), Προκαρκινικές Βλάβες (π.χ. λευκοπλακία, ερυθροπλακία. ακτινική χειλίτιδα), Νοσήματα Ανοσολογικής Αρχής (π.χ. άφθες, ομαλός λειχήνας), Λοιμώξεις (π.χ. μυκητίαση, έρπης, οστεομυελίτιδα, βλάβες οφειλόμενες στον ιό HPV) κ.ά. 
 Στα Συστηματικά Νοσήματα με Στοματικές Εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται: Αιματολογικά (π.χ. αναιμίες, λευχαιμίες, λεμφώματα), Δερματικά (π.χ. πέμφιγα, πεμφιγοειδές), Ρευματικά-Αυτοάνοσα (π.χ. σύνδρομο Sjogren, ερυθηματώδης λύκος), Γαστρεντερικά (π.χ. ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn), Λοιμώδη (HIV/AIDS, H.P.V., σύφιλη, φυματίωση), Σύνδρομα και κληρονομικά νοσήματα, Νοσήματα του μεταβολισμού κ.α
Καθήκον του Οδοντιάτρου είναι ό λεπτομερής  έλεγχος όλης της στοματικής κοιλότητας σκληρών και μαλακών ιστών (Δόντια, γνάθοι, ούλα, βλεννογόνος, παρειές, υπερώα, χείλη, γλώσσα , έδαφος του στόματος, εξωτερική επιδερμίδα προσώπου). Όχι μόνο για βλάβες που σχετίζονται με τα δόντια και τα ούλα αλλά και οσοιδήποτε μικρή η μεγαλύτερη  βλάβη η οποία μπορεί να μη μας δίνει συμπτώματα η να μας παραπλανεί σαν εκδήλωση κάποιας αθώας αντιδραστικής η φλεγμονώδης βλάβης.
Ο Οδοντίατρος πρέπει να έχει  την ανάλογη γνώση και τον ανάλογο βαθμό υποψίας ώστε να μπορεί να  διακρίνει τις ‘ύποπτες βλάβες. Αυτές, μετά την οριστική διάγνωση να δέχονται την ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση η να παραπέμπονται σε εξειδικευμένα κέντρα  για ολοκληρωμένη θεραπεία.

Για να υπάρχει όλη αυτή η γνώση και η υποψία πρέπει να υπάρχει ΣΥΝΕΧΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ. 

Κριτσωτάκη Σταύρος
Χειρ. Οδοντίατρος DDS ΕΚΠΑ

Κριτσωτάκη Μαρία Ειρήνη

Φοιτ. Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.