Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ - Περίεργα απ’ όλον τον κόσμο


“Οδοντιατρική” του δρόμου – Street dentistry.

Ινδία σήμερα 2012-2013

Κάπου στην Ινδία σε μία από τις μεγάλες πόλεις όπου εκατομμύρια άνθρωποι κινούνται , μετακινούνται, επιβιώνουν.


Ο κομπογιαννίτης “Οδοντίατρος” απλώνει τα εργαλεία του και την πραμάτεια του σ’ ένα μέρος που περνάει πολύς κόσμος , όπως πολυσύχναστες λαϊκές αγορές, σταθμοί λεωφορείων και τρένων , μπροστά σε ναούς, πολυσύχναστοι δρόμοι κλπ.
Απλώνει την πραμάτεια του πάνω σ΄ ένα μουσαμά , που είναι βγαλμένα δόντια (για να δείξει ότι έχει εμπειρία), ότι εργαλεία διαθέτει (για να δείξει ότι έχει εξοπλισμό), ψεύτικα δόντια, προκατασκευασμένες οδοντοστοιχίες κλπ.Τα φυσικά δόντια που έχουν εξαχθεί από διαφόρους ασθενείς η ακόμη και από νεκρούς θα χρησιμοποιηθούν και για την κατασκευή “γεφυρών”  ειδικώς σε μπροστινά δόντιαΠεριμένει τους πελάτες του διαλαλώντας τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητα του.
 

Όταν πεισθεί ο υποψήφιος πελάτης ,τον βάζει κάτω και  αφού ρίξει μια πρώτη ματιά ξεκινάει την επέμβαση.  Μιλάμε για επέμβαση βέβαια και όχι για θεραπεία.Συνήθως γίνονται εξαγωγές .Οι γύρω διαβάτες σταματούν να δουν το θέαμα!Βουτάει τα εργαλεία σ’ ένα υγρό αμφιβόλου σύστασης και καθαρότητας για να “απολυμάνει” τα εργαλεία και ξεκινάει την εξαγωγή.
 Ο ασθενής υποφέρει αλλά αυτός ακάθεκτος συνεχίζει μέχρι να βγάλει το δόντι. 
Τό επιδεικνύει υπερηφάνως σαν απόδειξη  των ικανοτήτων του. Ο δύσμοιρος ασθενής υποφέρει αλλά μένει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και πληρώνει τον "γιατρό".


Και συνεχίζει περιμένοντας τον επόμενο ταλαίπωρο.

Άλλος ασθενής έρχεται για να προσθέσει δόντια που του λείπουν. Συνήθως πρόσθια.Αφού δεί τι χρειάζεται ο ασθενής , διαλέγει το μέγεθος.


 Τα λιμάρει κατάλληλα ώστε να χωρούν στο κενό .


Εν συνεχεία με επιδέξιους χειρισμούς είναι αλήθεια, με   διάφορα υλικά κολλάει τα τεχνητά η φυσικά δόντια στο κενό .


Περιμένει να πήξουν οι κόλλες  και εν συνεχεία λιμάρει ότι προεξέχει και εμποδίζει.

 Τέλος επιδεικνύει ευχαριστημένος στον ταλαίπωρο, το αποτέλεσμα της δουλείας του .Συμβάντα σαν αυτά είναι καθημερινά χιλιάδες σ΄όλη την Ινδία.


“Οδοντογιατροί” του δρόμου υπάρχουν χιλιάδες  και κάθε είδους. Παραδοσιακοί, λιγότερο παραδοσιακοί  και “μοντέρνοι”. 

Κίνα 2012-2013
Παρόμοιες σκηνές σε απομακρυσμένες επαρχίες της Κίνας.Σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και οδοντοτροχοί ποδοκίνητοι...


 η και με μπαταρία...


 Ακόμη και χρήση...χειρουργικής μάσκας!!!


ή και  χρήση νερού με λάστιχο από την βρύση για βοήθεια…


Εξέλιξη !!! Αυτά συμβαίνουν στους δρόμους μεγάλων και πολυσύχναστων δρόμων στη Ινδία και στην Κίνα στο έτος 2013.
Αυτό δεν σημαίνει ότι στην Ινδία και στην Κίνα  η Οδοντιατρική ασκείται κατά κανόνα με αυτό τον τρόπο. Στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν σύγχρονα Οδοντιατρεία που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα Οδοντιατρεία της Ευρώπης η της Αμερικής.
Αυτά όμως για αυτούς που έχουν χρήματα.
Για τους υπολοίπους ισχύει ότι ίσχυε στον 16ο,17ο και 18ο αιώνα  στην Ευρώπη.
Επειδή η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει πλήξει κατ’ εξοχήν την Υγεία και κυρίως την Οδοντική Υγεία ελπίζω να μην δούμε παρόμοιες σκηνές και εδώ…γύρω από την πλατεία Ομονοίας όπου συχνάζουν χιλιάδες Ινδοί!!!

Κριτσωτάκη Μαρία Ειρήνη

Φοιτ. Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.