Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013




  Γυναίκα – Ουλίτιδα – Εφηβεία – Έμμηνος ρύση – Αντισυλληπτικά


Η γυναίκα είναι το φύλο στο οποίο  δημιουργούνται προβλήματα στα ούλα ,στο περιοδόντιο και γενικά στην στοματική υγεία λόγω των έντονων και συνεχών  ορμονικών αλλαγών .
Η εφηβεία,  η έμμηνος ρύση ,η λήψη αντισυλληπτικών ,  η εγκυμοσύνη ,  η κλιμακτήριος και τέλος η εμμηνόπαυση είναι βιολογικές φάσεις της γυναίκας που επηρεάζουν τη στοματική της υγεία αλλά και τις ανάγκες που έχει για οδοντιατρική θεραπεία.
Σ’ αυτές τις  φάσεις της ζωής μιας γυναίκας, ο οργανισμός της βιώνει έντονες και συνεχείς ορμονικές αλλαγές οι οποίες καταστούν ευαίσθητα τα ούλα λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας στα ούλα καθώς και στην αυξημένη διαβατότητα των αγγείων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι  κίνδυνοι για την ανάπτυξη ουλίτιδας ή και περιοδοντίτιδας.
Γνωρίζοντας και κατανοώντας αυτές τις αλλαγές, μπορεί κάθε γυναίκα να εφαρμόσει πρακτικές καλής στοματικής υγείας με τις οποίες μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα καθώς και τις μόνιμες βλάβες .στα ούλα και γενικά στο περιοδόντιο.


    Εφηβεία

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η  αύξηση του επιπέδου των ορμονών του φύλου, όπως η προγεστερόνη και πιθανώς τα οιστρογόνα, πέραν των μεγάλων αλλαγών που προκαλεί στο γυναικείο σώμα , προκαλεί αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στα ούλα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια αύξηση της ευαισθησίας των ούλων και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αντίδραση σε οποιαδήποτε ερεθισμό, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων των  τροφών , την πλάκα και την τρυγία .
 Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ούλα μπορεί να διογκωθούν , να γίνουν  κόκκινα , να αιμορραγούν εύκολα με το μάσημα ή με το βούρτσισμα των δοντιών. και γενικώς να τα αισθάνονται ευαίσθητα.
Μετά τα πρώτα εφηβικά χρόνια, οι γυναίκες μπορεί να διαπιστώσουν περιορισμό αυτής ευαισθησίας.

    Έμμηνος ρύση
 
 Κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί οι γυναίκες να διαπιστώσουν σημαντικές αλλαγές στο στόμα τους όπως ευαισθησία . αιμορραγία και οίδημα των ούλων, ανάπτυξη αφθών και διόγκωση των σιαλογόνων αδένων.
 Σε μερικές γυναίκες δεν εμφανίζεται καμία αλλαγή, ενώ σε άλλες και ιδιαίτερα σ’ αυτές που υπάρχει συσσώρευση οδοντικών πλακών ή δημιουργία θυλάκων, τα ούλα μπορεί να αιμορραγούν κατά τις μέρες που προηγούνται της έναρξης της περιόδου.
Ο οδοντίατρό σας μπορεί να σας χορηγήσει ειδικά μέσα και σκευάσματα καθαρισμού, να κάνει θεραπεία στα ούλα ή να σας δώσει τοπικά αναισθητικά για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ενοχλήσεις .φλεγμονής και της αιμορραγίας

    Αντισυλληπτικά

Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που εμφανίζουν οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, είναι η φλεγμονή των ούλων.
Η ορμόνη που εμπεριέχεται σε αυτά αυξάνει τα επίπεδα της προγεστερόνης στον οργανισμό.
Η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα ούλα όπως το έντονο ερυθρό χρώμα, η αιμορραγία και η διόγκωση αυτών. 
    Ανακεφαλαιώνοντας

Οποιαδήποτε αλλαγή των ορμονών στις γυναίκες, έχει επιπτώσεις στην όψη, την ευαισθησία και την υφή των ούλων  και γενικά στη στοματική υγεία.
Για να μην έχομε μόνιμες βλάβες, με υποχώρηση των ούλων , κινητικότητα των δοντιών και τέλος περιοδοντίτιδα που θα οδηγήσει σε απώλεια δοντιών , υπάρχει μία λύση.
Η λύση σε αυτό το πρόβλημα,  είναι η συχνή , συστηματική και επιμελής υγιεινή των δοντιών , η οποία θα  βελτιώσει την κατάσταση και σε συνδυασμό με την κάθε εξάμηνο αφαίρεση της τρυγίας ( πέτρας ) από τον Οδοντίατρο και η θεραπεία χρόνιων εστιών  ουλίτιδας, θα εξασφαλίσει ένα στόμα υγιές με δροσερή αναπνοή για ένα γλυκό φιλί και ένα όμορφο χαμόγελο ( Kiss & Smile)

Ιανουάριος 2013                                                                                   Κριτσωτάκης Σταύρος
                                                                                                       Χειρ. Οδοντίατρος
                                                                                             
                                                                                                Κριτσωτάκη Μαρία Ειρήνη
                                                                                       Φοιτ. Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ 
KAI  KISS & SMILE ΣΤΟ FACEBOOK  

Εάν έχετε απορίες, διευκρινήσεις η ερωτήσεις τις περιμένουμε με χαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.