Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ (Έμβρυο και στοματική υγεία)


Τα χαλασμένα δόντια καθυστερούν την εγκυμοσύνη

Η απόκτηση ενός παιδιού είναι τ’ όνειρο κάθε οικογένειας .
Είναι η ολοκλήρωση κάθε γυναίκας.
Οι γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, πρέπει να φροντίσουν να καθαρίζουν σχολαστικά τα δόντια τους, διότι η κακή στοματική υγιεινή είναι εξίσου επιζήμια με την παχυσαρκία , βγαίνει σαν συμπέρασμα από Αυστραλούς ερευνητές.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 3.737 εθελόντριες διαπίστωσαν πως όσες είχαν ουλίτιδα, παρουσίασαν καθυστέρηση στη σύλληψη κατά 2 μήνες κατά μέσον όρο – όση παρατηρείται και στις παχύσαρκες γυναίκες.
Στην μελέτη, όσες εθελόντριες είχαν ουλίτιδα, είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους.Αιτία της συσχέτισης πρέπει να είναι η φλεγμονή που χαρακτηρίζει την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.
Όταν η φλεγμονή παραμένει ανεξέλεγκτη, ενεργοποιεί μια αλυσίδα χημικών αντιδράσεων, ικανών να διαταράξουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού.
«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι η ουλίτιδα μπορεί να αποτελεί έναν από τους πολλούς παράγοντες τους οποίους μπορεί να τροποποιήσει μια γυναίκα για να αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρότζερ Χαρτ, καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. «Πρακτικά, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως οι γυναίκες οι οποίες προσπαθούν να κάνουν παιδί, πρέπει να προσθέσουν μια επίσκεψη στον οδοντίατρο στη λίστα με όσα πρέπει να κάνουν - μαζί με την διακοπή του καπνίσματος, την αποφυγή του αλκοόλ, την υγιεινή διατροφή και την λήψη συμπληρωμάτων φολικού οξέος».
Η φλεγμονή που χαρακτηρίζει την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα εχει επίσης συσχετισθεί με φτωχή ποιότητα του σπέρματος.

Η πορεία της εγκυμοσύνης και η στοματική υγεία.

Η περιοδοντική νόσος ,αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων στην εγκυμοσύνη όπως η αποβολή και ο πρόωρος τοκετός.Επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος για γέννηση ελλιποβαρούς  νεογνού.
Πρόωρος θεωρείται ο τοκετός που συμβαίνει πριν από την 37η εβδομάδα της κυήσεως. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη το 5-9% των βρεφών γεννιούνται πρόωρα, ενώ στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 12-13%.
Η σοβαρή ουλίτιδα και η περιοδοντική νόσος διεγείρουν την παραγωγή προσταγλανδίνης και άλλων ορμονών, οι οποίες ενεργοποιούν τον τοκετό.
     Αν και δεν έχει βρεθεί ακόμα ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο γίνεται αυτό, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η βελτίωση της στοματικής υγείας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.
    Οι έγκυοι που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών τους ελαττώνουν κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης του μωρού τους, σύμφωνα με μελέτη.
    Όπως εξηγούν ερευνητές από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέλυσαν συνδυαστικά 11 προγενέστερες κλινικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει χιλιάδες έγκυοι, με διαφόρων βαθμών ουλίτιδα.
  Οι γυναίκες είχαν συμμετάσχει στις μελέτες από την έναρξη της εγκυμοσύνης τους έως ότου γέννησαν τα μωρά τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Χάρβαρντ, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν μειωμένος κατά 34% στις εγκύους οι οποίες είχαν υποβληθεί σε θεραπεία της ουλίτιδας τους με τις μεθόδους της αποτρύγωσης (καθαρισμός της τρυγίας-πέτρας) και της ριζικής απόξεσης.
Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι με βάση τα ευρήματά τους καθίσταται σαφές πως τα οφέλη από την υποβολή των εγκύων στην αποτρύγωση και την ριζική απόξεση υπερκαλύπτουν τους δυνητικούς κινδύνους. 
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω συνάγεται ότι στον προγεννητικό ελέγχο πρέπει να συμπεριληφθεί ο έλεγχος και η θεραπεία τυχόν οδοντιατρικών προβλημάτων ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι αποβολής, προώρου τοκετού και ελλιποβαρούς   νεογνού.

Εμβρυογένεση δοντιών, κληρονομικότητα, διατροφή, γενική υγεία και στοματική υγεία


Η υγεία, η διατροφή και οι συνήθειες της εγκυμονούσης γυναίκας κατά την διάρκεια των εννέα μηνών , είναι πολύ σημαντικές για την συνολική ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και ειδικότερα για την ανάπτυξη των δοντιών του.
Φροντίζοντας τον εαυτό της η εγκυμονούσα φροντίζει ταυτόχρονα την υγεία και τα δόντια του μωρού που θα φέρει στον κόσμο.
Τα οστά και η διατροφή της μητέρας και όχι τα δόντια της είναι η πηγή ασβεστίου για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του εμβρύου.
Ο μύθος ότι  το έμβρυο  "κλέβει", για τις ανάγκες του , το ασβέστιο από τά οστά και τα δόντια και γι' αυτό χαλάνε τα δόντια της μητέρας, δεν ισχύει και δεν έχει καμία επιστημονική βάση.
Ο λόγος είναι απλός. Η αδαμαντίνη και η οδοντίνη δεν έχει αιμάτωση ώστε να μπορέσει να μετακινηθεί το ασβέστιο.Οφείλεται αποκλειστικά στην διατροφή και στις "κακές συνήθειες" της εγκυμονούσης.
Η υγεία της γυναίκας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει σπουδαίο ρόλο στην εμβρυογένεση και στην ανάπτυξη των δοντιών του μωρού.
Η εμβρυογένεση των δοντιών του μωρού ξεκινά στην 7η εβδομάδα όταν το έμβρυο είναι ακόμη σε μέγεθος κόκκου ρυζιού.΄
Η εμβρυογένεση συνεχίζεται μέχρι την 10η εμβρυική εβδομάδα για τα νεογιλά δόντια.Συνέχεια της εμβρυογένεσης των δοντιών είναι η ανάπτυξη της αδαμαντίνης και της οδοντίνης της μύλης των νεογιλών δοντιών η οποία ολοκληρώνεται στους επόμενους 6-11 μήνες μετά τη  γέννηση.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα μόνιμα δόντια . Αρχίζει ο σχηματισμός των οδοντικών σπερμάτων τον 5ο -6ο εμβρυικό μήνα και συνεχίζεται μετά την γέννηση.
Κάθε πρόβλημα στην υγεία της μητέρας θα έχει αντίκτυπο στην σωστή εμβρυογένεση και ανάπτυξη των δοντιών του μωρού.
Επίσης οι διαφορές στην σωματική διάπλαση των γονέων ( Ο ένας μεγαλόσωμος και ο άλλος μικρόσωμος) μπορεί να δημιουργήσει , ανάλογα με το DNA που θα κληρονομήσει , προβλήματα ως προς τον αριθμό, την θέση , την μορφή και το μέγεθος των δοντιών του μωρού.
 Σοβαρό ρόλο επίσης θα παίξει στην εμβρυογένεση και ανάπτυξη των οστών της στοματογναθοπροσωπικής περιοχής τα οποία θα συμβάλλουν θετικά η αρνητικά στην δημιουργία αργότερα γναθοπροσωπικών και ορθοδοντικών ανωμαλιών.
Με λίγα λόγια η κληρονομικότητα, η υγεία και η διατροφή της μητέρας παίζουν πρωταρχικό  ρόλο στην σωστή εμβρυογένεση και ανάπτυξη των δοντιών του μωρού.
Η καλή υγεία και η σωστή διατροφή που περιλαμβάνει κρέας , αυγό, ψάρι (πλούσιο σε ασβέστιο ) , γάλα , γαλακτοκομικά προϊόντα , πολλά φρούτα και λαχανικά είναι η βάση της σωστής διατροφής της μητέρας  και του εμβρύου.
Αποφυγή περιττών θερμίδων με γλυκά , σοκολάτες κλπ δεν προλαμβάνει μόνο την λήψη περιττών κιλών αλλά προλαμβάνει και την καταστροφή των δοντιών της μητέρας.
Υπάρχει η λανθασμένη ιδέα ότι όποτε θέλει η μητέρα μπορεί να τρώει ότι θέλει, επειδή της "μύρισε και μπορεί να της πέσει το μωρό".
Αυτή η αντίληψη έχει σαν αποτέλεσμα η μητέρα να μασουλάει συνέχεια , από σωστή τροφή έως γλυκά, σοκολάτες , μπισκότα, καραμέλες και διάφορες άλλες λιχουδιές .
Αυτές οι περιττές θερμίδες  που ενώ δεν προσφέρουν τίποτε στην ανάπτυξη του μωρού , έχουν σαν αποτέλεσμα  την προσθήκη περιττών κιλών αλλά και την συνεχή έκθεση των δοντιών της μητέρας σε τερηδονογόνους παράγοντες όπως η ζάχαρη και γενικώς οι υδατάνθρακες .
Και επειδή βέβαια η μητέρα δεν βρίσκεται συνέχεια με μια οδοντόβουρτσα στο χέρι  , το αποτέλεσμα είναι ο καταστροφικός τερηδονισμός των δοντιών της και η δημιουργία περιοδοντικών προβλημάτων.
Αυτός είναι ο λόγος της απώλειας δοντιών και όχι βέβαια διότι το μωρό "κλέβει" το ασβέστιο της μητέρας.
Αυτά τα προβλήματα θα τα βρει μπροστά της στο μέλλον με απώλειες δοντιών.
Δεν προτείνει  κανένας  η μητέρα να μην τρώει καθόλου γλυκά , αλλά αυτό να γίνεται με μέτρο και εντασσόμενα μέσα στα γεύματα ώστε μετά ν ακολουθεί το πλύσιμο των δοντιών.
Σωστή διατροφή , καλή υγιεινή  και οδοντιατρική φροντίδα είναι το τρίο της επιτυχίας για μια μητέρα με ένα μωρό χωρίς οδοντικά προβλήματα!
Κριτσωτάκης Σταύρος
Χειρ.Οδοντίατρος

Κριτσωτάκη Μαρία Ειρήνη
Φοιτ. Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.