Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ... Περί Οδοντιατρικής


ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ , ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ και ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ  ΑΣΘΕΝΗΣΠρόλογος


Η σχέση  Οδοντιάτρου  και  Οδοντιατρικού    Ασθενούς  θα μπορούσε να είναι μια... ερωτική σχέση  (; !). 
Όπως κάθε ερωτική σχέση έτσι και η σχέση αυτή έχει ραντεβού,  αγάπη, μίσος , ανάγκη,  εξάρτηση, πόνο, δάκρυα,  διαφωνίες, άγχος, φοβίες, προσπάθεια, ικανοποίηση, χωρισμούς κλπ
Μια τέτοια σχέση , για να πάει καλά , να στεριώσει  και να μακροημερεύσει πρέπει να έχει αλληλοκατανόηση, επικοινωνία, αυτοεκτίμηση και αλληλοεκτίμηση, συμβιβασμός, ανεκτικότητα, υπομονή, ευαισθησία.
Όλα αυτά για να λειτουργήσουν πρέπει να υπάρχει ο συγκολλητικός παράγοντας της αγάπης!!!
Στήν περίπτωση μας πρέπει να είναι η αγάπη του Οδοντιάτρου  για την Οδοντιατρική και η αγάπη του Ασθενούς για τον εαυτό του ώστε να προσφέρει την απαραίτητη φροντίδα στα δόντια του και το οποίο μπορεί να γίνει μόνο μέσω της προσωπικής φροντίδας και της Οδοντιατρικής.

Η  Οδοντιατρική


 Ο Σύγχρονος τρόπος ζωής και οι σύγχρονες ανάγκες της καθώς και η Σύγχρονη Προληπτική Ιατρική απαιτούν Δόντια Υγιή , Λειτουργικά , Λευκά και χωρίς ατέλειες .
Την ανάγκη αυτή έρχεται να εξυπηρετήσει  η Σύγχρονη Οδοντιατρική . Μία Επιστήμη σχετικά νέα , πού βασίζεται περισσότερο στην Τεχνολογία και Τεχνογνωσία (μηχανημάτων και υλικών ) σε συνδυασμό με την πρόοδο της Βιολογίας, της Βιοτεχνολογίας , της Μικροβιολογίας και  της Χειρουργικής.
 Η συνεχής Έρευνα απέδωσε Μηχανήματα,  Υλικά ,  φάρμακα,  Μεθόδους που είχαν σαν αποτέλεσμα μια Οδοντιατρική πιο Αποτελεσματική, πιο Ασφαλή, πιο Βιολογικά Ανεκτή  , πιο Λειτουργική, πιο Αισθητική, πιο Γρήγορη  και με πιο μακροχρόνια αποτελέσματα.

Η νέα γενιά αντισηπτικών και μεθόδων δίδει ένα πιο Ασφαλές Περιβάλλον για Οδοντογιατρούς και Ασθενείς.

Η νέα γενιά Ακτινογραφικών Μηχανημάτων σε συνδυασμό με τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, τα Νέα οπτικά μέσα (Μεγενθ. Φακοί, Ενδ. Κάμερες,  ενδοδοντικά μικροσκόπια), τά Διαγνωστικά LASER , οι Ηλεκτρ. Διαγνώστες Ζωτικότητας του Πολφού, οι εντοπιστές του Ακρορριζίου , ο ψηφιακός ελεγκτής συγκλεισιακών δυνάμεων, ο οδοντικός φασματογράφος,  τα χημικά-βιολογικά  διαγνωστικά μέσα ανίχνευσης μικροβίων και πρώιμου καρκίνου και πολλά άλλα , έδωσε καλύτερη εικόνα της πραγματικής κατάστασης του στόματος .

Η νέα γενιά αναισθητικών φαρμάκων έδωσε ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες αναισθησίες ώστε η θεραπεία να είναι σχεδόν ανώδυνη και επομένως πιο εύκολα αποδεκτή.

Η νέα γενιά κοπτικών μηχανημάτων- εργαλείων  (τροχός) έκανε την Οδοντιατρική πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική.
Η νέα γενιά υλικών δημιούργησε εμφράξεις και προσθετικές εργασίες (ολοκεραμικές χωρίς χρήση μετάλλου ) πιο Ασφαλείς, πιο ανθεκτικές, πιο Αισθητικές και με πιο μακροχρόνια παραμονή στο στόμα.

Η νέα γενιά  μικροεργαλείων και  φαρμάκων σε συνδυασμό με νέες μεθόδους έδωσαν πιο σίγουρες ενδοδοντικές θεραπείες .
          Η νέα γενιά εμφυτευμάτων δίδει ασφαλέστερες , γρηγορότερες, αποτελεσματικότερες και πιο ανώδυνες λύσεις εκεί που προηγουμένως η κλασσική Οδοντιατρική υστερούσε η αδυνατούσε.
Νέα γενιά λευκαντικών μέσων και μεθόδων δίνει πιο ασφαλές και σε λιγότερο χρόνο ενα λευκό σαγηνευτικό χαμόγελο.   
Χρησιμοποιούνται ήδη Τεχνικές    με χρήση LASER, μικροκυμάτων, υπερήχων, όζοντος, ψηφιακής ανάλυσης οδοντικού φραγμού και προσώπου, , ψηφιακής αναισθησίας, άμεσων εμφυτευμάτων, μεταμοσχεύσεων οστικών μοσχευμάτων κλπ
Έπονται Βλαστοκύτταρα , νανορομπότ , εμβόλια για Οδοντικές παθήσεις. διαστημικά υλικά κλπ
Μέ τήν χρήση των Συγχρόνων  Ηλ. Υπολογιστών και με ειδικό Λογισμικό θα μπορούμε να σχεδιάσουμε και να εκτελέσουμε περίπλοκες χειρουργικές τεχνικές καθώς και νέες προσθετικές εργασίες μέ σύγχρονα υλικά , που παλαιότερα θα ήταν αδύνατον ακόμη και να τίς φανταστούμε.
Θα υπάρξει βέβαια κάποιος χρόνος , για να αξιολογηθούν όλα τα παραπάνω νέα προϊόντα και μέθοδοι ως προς την αξιοπιστία τους , την εύκολη εφαρμογή τους και βέβαια το κόστος τους μέχρι να καταξιωθούν και να μπούν σε ευρεία εφαρμογή.
 Και τέλος η ύπαρξη και χρησιμοποίηση Ηλεκτρ. Υπολογιστών νέας γενιάς, δίνει την δυνατότητα στην καταγραφή, επεξεργασία, και αρχειοθέτηση δεδομένων , φύλαξη και γρήγορη ανεύρεση επιστημονικής γνώσης, που σε άλλες περιπτώσεις θα χρειαζόταν τεράστιος χώρος, χρόνος ,κόπος και κόστος!

Μια γνώση η οποία καθημερινώς αυξάνεται σε όλα τα επίπεδα: Θεωρητική, Πρακτική , Τεχνολογική. Μια γνώση η οποία καθημερινώς αποδεικνύει την σχέση της Γεν. Υγείας με την Στοματική Υγεία. Μια σχέση από την πιο μικρή ηλικία έως τα βαθιά γεράματα σχεδόν πάντοτε  αμφίδρομη .
Είναι πλέον σαφής, γνωστή και αποδεδειγμένη  η επίδραση της Στοματικής Υγείας στην εμφάνιση και  εξέλιξη διαφόρων παθήσεων και ασθενειών της σημερινής Εποχής όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το έλκος του στομάχου, η αρθρίτιδα, η πνευμονία, τα προβλήματα στη σύλληψη και αργότερα στην εγκυμοσύνη, η στυτική δυσλειτουργία, η άνοια κλπ       
Η αντιμετώπιση των παθήσεων του στόματος δεν είναι πλέον μια απλή απαλλαγή από τον πόνο ή  αποκατάσταση ενός προβλήματος.
Η Οδοντιατρική θεραπεία έχει άμεση σχέση με την περαιτέρω εξέλιξη και την θεραπεία των ως άνω νόσων. Είναι μία εξ ίσου σοβαρή υπόθεση με αυτήν της υπόλοιπης Γενικής Υγείας,  που απαιτεί υπεύθυνη εργασία και λήψη  σοβαρά  υπ' όψιν όχι μόνο Λειτουργικούς , Αισθητικούς και Οικονομικούς παράγοντες αλλά και παράγοντες που έχουν σχέση με τήν γενική Υγεία και τα λαμβανόμενα φάρμακα .
Οί συνεχείς νέες ανακαλύψεις, τεχνολογίες , τεχνικές και μέθοδοι δημιουργούν την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και  επιμόρφωση μαζί με την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού. Δημιουργούν την ανάγκη για συνεχή εκμάθηση λειτουργίας νέων μηχανημάτων και εργαλείων , χειρισμού νέων υλικών μέσα και έξω από το στόμα .
Υπάρχει συνεχής βομβαρδισμός από  πληροφορίες  και διαφημίσεις για νέα φάρμακα, υλικά, μηχανήματα , μεθόδους, συχνά αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητος χωρίς CE και ISO και την ανάλογη υποστηρικτική βιβλιογραφία. Πολλές φορές ακόμα και παλιά κυκλοφορούντα υλικά και μηχανήματα δεν έχουν την   ανάλογη υποστηρικτική βιβλιογραφία .
Ένα περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενο με συχνές αλλαγές και  εφαρμογές νέων θεωριών , αντιλήψεων,  μεθόδων , μηχανημάτων   και  υλικών .
Συχνά με τον  χρόνο πολλά από αυτά αποδεικνύονται αβάσιμα, ατελέσφορα , αποτυχημένα και επικίνδυνα. Λόγω όλων των ανωτέρω χρειάζεται συνεχής ενημέρωση, μέσω Ιντερνέτ, προσωπικών επαφών με τους ανάλογους αντιπροσώπους των εταιρειών παραγωγής των νέων υλικών και μηχανημάτων, παρακολούθηση εξειδικευμένων επιστημονικών  περιοδικών, σεμιναρίων και συνεδρίων κλπ
Εξειδίκευση  ορισμένων τμημάτων της Επιστήμης ( Ορθοδοντική, Στοματολογία, Γναθοχειρουργική , Εμφυτευματολογία, κλπ) δημιουργεί νέα ώθηση και στους υπόλοιπους επί μέρους κλάδους της Οδοντιατρικής.
Νέες Εφαρμογές όπως η Ομοιοπαθητική, η Ύπνωση, ο Βελονισμός, η Αρωματοθεραπεία  , η Νευρομυική Εξέταση και εσχάτως η Αισθητική επεμβατική στους πέριξ του στόματος  μαλακούς Ιστούς με υαλουρονικό και Botox εισβάλλουν στον χώρο της Σύγχρονη Οδοντιατρικής εμπλουτίζοντας την και ταυτόχρονα αλλάζοντας της προσανατολισμό.
Προσανατολισμό περισσότερο προς την Αισθητική Οδοντιατρική λόγω της Αισθητικής Ζώνης μέσα στήν οποία κινείται η Οδοντιατρική θεραπεία και Αποκατάσταση και τήν οποία πρέπει να το λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν, σε κάθε εργασία και ενέργεια.
Μέσα σ' όλα αυτά εισβάλλει, όπως κάνει παντού , το marketing , αλλάζοντας την εμφάνιση των χώρων  , τρόπους συμπεριφοράς , τρόπους παρουσίασης και γενικώς μετατρέποντας  την ( δυστυχώς πολλές φορές ) σε μια  καθαρά κερδοσκοπική  εμπορική δραστηριότητα. Δημιουργεί την ανάγκη για Life Style Οδοντιατρική μέχρι του σημείου να δημιουργούνται Οδοντιατρεία σε συνδυασμό με κέντρα Αισθητικής, Spa, περιποίηση μανικιούρ , πεντικιούρ κλπ
Παρ' όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  η Σύγχρονη Οδοντιατρική  δεν παύει να παραμένει μια καθαρή Προληπτική , Επεμβατική και Επανορθωτική Ιατρική Επιστήμη που έχει Δεοντολογικούς κανόνες και Όρια , αντιμετωπίζοντας τον Άνθρωπο σαν ασθενή και όχι σαν πελάτη - καταναλωτή. 
Η Οδοντιατρική θεραπεία δεν ειναι μακιγιάζ που το πρωί το βάζεις και το απογευμα το βγάζεις και το αλλάζεις.
Η θεραπεία πρέπει να έχει αποτελέσματα οσο το δυνατόν πιο μακροπρόθεσμα και να ειναι μεσα στα πλαίσια της Επιστήμης και τής Δεοντολογίας.
Πρωταρχικός σκοπός της πρέπει να είναι η Υγεία και όχι η Αισθητική . Η Αισθητική έπεται.    
Είναι μια επιστήμη η οποία δεν μπορεί να είναι απρόσωπη και δεν μπορεί να εμπορευματοποιηθεί.
Δεν μπορεί να προσφέρεται μέσω Α.Ε. με Οδοντίατρο Υπηρεσίας , ο οποίος σε βλέπει για πρώτη φορά!!!.
Η Οδοντιατρικές Θεραπείες δεν είναι κονσέρβες που συγκρίνεις τις τιμές τους στα ράφια των Super markets!
Η Οδοντιατρική Θεραπεία είναι μια ιατρική πράξη άκρως εξατομικευμένη και υπεύθυνη.
Τα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία, μηχανήματα , υλικά και φάρμακα πρέπει να έχουν ISO 9001 και CE.
Οι τεχνικές και μέθοδοι πρέπει να είναι πιστοποιημένες και τα συνεργαζόμενα Οδοντοτεχνικά εργαστήρια  να έχουν έγκυρη πιστοποίηση TUV η  κάποια άλλη ανάλογη !
Επίσης για να έχομε το βέλτιστο αποτέλεσμα χρειάζεται προσωπική επαφή και  καλή  επικοινωνία του Ασθενούς με τον Γιατρό που εμπιστεύεται .
Έναν Οδοντίατρο στον οποίο θα προστρέξει για βοήθεια μέρα η νύχτα , μέρα εργάσιμη η εορτή , χειμώνα η καλοκαιρινές διακοπές.
Έναν Οδοντίατρο  φίλο και γνώστη του ατομικού  Ιστορικού του Ασθενούς . Ιατρικού και Οδοντιατρικού , καθώς και την ιδιορρυθμία του και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του.
Η Οδοντιατρική δεν πρέπει ν ασκείται σαν εμπορική επιχείρηση άλλα σαν Λειτούργημα με πρωταρχικό σκοπό την προσφορά υπηρεσιών υψηλής στάθμης σε όλα τα επίπεδα αλλά και ανθρωπιάς.
Η προσφορά αυτή των υπηρεσιών πρέπει να ικανοποιεί πρώτα – πρώτα τον Λειτουργό – Οδοντίατρο και εν συνεχεία τον Ασθενή.
  Η αμοιβή δεν μπορεί  να  είναι αυτοσκοπός αλλά η επιβεβαίωση της ικανοποίησης του ασθενούς για το αποτέλεσμα.
 Όλα  αυτά  δίνουν  το περιβάλλον  της Σύγχρονης Οδοντιατρικής Επιστήμης μέσα στο οποίο καλείται ο Σύγχρονος Οδοντίατρος να  λειτουργήσει σαν Λειτουργός - Επαγγελματίας ισορροπώντας ανάμεσα στο Λειτούργημα και στο Επάγγελμα  .
Ένα Λειτούργημα-Επάγγελμα το οποίο εχει κανόνες , Δεοντολογικούς και Επιστημονικούς , μέσα στούς οποίους πρέπει να κινείται πέρα από Προσωπικές, Συναισθηματικές η Οικονομικές σκοπιμότητες.
Η Οδοντιατρική έχει τίς λύσεις , μέσα στα όρια του εφικτού βέβαια, αρκεί  να προσφέρεται  μέσα σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και χωρίς  να γίνεται μέσο παράλογων απαιτήσεων και από τίς δύο πλευρές.!


Κριτσωτάκης Σταύρος

Χειρ.Οδοντίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.