ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ
Διάφοροι παράγοντες εμπλέκονται στήν ανάπτυξη καί επέκταση τής τερηδόνας καί τών περιοδοντικών νόσων . Γενικώς έχομε παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε και παράγοντες που δεν είναι ελέγξιμοι η δύσκολα ελέγχονται.
Στην πρώτη περίπτωση υπάγονται α) η Διατροφή β) η Στοματική Υγιεινή γ) οι διάφορες Έξεις καί δ) η έγκαιρος και σωστή Οδοντοθεραπεία.
Τό είδος, ή ποιότητα, ή ποσότητα, ή συχνότητα λήψεως καί ο βαθμός προσκολλήσεως τής τροφής, , ή ακολουθούμενη υγιεινή τού στόματος ως προς τον τρόπο , την συχνότητα και τον χρόνο βουρτσίσματος , το είδος της οδοντόβουρτσας, η χρήση και το είδος των αντισηπτικών διαλυμάτων , οί οδοντιατρικές εργασίες καί τό είδος τής ακολουθούμενης οδοντοθεραπείας,, διάφορες έξεις όπως το κάπνισμα , το αλκοόλ καί ο βρουξισμός (το σφίξιμο των δοντιών ), είναι παράγοντες που υπάγονται στην πρώτη περίπτωση .
Στην δεύτερη περίπτωση υπάρχει σχέση με την «ποιότητα» , την σύσταση , την θέση και το μέγεθος των δοντιών. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζονται άμεσα από την κληρονομικότητα (DNA) , την καλή εγκυμοσύνη και την διατροφή της μητέρας του εν λόγω ατόμου, τήν σωστή διατροφή καί καλή υγεία τού ατόμου κατά τήν βρεφική, νηπιακή καί παιδική ηλικία, τις διάφορες βλαβερές έξεις κατά τήν ίδια ηλικία (π.χ. η πιπίλα, η ο θηλασμός του δακτύλου πέραν των 2-3 ετών , το δάγκωμα του μολυβιού κλπ ), την ή πρόωρη ή αργοπορημένη απόπτωση τών νεογιλών (παιδικών) δοντιών, τις κληρονομικές ή μή οδοντικές ή σκελετικές ανωμαλίες, την ποιότητα καί την ποσότητα τού παραγομένου σάλιου, την στοματική αναπνοή κλπ. Αυτοί οι παράγοντες επιδρούν από την μικρή ηλικία στην υγεία των δοντιών και του περιοδοντίου . Επίσης η άμυνα τού οργανισμού, ή γενικότερη υγεία τού ατόμου, οί ορμονικοί παράγοντες ( π.χ. προβλήματα περιόδου, εγκυμοσύνη, κλιμακτήριος, εμμηνόπαυση κλπ ) καθώς και ή λήψη διαφόρων φαρμάκων ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες .
Στις επόμενες ενότητες θα δώσουμε ορισμένες πληροφορίες για όλα τ’ ανωτέρω.
Ειδικά στην αρχή θα δοθούν πληροφορίες για τους παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε και να ελέγξουμε :
α) Διατροφή και Στοματική Υγεία.
β1) Στοματική Υγιεινή- βούρτσισμα δοντιών
β2) Βούρτσες
β3) Οδοντόκρεμες – Στοματοπλύσεις
β4) Διάφορα βοηθητικά προϊόντα Στομ. Υγιεινής
γ1) Έγκαιρος και σωστή Οδοντοθεραπεία
γ2) Προληπτική Οδοντιατρική
γ3) Ολοκληρωμένη και σωστή Οδοντοθεραπεία.
δ) Έξεις και συνήθειες.
Εν συνεχεία θα αναλυθούν οι ενότητες που έχουν σχέση με μη ελέγξιμους η δύσκολα ελέγξιμους παράγοντες.
α) Εγκυμοσύνη και Στοματική Υγεία της Εγκυμονούσης
β) Έμβρυο - βρέφος-νήπιο – παιδί- έφηβος και σχέση με την Στοματική Υγεία.
γ) Βλαβερές έξεις παιδικής ηλικίας.
δ) Φθορίωση
ε) Ορθοδοντικές ανωμαλίες.
στ) Ορμονικοί παράγοντες – Περίοδος- Κλιμακτήριος- Εμμηνόπαυση.
ζ) Μέση και Τρίτη ηλικία
η) Ξηροστομία
θ) Στοματική Αναπνοή
ι) Γενική και Στοματική Υγεία –φαύλος κύκλος
κ) Λήψη Φαρμάκων και Στομ.Υγεία.