Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΕΧΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ : Επίκαιρα προβλήματα στην καθημερινή Οδοντιατρική πράξη

Τα εμφυτεύματα είναι μια λύση η οποία ικανοποιεί τους περισσότερους ασθενείς , στις περισσότερες περιπτώσεις, αν και ακόμα είναι μια σχετικά ακριβή λύση .
Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων δεν είναι μόνο θέληση και  απόφαση του ασθενούς. Δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό, θέμα χρόνου και «φόβου» του ασθενούς .

Υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες που είναι πέρα των δυσκολιών όπως ανέφερα  προηγουμένως.
Αναφέρω χαρακτηριστικά :
Λόγοι όπως η «ποιότητα» του οστού, ή  διαθέσιμη ποσότητα οστού,  η επαρκής απόσταση ή η εγγύτητα από διάφορα ανατομικά στοιχεία(π.χ. Ιγμόρειο άνδρο, Κάτω φατνιακό νεύρο, Γενειακό νεύρο, Οστικά ανατομικά στοιχεία κλπ), το ύψος της γνάθου , το πλάτος ( χώρος ) της διαθεσίμου γνάθου , η γωνία της γνάθου στην θέση εμφυτεύσεως , παθήσεις του Ιγμορείου,  προβλήματα γενικής υγείας , τοπικά προβλήματα υγείας των γνάθων και δεκάδες άλλα προβλήματα  τοπικά και γενικά καθορίζουν το είδος , τον αριθμό , και την θέση των εμφυτευμάτων .
Σ’ αυτό βοηθούν σε μέγιστο βαθμό , θα έλεγα σε καθοριστικό βαθμό, τα διάφορα είδη απεικόνισης των οστών των γνάθων. Π.χ. Απλή ενδοστοματική και πανοραμική ακτινογραφία, αξονική τομογραφία , υπολογιστικές τομογραφίες των γνάθων , η τρισδιάστατη ανασύνθεση των γνάθων κλπ.
Η σωστή ανάλυση  των πληροφοριών , των παραπάνω απεικονιστικών μεθόδων των οστών, θα μας βοηθήσει στον σωστό σχεδιασμό της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και στο σχεδιασμό της μετέπειτα προσθετικής εργασίας, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την άνεση , την αισθητική ,την  λειτουργική και βέβαια την ψυχολογική ικανοποίηση του ασθενούς.
Μια τέτοια περίπτωση είναι ή αντικατάσταση των απλών οδοντοστοιχιών με επένθετες οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων.
Σ΄ αυτή την περίπτωση ή αποκατάσταση της άνεσης και της μασητικής ικανότητας των ασθενών είναι απόλυτη και το κόστος είναι δυσανάλογο  μικρό εν σχέσει με την ωφέλεια  και την ικανοποίηση του ασθενούς , λειτουργική και ψυχολογική .
Υπάρχουν περιπτώσεις , που ή άμεση τοποθέτηση ενός ή περισσοτέρων εμφυτευμάτων  αμέσως μετά την εξαγωγή των δοντιών , δίνει μια πιο γρήγορη λύση τόσο στο λειτουργικό όσο και στο αισθητικό πρόβλημα.
Η άμεση τοποθέτηση εμφυτευμάτων απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και υπολογισμούς και θα έλεγα και ιδανικές συνθήκες στοματικής υγιεινής και εξαγωγής των δοντιών.
Το στόμα δεν επηρεάζεται μόνο από την καλή υγιεινή και την διατροφή αλλά  γενικά είναι ο καθρέπτης της υγείας και του υπολοίπου σώματος .
Επόμενο είναι,  κάθε ανεπιθύμητη αντίδραση των συστηματικά λαμβανομένων φαρμάκων  για την θεραπεία των διαφόρων νοσηρών καταστάσεων , να έχει αντανάκλαση στην φυσιολογική εμφάνιση και την υγεία του στόματος.
Πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε και να βρούμε το αίτιο της παρενέργειας και εν συνεχεία να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες  κάποιες φορές επιδεινώνονται σε σημείο να κινδυνεύει ακόμη και η ζωή του ασθενούς .
Γι΄ αυτό ή λήψη φαρμάκων πρέπει πάντοτε να γίνεται με φειδώ και έχοντας υπ’ όψιν  μας ότι όλα τα φάρμακα δυνητικά δημιουργούν προβλήματα ακόμη και στο στόμα.
Ιδιαιτέρως  πρέπει να μας απασχολεί η άνευ  λόγου χορήγηση ή η χωρίς συνταγή λήψη αντιβιοτικών εκ μέρους των ασθενών .
Αποτέλεσμα της απερισκεψίας  αυτής , είναι η  δημιουργία μικροβίων ανθεκτικών στα σημερινά αντιβιοτικά.
Πρωταθλητές σε αυτή την απερισκεψία σε όλη την Ευρώπη είναι οι Έλληνες με συνυπεύθυνους το Κράτος, τους γιατρούς , τους φαρμακοποιούς και τους ασθενείς.
Μια απερισκεψία η οποία  έχει καταλήξει να είναι πλέον εγκληματική διότι  οδηγεί πολλούς συνανθρώπους μας στον θάνατο λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά  στελέχη μικροβίων.
Ειδικά πρέπει να προσέχουμε τους καρδιολογικούς ασθενείς με προβλήματα που έχουν ανάγκη  αντιμικροβιακής προφύλαξης .
Η μικροβιαιμία η οποία δημιουργείται στην διάρκεια ορισμένων οδοντιατρικών εργασιών, αντιμετωπίζεται πολύ απλά με λήψη αντιβιοτικών πριν την επέμβαση .Σε περιπτώσεις καρδιολογικών ασθενών  με υψηλό  κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας η προληπτική λήψη τους εξασφαλίζει από δυσάρεστες εξελίξεις την υγεία τους.
Πέρα των αντιβιοτικών, ένα μεγάλο μέρος των φαρμάκων που δίδει ο Οδοντίατρος στους ασθενείς του,  αφορούν τα αναισθητικά φάρμακα κατά την διάρκεια της Οδοντιατρικής συνεδρίας . Αναισθητικά διαφορετικής χημικής σύστασης και αραίωσης.
Τα αναισθητικά απαλλάσσουν μεν τον ασθενή από τον πόνο , αλλά πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση των , επειδή όπως όλα τα φάρμακα έτσι και αυτά  δεν είναι εντελώς αθώα .
Τα αναισθητικά που περιέχουν αγγειοσυσπαστικά , πρέπει να δίδονται με προσοχή στην ομάδα των ασθενών που έχουν καρδιολογικά προβλήματα.
Η γνώση των ιδιοτήτων , ενδείξεων , αντενδείξεων και παρενεργειών των φαρμάκων , είναι τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο Οδοντογιατρός προκειμένου να κάνει την σωστή επιλογή σε κάθε περίπτωση.
Σε αρκετές περιπτώσεις μπορούμε να αποφύγουμε την χρήση των αναισθητικών , κάνοντας χρήση Ν2Ο .

Αυτός ο  τρόπος αναλγησίας είναι εύχρηστος, χωρίς σχεδόν παρενέργειες  και με γρήγορα αποτελέσματα και πολύ ανεκτός από όλους τους ασθενείς.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν γίνεται χρήση της μεθόδου λόγω συντεχνιακών αντιδράσεων εκ μέρους των Αναισθησιολόγων , παρ΄ όλο που η μέθοδος αυτή εφευρέθη   από Οδοντιάτρους και εφαρμόζεται σε όλο τον Δυτικό  κόσμο από τους Οδοντιάτρους χωρίς προβλήματα .
Όλα τα παρά πάνω είναι προβλήματα μαζί με πολλά άλλα που καθημερινά ταλανίζουν τον σύγχρονο  Οδοντίατρο.
Η συνεχής ενημέρωση και επιμόρφωση του είναι αναγκαία ώστε και η αντιμετώπιση των συγχρόνων προβλημάτων να γίνεται με συγχρόνους τρόπους και με τελικό σκοπό βέβαια την ευκολία και άνεση των ασθενών ως αποτέλεσμα   της γρηγορότερης και αποτελεσματικότερης  θεραπείες.
Η συνεχής αυτή ενημέρωση και επιμόρφωση των Οδοντιάτρων γίνεται με πρωτοβουλίες εκτός των τοπικών Οδοντιατρικών Συλλόγων αλλά και με τις ημερίδες που διοργανώνονται από τις διάφορες Επιστημονικές Εταιρείες!
Όπως αυτή που διεξήχθη από την Επιστημονική  Εταιρεία  Χειρουργικής Στόματος την 15 Φεβρουαρίου 2014 στο Ξενοδοχείο CARAVEL με θέμα Επίκαιρα προβλήματα στην καθημερινή  Οδοντιατρική πράξη με ομιλητές αναγνωρισμένους Επιστήμονες.

Γιατί

Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ!

Κριτσωτάκης Σταύρος

Χειρ. Οδοντίατρος

Κριτσωτάκη Μρία Ειρήνη 
Φοιτ. Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ





Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΕΧΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ :Ο ασθενής με βεβαρημένο Ιατρικό Ιστορικό

Ο μέσος όρος ζωής τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει,  λόγω της έγκαιρης Διάγνωσης, της πιο αποτελεσματικής Θεραπείας και των  πιο σωστών φαρμάκων.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την όλο και πιο συχνή ανάγκη για Οδοντοθεραπεία ανθρώπων σε μεγαλύτερη ηλικία  με ενεργείς ασθένειες σε διάφορες φάσεις.
Κάθε ασθένεια και ειδικότερα κάθε ασθενής έχει ανάγκη από ειδικούς χειρισμούς πριν , κατά την διάρκεια και μετά την Οδοντοθεραπεία.
Ο λόγος είναι απλός .Η προστασία και προφύλαξη της Ζωής και της Υγείας του ασθενούς, του νοσηλευτικού προσωπικού και των υπολοίπων ασθενών.
Η ανάγκη αυτή είναι μεγαλύτερη ειδικά σε περιπτώσεις ασθενών με Λοιμώδη νοσήματα.
Ασθενείς με Ενδοκρινολογικά προβλήματα, ασθενείς που λαμβάνουν Διφωσφονικά ή καλύτερα αντιοστεολυτικά και οι ογκολογικοί ασθενείς , είναι ορισμένες κατηγορίες ασθενών με Βεβαρημένο Ιατρικό Ιστορικό  που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής , ενημέρωσης και θεραπείας .
Ασθενείς επίσης με Καρδιολογικά και Αγγειακά προβλήματα χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση ώστε να επιδεινωθεί η κατάστασης τους.
Ασθενείς με Χ.Α.Π. (Χρονία Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια ) , Βρογχικό Άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να χρειασθεί να αντιμετωπίσουν εξάρσεις της νόσου τους αν δεν αντιμετωπισθούν κατάλληλα.
Ο Νευροψυχιατρικός ασθενής είναι μια ειδική κατηγορία που χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς .
Ασθενείς με Νεφρική Ανεπάρκεια και ειδικά οι ασθενείς που νοσηλεύονται μέρα παρά μέρα σε Τεχνητό Νεφρό είναι μια κατηγορία ειδικής αντιμετώπισης.
Τέλος η Έγκυος Γυναίκα είναι μια περίπτωση που όλοι αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση τόσο για την ασφάλεια της κυοφορούσας όσο και
για την υγεία και ασφάλεια του εμβρύου.
Όπως καταλαβαίνετε ή αντιμετώπιση των παθολογικά βεβαρημένων  ασθενών είναι μια υπόθεση που αφορά όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και τους εξειδικευμένους που τους παρακολουθούν αλλά και τους Θεράποντες Οδοντιάτρους .
Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει πριν , κατά την διάρκεια και μετά την θεραπεία ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές οδυνηρές για όλους .
Η γνώση και η εμπειρία δεν αρκεί γιατί τα δεδομένα για τις παραπάνω ασθένειες και όχι μόνο αλλάζουν καθημερινά (είδη , στάδια και διάρκεια θεραπείας, φάρμακα και πολλοί άλλοι παράγοντες ) αλλά δημιουργούν την ανάγκη για νέους τρόπους αντιμετώπισης.
Ο Οδοντίατρος  ,ειδικά σε δύσκολες περιπτώσεις αλλά ακόμη και οι Οδοντίατροι με ειδικότητα αντιμετωπίζουν συχνά επιστημονικά και ατομικά διλήμματα ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των ασθενών με Βαρύ Ιατρικό Ιστορικό.
Διλήμματα που έχουν να κάνουν με την σωστή Θεραπεία, τις πιθανές επιπλοκές και την επιβάρυνση της ήδη βεβαρημένης τους υγείας, την αποτελεσματικότητα και την χρονική διάρκεια της θεραπείας, το μέλλον της Στοματική Υγεία του ασθενούς σε σχέση με την εξέλιξη της ασθένειας του , την αποφυγή σε παραπομπή σε θεραπεία σε Νοσοκομείο , το ελάχιστο κόστος και γενικώς την ταλαιπωρία του.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και για εκπαίδευση του Οδοντιάτρου στα πιο πάνω θέματα ώστε όταν χρειασθεί να είναι έτοιμος να προσφέρει σωστή , έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία.
Αυτό γίνεται μέσω σεμιναρίων αναλόγου θέματος από εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους σε τακτά χρονικά διαστήματα.  

Κριτσωτάκης Σταύρος
Χειρ. Οδοντίατρος DDS ΕΚΠΑ

Κριτσωτάκη Μαρία Ειρήνη
Φοιτ. Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ